Ebeveynler için Siber Zorbalık – Nasıl Başa Çıkılabilir?
Ebeveynler için Siber Zorbalık – Nasıl Başa Çıkılabilir? – Teknoloji, gelişimini her zaman sürdüren, insanların hayatını kolaylaştırıcı etkiler ortaya çıkarsa da beraberinde pek çok olumsuz özelliklerde getirmektedir. Gizliliğin ihlali, mahremiyetin ortadan kalkması, klavye başında hakarete maruz kalmak,kişisel bilgi ve fotoğrafların başkaları tarafından izinsiz kullanılması gibi olumsuz durumlarda beraberinde gelmektedir. Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesi, kişilerin siber zorbalığa maruz kalmasını kolaylaştırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her 6 çocuktan 4’ü siber zorbalığa maruz kalmaktadır.
Siber Zorbalık Nedir?
Bir kişiye, internet üzerinden veya telefon aracılığıyla sürekli olarak gerçekleştirilen rahatsız edici, tehdit edici, utantırıcı içerikli mesajlar ve aramalardır siber zorbalık. Siber zorbalıkta, bir taraf diğerine karşı zayıf durumdadır. Fiziksel olarak ve yüz yüze iletişim gerektirmemektedir.
En Sık Karşılaşılan Alanlar:
Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarıdır. Doğrudan sms ve arama yoluyla yapılan zorbalıklar bunların dışındadır.
Zorbalık Türleri;
1) Başkası Gibi Davranmak: Normalde olduğundan farklı bir kişi gibi görünerek gerçek kimliğini belli etmemektir.
2) İfşa: Kişinin fotoğrafları ya da özel bilgilerini çeşitli platformlar üzerinden ele geçirerek kişiyi rencide edici şekilde kullanmayı kapsamaktadır.
3) Hile Yoluyla Kandırma: Şahsa karlı en başta masum görünerek iyi davranıp güvenini kazanmak ve bu sayede kişinin özel bilgilerini ele geçirmektir.
Siber Zorbalığın Belirtileri :
Kişinin internet ve telefon kullanımından kaçınması, bu ürünleri kullanırken ve kullandıktan sonra aşırı davranışlar sergilenmesi, ani değişen alışkanlıklar ve arkadaş değişimleri, evden dışarı çıkmamak durumu zorbalığın ana belirtilerini oluşturmaktadır.
Ebeveynler için Siber Zorbalık ile Başa Çıkma Yolları
Pek çok durumda olduğu gibi en önemlisi farkına varmaktır. Önleme ya da başa çıkma farkına varmakla başlar. Farkına varıldıktan sonra kişiyi sosyalleşmeye teşvik edici aktiviteler yapılmalıdır. Sorun ciddiye alınmalı ve basit bir durummuş gibi görülmemelidir. Araştırıp bilgi sahibi olmalıdır anne ve babalar. Daha sonra çocuğa karşı ılımlı bir sohbet gerçekleştirilerek yol gösterilmelidir. Anne ve babanın zorbalığı öğrenmesi yetmez. Çocuğunda uygun şekilde bunu öğrenmesi ve mücadele etmenin yollarını bilmesi gerekir. Gerekli güvenlik önlemleri birlikte alınarak kontrolü sık sık yapılmalıdır.
Çocuklar, internetin, teknolojinin faydalı yanlarını öğrendiği gibi beklenmedik anda karşılaşacakları sorun ve tehditlerine önceden bilmelidir. Bu tehditlerle birebir kalmaması için çocukların, gerekli internet filtreleri ve şifrelemeler yapılmalıdır.