Duygusal Zekamızı Geliştirmek İçin 5 Pratik Yol
Çoğumuz için duygusal zeka yani EQ, hayatımızda ve kariyerimizde başarıya ulaşmamız için IQ’dan daha fazla rol oynuyor. Bireysel ve mesleğimizdeki başarımız diğer insanların sinyallerini okuma ve bunlara uygun şekilde tepki verme yeteneğimize bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, her birimiz diğer insanlar ile onları daha iyi anlamak, empati kurmak ve müzakere edebilmek için gereken olgun duygusal zeka becerilerimizi geliştirmeliyiz. Özellikle ekonomi daha küresel hale geldikçe duygusal zekaya daha da ihtiyaç duyarız. Öyleyse EQ’muzu geliştirmek için neler yapabiliriz? Bu sorunun cevabını veriyoruz.
Olumsuz Duygulardan Kaçının!
Evet, duygularımızı yönetmek her zaman çok kolay olmuyor fakat kendinizi bunun için zorlayın. İş yerinizde bir olay yaşadıysanız bunu kişisel algılamaktan kaçınarak olaylara dışarıdan bakıp zihninizde küçültebilmeniz sakin kalmanıza yardımcı olacaktır.
Kelime Bilginize Yoğunlaşın!
İyi bir iletişim için herkesle anlaşabilecek kelime dağarcığına sahip olun. Yeri geldiğinde ofisteki en alt kademedeki çalışanla yeri geldiğinde ise en üst düzeydeki yönetici ile konuşabilecek seviyeyi belirleye bilin.
Empati Pratiği Yapın!
Zaman zaman birlikte çalıştığınız insanlar veya rakipleriniz hakkında empati kurmaya çalışın. Böylelikle onlarla baş edebilmeniz çok daha kolay olacaktır. Öyle ki bir insanı anlayabildiğinizde neler yapabileceğinizi kavramış olacaksınız.
Stresinizin Farkında Olun!
Birçok insan iş yerinde stres halindedir ve stres halinde olmaya yoğunlaştığı için neden stresli olduğunun farkına varamaz ve bu yüzden stresle de başa çıkamaz. Stresle başa çıkabilmek için onu algılayın ve üzerine düşünün: Neden stres yapıyorum, bu bana ne kazandırıyor ya da ne kaybettiriyor. Strese girdiğinizde kendinize, “Şu an stres yapmama gerek yok. Eninde sonunda bu iş çözülecek, ben sadece şu an bunu çözmekle uğraşmalıyım.” deyin.
Pozitif Olun!
Herkes zorluklarla karşılaşır ama her zorluk elbet sonucunda iyi bir şey getirir. Tecrübe tecrübedir, kötüsü ve iyisi olmaz. İşleriniz kötü gidebilir fakat siz pozitif bakabildiğiniz sürece diğer insanlara göre daha çabuk toparlanabilirsiniz ve etkisini daha az hissedebilirsiniz.
Duygusal zeka, onu artırma arzusuna sahip olduğunuz sürece zaman içinde gelişebilir bir şeydir. Her insan, her meydan okuma veya karşılaşılan her durum, EQ’nuzu test etmek için temel bir öğrenme fırsatıdır. Pratik gerektirir, ancak faydalarını hemen değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Duygusal zekanın pazarlama ile ilişkisini kaleme aldığımız ve “Duygusal zeka nedir?” sorusunu yanıtladığımız Pazarlamanın Duygusal Zeka İle Dansı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.