Dijital Dünyada 4 Temel Manipülasyon Tekniği

Paylaşmayı unutmayın.

Çevrimiçi olmalıyız. Fırsatlardan, haberlerden ve sosyal çevreden uzak kalmamak için daha fazla çevrimiçi olmalıyız. Bunu biz değil dijital dünyanın getirdiği yeni dinamikler söylüyor. İnsanları daha fazla çevrimiçi tutabilmek için kullanılan 4 farklı psikolojik teknikten söz edeceğiz. Web siteleri ve uygulamalar hangi manipülasyon tekniklerini uyguluyor? İşte karşınızda Dijital Dünyada 4 Temel Manipülasyon Tekniği!

1- Edimsel koşullanma

@interestingengineering

Şirketlerin müşterilerini çevrimiçi tutmak için kullandıkları harika yöntemlerden biri. Rastgele ödüller kullanarak daha fazla süre orada kalmanızı sağlayarak ikna etmesi de diyebiliriz. En azından teoride, süreci nispeten öngörülemez hale getirebilirlerse… Taktik ” edimsel koşullanma ” olarak adlandırılıyor ve basit klasik koşullandırmadan çok daha karmaşık bir yapı içeriyor. Bu nedenle, uzmanlar oldukça etkili ve yaygın olarak kullanılabilen bir yöntem olduğu görüşünde.

Örnek olarak, aynı uygulamadan gelen pek çok bildirim orada sizi bekleyen bir şey olduğu hissi yaratıyor. Kısa bildirim metinleri ne olduğunu detaylandırmadığı için merak seviyelerimiz artıyor. Bunu öğrenmek için ise yapmamız gereken tek bir şey var. Bildirime tıklamamız. Bu artık pek çoğumuz için öğrenilmiş bir eyleme dönüşmüş durumda olsa da zamanla pekişmeye devam edecek gibi görünüyor.

2- Bir takım tuzaklar

@interestingengineering

Bu 4 temel manipülasyon tekniği arasında ikinci sırada tuzak taktikler var. Tuzak taktiği olarak adlandırılan bu yöntem müşterileri yalnızca çevrimiçi tutmak değil aynı zamanda satın almaya ikna etmek üzerine kurulu. Zira internet tabanlı şirketler için satış/gelir yoksa iş de yok demektir. Bu da satış dünyasında zamansız bir klasik haline geldi. Dijitalleşmeden önce ve sonra olarak bir takım değişiklikler içerse de benzerlik kurmak mümkün.

Belirli bir ürün veya hizmeti satmak istediğinizi varsayalım. Satmaya çalıştığınız ürünü daha cazip hale getirmek için başka bir ürünü yem kullanmaktır. Bir TED Konuşmasında davranışsal bir ekonomist Dan Ariely tarafından verilen örneği hatırlayalım. Diyelim ki üç abonelik düzeyi içeren bir reklam üretiyorsunuz: Yalnızca çevrimiçi için 59 ABD doları, yalnızca baskı için 159 ABD doları ve çevrimiçi + basılı için 159 ABD doları. Tuzak yöntemini kullanarak , yalnızca yazdırma seçeneği yalnızca çevrimiçi ve yazdırma seçeneğinin daha çekici görünmesini sağladınız bile. Daha yüksek fiyatlı ürünlerinizde hiç satışınız yoksa, gerçekten satmak istediğinize satış hunisine üçüncü bir ürün eklemeyi düşünün.

3- Tetikleme eylem ve ödül mekanizması

@unsplash

Web ve uygulama tasarımcıları gibi dijital platformlar da doğuştan gelen ve aşırıya kaçma dürtüsünden yararlanan stratejiler kullanmayı sever. Geliştiriciler de bu etkinin gücünden yararlanarak, sosyal medyada daha fazlasını bulabilmeniz için platforma geri gelmenizi sağlıyor. Burada şu soruyu soralım. Kendinizi, genellikle bilinçsizce, sürekli olarak güncellemelerinizi kontrol ederken, haber beslemeleri arasında gezinirken ve gözünüze çarpan içeriğe tıklarken buluyor musunuz? Akıllı telefonlar için bu tetikleme-eylem-ödül sistemi gerçekten çok etkili olduğu söyleniyor.

Bir bildirim alırsınız (tetikleyici). Daha sonra uygulamaya tıklarsınız (eyleme döner). Bu eylemi gerçekleştirdiğinizde, birinin bir fotoğrafınızı beğendiğini ya da bir yoruma yanıt verdiğini gördünüz. İşte ödül burada. Bu eylem size anında bir dopamin ödülü sağladı bile. Şirketler de artık uygulamalara ve web sitelerine sürekli olarak bu tür bir mekanizma oluşturuyor. Neden mi? Çünkü daha fazlası için geri geleceksiniz.

4- Pavlov teknikleri

@medium

Bu tekniğin biraz önce bahsettiğimiz tetikleme-eylem-ödül taktiği ile bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Muhtemelen Pavlov’u ve onun ünlü köpek deneylerini duymuşsunuzdur. Ivan Pavlov yaptığı deneyde, bir köpeği her beslediğinde bir zil çalarak, köpeklerin iki olay arasında bir ilişki kurmayı öğrenebileceklerini buldu. Bu o kadar güçlü öğrenilmiş bir tepkiydi ki, köpekler zili duyunca salya salgılarlardı.

Akıllı cihazlarımıza dönelim. Seslerin ve ışıklı bildirimlerin kullanılması da tıpkı bunun gibi klasik koşullandırma örneğidir. Telefonunuzun bip sesini veya titreşimini duyduğunuzda içgüdüsel olarak ne yapıyorsunuz? Ne olduğunu kontrol etmek için anında ona ulaşıyorsunuz. Bu dünya çapında yaygın olarak kullanılan bir taktik. Ve elbette şirketler de telefonlarımızı kontrol ederek ve çevrimiçi olmamızı ve bu tekniğe olumlu yanıt vermemizi başardı. Bildirim/olay o kadar önemli veya ilginç olmasa bile bunu yaptığımız anlar yaşamamız da bu yüzden.

Stanford Üniversitesinde psikolog olan BJ Fogg, birinin istediğiniz bir şeyi yapmasını sağlamak için iki temel kriteri karşılamayı hedeflemeniz gerektiğini açıklıyor.

  • Harekete geçmeleri için onları motive etmeniz gerekiyor . Bazen harekete geçirici mesaj olarak adlandırılan bu, kullanıcıdan istediğinizi yapmasını ister.
  • Bir şeyler yapmak için araçlara ihtiyacınız olacak. Bu genellikle onlara bir şeyler yapma isteği uyandırma anlamına gelir. İstediğinizi yapmalarını istemek için bir tür tetikleyici sağlamalısınız.

İşte bizi ekran başında tutan, etkili bir biçimde manipüle eden masum ama zamanla zarara yol açabilecek taktikler bunlar. Dönem dönem telefondan uzaklaşmak istesek bile yapamamızın sebebi de belki bunların artık alışkanlığa dönüşmesidir. Ne dersiniz?

Bonus: Dijital Pazarlamanın En Kilit Noktaları

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar