Dianomi’den İlk Robot Trafik Raporu
Çevrimiçi reklam kampanyaları yayınlıyorsanız sakince yerinize oturun! Çünkü yeni rapora göre bazı reklam kampanyaları neredeyse tamamen robot trafiğinden oluşuyor. Ancak bu botlar her zaman iyi niyetli olmayabiliyor. Botlar türlere ayrılıyor ve bazıları analytics verilerini manipule ederek arama sonuçlarından kayıp yaşamanıza sebep olabiliyor. Bu da hemen çıkma oranınızın yükselmesi anlamına geliyor.
Görünür olmak, beğenilmek günümüz dijital dünyasında elbette temel hedef haline geldi. Bu yolda markalar çeşitli yöntemlerle beğenilerini, takipçilerini artırma yoluna gidiyor. Bunlardan biri de botlar. Nitekim bazı kampanyalarda, tıklamaların yüzde 90’ından fazlası robot trafiğiyle oluşturuluyor. Bu veri New York City merkezli finansal yerel reklam platformu Dianomi’nin ilk “Robot Trafik Raporu” na (ücretsiz, kayıtsız) göre veriliyor. Veriler, şirketin reklam platformunda dünyanın dört bir yanındaki yüzlerce yayıncıdan geliyor.
Ancak söylememiz gereken bir şey var! Reklam platformu Dianomi’nin ilk Robot Trafik Raporu’ndan iyi bir haber var: Genel bot trafiği, iyi ve kötü olanlar da dahil olmak üzere yaklaşık % 32’ye düştü! Firma geçen yıldan bu yana katedilen süreçte reklam trafiği için robot kullanımının düştüğünü ortaya koydu. Bu oran 2017 yılı nisan ayı itibariyle % 85 idi.
Belirtmeliyiz ki botlar her zaman kötü kimseler değildir! Örneğin arama motoru botları, iyi birer robot trafiğidir. Ancak bu durum, bazen insansız trafik için ödeme yaptığınız anlamına gelir.
Raporun genel trafiği nasıl bozduğu şu şekilde açıklanıyor:
CTO Cabell De Marcellus’un belirttiğine göre ABD merkezli yayıncılar, genel trafikteki en küçük bot yüzdesine sahip. Bu, özellikle İrlanda’dan, neredeyse tüm trafiğin bot trafiği olduğu bir yerden geliyor. Raporda daha yüksek yüzdelerin bir kısmı yayıncılardan geliyor. Raporda, “şüpheli kaynaklardan trafik alıyor ve sonuç olarak daha fazla robot tıklaması sağlıyor” deniliyor.
Bot Trafiği Giderek İnsan Trafiğine Benziyor…
Bot trafiğinin giderek insan trafiğine benzemesinin çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan biri trafiğin kaynağa göre filtrelemenin zor olmasından kaynaklanır. Örneğin trafik sağlamada dolandırıcılığın yüzde 75’i (ayrı bir 2016-17 çalışmasına göre) hem bir insan hem de bir bot tarafından kullanılan bilgisayarlardan geliyor. Belirttiğimiz gibi trafiği kaynağa göre filtrelemek daha zordur. Bazen sahte tıklamalar, daha uzun bir zaman dilimi ve birkaç IP adresi üzerinden yayılır ve bu da algılama zorluğunu artırır.
Bu noktada bot ordularına karşı bir savunma olarak, Dianomi birkaç temel strateji öneriyor. Bunlardan ikisi tıklamalı trafiğinizi analiz etmek ve yüksek riskli IP adreslerinden kaçınmak için DoubleVerify veya IAS gibi harici bir platformu kullanmaktan geçiyor. Bu platformlar kullanıcıları iyi robotlara yönlendirmeyi içeriyor.