Brief Nedir? Nasıl Yazılır?

Paylaşmayı unutmayın.

Brief Nedir? Nasıl Yazılır? – Brief pazarlama ve reklamcılıkta yapılan iletişim çalışmalarının kilit bir noktasında yer alır. En kısa tanımı şudur ki brief yapılması beklenen/istenen/gereken işin güçlü bir özetidir. Bu kısa tanım doğru hazırlanmış brief dosyasının iki temel özelliğini söylüyor. Brief konunun odağını dağıtacak kadar uzun olmamalı ama çok güçlü olmalı. Brief üzerine çalışacak ekip müşterinin o proje ile alakalı beklentilerini net bir şekilde brief ten anlamalı.

Brief Nedir? Nasıl Yazılır?

Brief Dosyasının Kapsamı Nedir?

brief-nedir?-nasil-yazilir?
unplash.com

Brief işin kapsamını, şartlarını iş sonunda ulaşılmak istenen hedefi en baştan ortaya koymaktır. Yanlış brief ya da sonradan üzerinde değişiklik yapılan brief hem müşteri hem ajans için büyük zaman kaybı demektir. Sonuçta en temelde, ne kadar zaman alırsa alsın eldeki hedefe ya da soruna yönelik en yerinde çözümü bulamadıktan ve bunu ifade edemetikten sonra kısa sürede, üzerine düşünülmeden, yazılmış bir briefle gelen çözüm gerçek çözüm değildir.

Yanlış algı şudur ki biz brief işi başlatır zannederiz. Hayır doğru breif işi bitirir. Çünkü çözümü bulduktan sonra hareket almak biçbir zaman zor olmamıştır!

Bu noktada briefi kimin verdiği de ayrıca bir önem taşıyor. Briefleri işi yapan şirketin yöneticileri, marka danışmanları, müşteri temsilcileri ya da stratejistler  hazırlayabilir. Burada önemli olan, briefi hazırlayan kişinin, organizasyon içinde, konuya hakim olması gerektiğidir.  Hazırlayan kişi hakim değilse briefin dolayısıyla işin bir neticesi olmaz.

Brief neler içermeli?

brief-nedir?-nasil-yazilir?
pixabay.com

Öncelikle briefin girişinde şirketinizi ya da markanızı tanımlamalısınız. Buradaki tanımdan kastım herkesin her yerden ulaşabileceği bilgilerin ötesinde elbette. Önemli olan markanın özünü, oluşturulan ya da oluşturulmaya çalışılan marka kimliğini yaratıcı tarafa doğru aktarmaktır. Her markanın kendi tüketicisiyle kurduğu iletişimin farklı bir biçimi ve tonu var. Bunu yaratıcı tarafa olduğu gibi aktarmak gerekiyor. Günümüz marka iltişimlerinin özellikle son birkaç aydır şartlar gereği büyük oranda online a taşındığını göz önünde bulundurursak sosyal medya hesaplarını, tüketiciyle iletişim kurulan başka sosyal iletişim ağlarını girişte paylaşmak yerinde olacaktır.

Bu tanışmadan sonra projenizin ne olduğunu açıklamalısınız. Bu noktada bu projenin sebeplerini de ortaya koymak gerekir. Sebepten kasıt bu projenin oluşturulmasına sebep olan temel problemdir aslında. Bütün briefler en temelde doğru tespit edilmiş bir problemden yola çıkılarak oluşturulur. Bu problem ileişimle, markayla, işle ya da kreatif tarafla ilgili olabilir. Bunu ortaya koyduktan sonra projenizi anlatabilirsiniz.

brief-nedir?-nasil-yazilir?
pixabay.com

Brief ve Projeler

 Bu proje ile ilgili hedeflerinizin ne olduğunu da anlatmalısınız. Burada ‘’satışları arttırmak’’ gibi genel geçer şeyler söylemek yerine gerçek hedefi detaylarıyla açıklamak gerekir. Yani sizin temel amacınız X yerine Y aldırmaksa bunu belirtmelisiniz. En başta briefin hangi temel problemden kaynaklandığını belirtmek burda hedeflerin daha net bir şekilde saptanmasına dolayısıyla da anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Hedef kitle ve bu sahadaki rakip firmalarınız onların projelerinin ortak hedef kitleniz üzerindeki etkiside çok önemli. Burada doğru hedef kitlesine yönelmek gerekiyor. Hedef kitle belirlenirken yaş kırılımları, sosyo-ekonomik durum gibi müşteri araştrmalarına bakmakta fayda var. Araştırma sonucuna göre en uygun grubu seçmek işin daha çok insana ulaşmasını sağlar. Aynı anda farklı focus gruplardan insanlara seslenmek pek mümkün değil bu yüzden iş bazında en potansiyel grubu seçmek gerekir.

Sonrasında düşündüğünüz projeyi tüketicilerinize hangi mecrada sunmak isediğinizi hedeflediğiniz kar payını belirtebilirsiniz. Ayrıca ayırabileceğiniz bütçeyi ve iş için uygun gördüğünüz son tarihi belirtip gerekli durumarda üzerinde ajansla uzlaşılabilecek esnekliği bırakabilirsiniz.

Sonuç itibariyle:

Her markanın bir kimliği var. Marka kendi iletişim sürecinde oluşturduğu bu kimlikle ve bu kimliğin getirdiği birtakım hassasiyetlerle hareket eder. Marka olarak bu hassasiyetleri ajans tarafına doğru şekilde aktarmalısınız. Çünkü önemli olan çok başarılı bir başka projedeki gibi iş istemek değil kendi markanız özelindeki –potansiyel- en başarılı işi istemektir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar