Bim’den Yeni Bir Stratejik Hamle: Reklam!
Herkesin bildiği gibi BİM kalite ve ucuzluk konusunda kendisini ispatlamaya çalışan bir marka. Hatta bazen kaliteli olmasa da fiyat/performans olarak kesinlikle zirveye oynayan bir marka. Bu yüzden kemik bir müşteri kitlesi var. Yani çok büyük bir olay olmadıkça bu kitle BİM’den alışveriş yapmayı bırakmaz.
Peki, BİM neden reklam yapmıyor?
BİM reklamlara harcayacağı paranın maliyetlere yansıyacağını biliyor. Bu da doğal olarak fiyatlara yansıyacak ve müşterileri memnuniyetsizliğe sürükleyecektir. İşte bu yüzden BİM yıllardır ne reklam yapar, ne mağazalarındaki broşürleri kaliteli kağıtlara basar, ne de mağazası çok güzel görünümlü iyi dekore edilmiş bir mağazadır. BİM, bütün bunların maliyetlerin ve dolayısıyla satış fiyatlarının artışına sebep olacağını bildiği için yıllardır pazarlama faaliyetlerini minimumda tutar. Bu sayede müşterilerine fiyat/performans olarak en uygun ürünleri sunar.
Öyleyse, uzun zaman sonra BİM neden reklam yaptı?
BİM’in reklam yapması birçok müşterisinin aklında soru işareti yarattı. Herkesten “Aaa BİM reklam yapmış” gibi cümleler duyuyoruz. Çoğu insanda da BİM’in reklam yapmasının ürünlerin satış fiyatlarına etkisinin ne olacağına dair büyük bir merak söz konusu.
BİM’in reklam yapmasında şu nedenlerin etkili olmuş olabileceğini düşünüyoruz;
- BİM, ŞOK, A101 gibi markalar şu an halkla ilişkiler alanında birbirleriyle savaşıyorlar. Ortada bir pazarlama savaşı dönüyor yani. Bütün markalar kemik müşteri kitlesini elinde tutmak istiyor. Sebeplerden bir tanesi bu gibi duruyor.
- İkinci sebep ise; BİM, daha önce Migros, Carrefour gibi marketlerden alışveriş yapan ama artık biraz da fiyat/performans ürünlerini denemek isteyen müşterileri kendisine çekmek için bir reklam kampanyası yapmış gibi görünüyor. Yoksa BİM gibi bir markanın reklama ihtiyacı yok. BİM müşterileri, ear-to-ear denilen ve dilimize “kulaktan kulağa yayılma” olarak çevrilmiş pazarlama metoduyla yeterince BİM reklamı yapıyor.
Son yıllardaki en etkili pazarlama yöntemiyle reklamını yapan bir firma bu sebeplerden ötürü olacak ki TV reklamı yapmaya karar vermiş.
BİM’in Şubat ayında yayınladığı reklam filmini hemen bu satırın altında bulabilirsiniz.
Ve Daha Fazlası
BİM’in yapmış olduğu bu strateji değişimi müşterilerin dışında birçok profesyonel kesimin de dikkatini çekmiş durumda. Şubat ayında Harvard Business School’da MBA öğrencilerine ders konusu olan BİM, Harvard Business School’un resmi sitesinde yayınlanan, Öğretim Görevlisi Michael Chu ve Araştırma Görevlisi Gamze Yucaoğlu’nun ortak çalışması olan BİM: Büyümek İçin Yeni Yollar! isimli rapor, BİM’in yeni hamlesinin aslında hiç de basite alınmaması gerektiğinin kanıtı.
Peki şimdi ne olacak?
Şimdi ne olacağı bizim için olduğu kadar müşteriler için de büyük bir merak konusu. BİM’in maliyetlerini arttıran pazarlama faaliyetlerinin fiyatlara nasıl yansıyacağını ve müşterilerin bu durumdan ne kadar etkileneceğini ilerleyen günlerde görmemiz mümkün olacak.