Beyin Egzersizleri ile Gençliğinizi Koruyun
Beyin Egzersizleri ile Gençliğinizi Koruyun – Yaş ilerlemesine bağlı olarak odak, konsantrasyon, dikkat süresi ve hafıza gibi insani özelliklerde düşüşler meydana geliyor. Beyin fonksiyonları etkinliğini yitiriyor. Ayrıca zamanla reflekslerde yavaşlamalar görülür. Aslına baktığımız zaman; yaşlanmayı engellemek mümkün değil. Fakat çeşitli beyin egzersizleri sayesinde yaşlanmanın etkilerini minimuma indirgemek ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak mümkün. Beyin egzersizleri bilim göz önünde tutularak hazırlanmış birtakım çalışmalardan oluşuyor. Egzersizler sayesinde tüm sinir sisteminin aktif hale getirilmesi ve kayıp yaşanan yetilerin geri kazanımı sağlanmış oluyor. Aslında sistem oldukça basit. Diğer yandan beyinde yer alan motor kalıp sayısını arttırmak. Peki, nedir bu motor kalıplar?
Beyin Egzersizleri ile Gençliğinizi Koruyun
Motor Kalıp Nedir?
Motor Kalıp; vücudun herhangi bir bölümünde belirli bir sırayla devam etmekte olan kas hareketlerine verilen tanımdır. Kas grupları amaca yönelik ve koordineli bir şekilde çalışıyor, bu sayede günlük hayat çok daha kolay bir hale geliyor.
Motor kalıplar öğrenildiği andan itibaren sinir sisteminde kayıt altına alınıyor. Bir davranış sinir sistemi tarafından öğrenildiği takdirde bu davranışı tekrar gerçekleştirmek için yeniden düşünmeye gerek kalmıyor. İstenilen hareket, sinir sistemi tarafından otomatik olarak uygulamaya konuluyor. Araba sürme, bisiklete binme, yazı yazma, yemek yeme ve yürüme; motor beceri için verilebilece çok güzel örneklerdir.
En Etkili Beyin Egzersizleri
Beyin egzersizleri yeni sinirsel bağlantılar kurarak, beynin daha hızlı ve iyi bir şekilde çalışmasını sağlıyor. İşte beyin egzersizleri;
Baş ve bilek egzersizi: Ayak bileğini saat yönünde çevirirken aynı anda başınızı da saat yönünün tersi yönünde çevirin.
Başparmak ve serçe parmak egzersizi: İki elinizi önünüzde yumruk yapın. Bir elinizin baş parmağını kaldırırken aynı anda diğer elin serçe parmağını kaldırın. Sonra konumları değiştirin ve hızlı bir şekilde yapar hale gelene kadar tekrarlayın.
Çapraz kol egzersizi: Kollarınızı çapraz biçimde önünüzde birleştirin. İlkokulda sıkça yaptığımız çiçek hareketi gibi. Sonra içte kalan kol dışarda, dışta kalan ol içerde kalacak şekilde konumları değiştirin.
Son olarak kafaya dokunurken karın okşama egzersizi: Elinizi karnınıza götürün ve dairesel hareketlerle karın bölgesini okşamaya başlayın. Aynı anda diğer elinizle kafanıza hafifçe vurun. Sonra elleri değiştirerek devam edin.