Bir İlacın Hayata Geçirilme Öyküsü

pfizer

Paylaşmayı unutmayın.

İlaç sektöründe, insanların daha sağlıklı yaşam sürebilmeleri için çalışmalar yapılıyor. İlaç sektörü çalışanları yeni ilaçlar bulmak ve hastalıklara çare olmak için büyük bir çaba ve emek harcıyor. Ancak ilaç endüstrisi yakın tarihte oldukça büyük hatalar yaptı. Bunu göz önünde bulundurarak, ilaç üreticisi Pfizer, sektörünün zedelenen itibarını onarmak için yola çıktı. Pfizer, ilaç sektörünün bilimsel yönlerini ve insanların görmediği laboratuvarlarda yapılan çalışmaların bu araştırmalar için değerli olduğunu göstermek için “Before it Became a Medicine” isimli bir kampanyaya imza attı. Before it Became a Medicine bir ilacın fikirden tedaviye kadar zor ama ödüllendirici yolunun bilim dolu yolculuğunu anlatmayı amaçlıyor.

Kampanya 60 saniyelik bir reklam filmiyle duyuruldu. Reklam filminde oyuncu olarak Pfizer’de kanser ve aşı alanında çalışan 5 bilim adamı yer alıyor.

Bir ilacın hayata geçirilmesi hikayesi, başka herhangi bir yaratma sürecinden farklı değildir. Beklenen ve öngörülmeyen engeller karşısında yenilik, hayal gücü ve azim gerektirir…

Pfizer, aynı zamanda,  bilim insanlarını ve hastaları içeren, iki dakikadan biraz uzun süren mini belgeselleri de piyasaya sürüyor. Serinin ilki, Bob Acraham, Pfizer’in kıdemli başkan yardımcısı ve onkoloji grup  başkanı ve tıp fakültesi öğrencisi olan ve  4. evre akciğer kanseri teşhisi konulan Matt Hiznay’in buluşmasını anlatan film.

Hiznay şu anda daha iyi, iyileşmesine yardımcı olan ilacı geliştiren Pfizer bilim adamlarıyla buluşmaya gitti. “Başından beri orada bulunanlarla tanışmak, elini sıkmak ve onların gözlerinin içine bakarak ‘teşekkür ederim’ demek için burada olmak ve bunu yapabilmek çok güzel. Yıllarca araştırmalara girdim ve şimdi bana yıllarım geri veriliyor “diye açıklıyor.

Pfizer’in kampanya boyunca attığı bir diğer adım da veri analizi olmuş. İlacın bilimsel serüveni anlatılırken sayısal veriler de kullanılmış. Bir madde ilaca dönüşmeden önce 1.600 bilim insanı, 500 bin laboratuvar testi, 5 bin araştırma bileşeni, 87 farklı protein iskeleti, 12 yıllık buluşlar ve gelişmeler, 36 klinik test ve 8.500 gönüllü hasta değer katıyor.

Pfizer yöneticilerinden Ed Harnaga, ilaç sektörünün temel sorunu olarak, topluma karşı bilim insanından fazla iş adamlarının lanse edilmesini gösterdi. Çünkü takım elbiselerin yarattığı algı, perde arkasında laboratuvarlarda çalışan önlüklü bilim insanlarının varlığının farkına varılmasını engelliyor. Bu aşamada da bilimi öne çıkarmak algının değişmesinde etkili olabilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar