Back-End ve Front-End Nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Back-End ve Front-End Nedir? – Farklı bir alanda çalışıyor, okuyor ya da ilgileniyor olsak da son yıllarda sürekli olarak yazılım alanındaki terimleri duyuyoruz. Terimlere aslında biraz aşinayız diyebiliriz. Ama yazılım alanının bir derya deniz olduğunu düşünüyorum. Bir yazılım dilini bilsek de sürekli takip etmek durumundayız. Çünkü  yazılım dilleri sürekli olarak güncelleniyor. Yeni eklentiler , yeni terimler ve yeni değerler ekleniyor.

Front-End ,Back-End ve Full Stack olarak yazılım dilleri 3 ana başlık altında kategorilere ayrılmış. Bu içeriğimizden sonra yazılım alanında bir sohbette siz de susmak yerine konuşacaksınız!

Back-End ve Front-End Nedir?

Front-End (Ön Yüz Geliştirme)

Bir web sitesini açtığımızda bizi karşılayan menüler, görsel geçişler, yazılar, fontlar, görsel yerleştirmeleri tamamıyla bir Front-End Developer’ın eseridir. Bir web sitesinde kullanıcının görebildiği, etkileşime geçebildiği her şey yazılımın Front-End aşamasının bir ürünüdür.

back-end-ve-front-end-nedir
@taltamic

Front-End yazılımcılar aynı zamanda kullanıcı deneyiminin(UX) de oluşturucularıdır. Yani web sitesini ziyaret eden bir kullanıcının site içerisinde işini kolaylaştıran ve kullanıcıların iyi bir site deneyimine sahip olmalarını sağlama yükü de yine Front-End Developer ‘lardadır. Çünkü bu aşama da yazılımcıların hem teknik hem de görsel becerilerini aynı anda , eşzamanlı olarak kullanmaları gerekir.

Front-End bünyesinde yer alan yazılım dilleri aşağıdadır;

Bu yazılım dillerini ve Backbone,Boostrap ,Angular JS Foundation ,Ember JS gibi platformları  akabinde de JQuery,LESS gibi kütüphanelerden faydalanılarak web siteleri oluşturulur. Tabi sadece bunlarla bitmiyor. Her yazılım dilinde bir de framework’ler bulunmaktadır. Onlar da alt kırınımlara ayrılırlar. Örneğin Front-End framework’lerinden birisi de son zamanlarda çokça duyduğumuz MVC ‘dir. Bu bahsettiklerimiz kod yazarak oluşturulan Front-End dilleri ve kütüphaneleridir. Aynı zamanda Fron-End Adobe XD, Photoshop ve Sketch gibi tasarım programlarını da bünyesinde bulundurmakta. Yani bir Front-End Developer hem kod yazabilir hem de kod yazmadan tasarım programlarıyla da önyüz inşa edebilir.

Back–End (Arka Yüz Geliştirme)

backend-ve-frontend-nedir
@usnews

Fron-End ‘den sonra biraz daha görselliğin 0’dan daha az olduğu bir alandır Back-End. Front –End ‘in en büyük destekçisidir. Back-End olmadan Front-End kullanıcı deneyimine katkı sunamaz diyebiliriz. Sistemin mimarisini oluşturan ,veri tabanı yönetimini planlayan, ayarlamalarından sorumlu, sistemin maksimum seviyede verimli ve hızlı çalışmasını sağlayan kişi Back-End Developer’dır.

Back –End bünyesinde aşağıdaki diller yer almaktadır.

Yazılım dillerinin yanında MySql, PostgreSQL ve Oracle gibi veri tabanları da kullanılmaktadır.

Kısaca özetlemek gerekirse web tasarımı(Front-End) ve web geliştirme(Back-End) bir araya gelirse tam bir web sitesi oluşturulabilir. Her ikisinin de tek başlarına yaptıkları birbirinden farklı işler vardır . Ama kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda birlikte çalışmaları gerekmektedir.

Full-Stack – Back-End ve Front-End Nedir?

Türkçe ‘ye “Tam Yığın” olarak çevrilen yazılım terimine geldik. Full-Stack Developer dediğimiz kişiler hem Front-End hem de Back-End tarafındaki tüm yazılım dillerine, mimarilere hakim olan kişilerdir. Kısaca her iki tarafa da hakim olan donanımlı kişilerdir. Bir web sitesini ,uygulamayı tek başlarına geliştirip kullanıcıyla tam olarak buluşturabilirler.

backend-ve-frontend-nedir
@esparkinfo

Bu alana daha fazla eğilmek bir yazılım dili öğrenmek istiyorsanız Html ile başlamak çok yerinde olur. Daha sonrasında kendinizi (Front-End ya da Back-End) hangi tarafa daha yatkın hissediyorsanız ona göre diğer dilleri öğrenebilirsiniz. Belki de iki taraf da size ilgi çekici gelecek Full-Stack Developer olma yolunda ilerleyeceksiniz. Yazılım denince sadece bir bilgiyle yıllarca aynı işi yapmak çok mümkün değil. Aslında birçok alanda öyle ama bu alanda daha dinamik bir sistem var diyebiliriz. O sebeple bu alanda ilerlemek istiyorsanız kesinlikle yorulmamanız, sıkılmamanız gerekiyor gibi duruyor. Kısaca son zamanlarda sık sık duyduğumuz terimleri bu şekilde açıklayabiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz tüm yazılım dillerinde basitten ileri seviyeye alıştırmalarla ham bilgileri öğrenebileceğiniz bir site var. Bu site çoğumuzun ders çalışırken kullandığı kağıdı bölümlemeyi andırıyor.Bunlara genel olarak “cheatsheet” deniyor. Bu linkten ulaşabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar