B2B Pazarlama Nasıl Daha Eğlenceli Hale Getirilir?

Paylaşmayı unutmayın.

B2B pazarlamacılar, mizahları ile izleyicilerini rahatsız etmekten çok korkuyorlar. Bu, B2B pazarlama içinde oldukça yaygın olan bir korku. Peki neden? Çünkü karşınızda gündelik dile alışkın bir tüketici kitlesi yerine bir işletme var ve diliniz sizin işletmenizin başarısını her açıdan etkileyebilir.

Mizah güldürmenin yanında aynı zamanda mesaj ileten bir araçtır. “Bu şakanın amacı neydi şimdi?” sorusunu sorduğunuzda şakanın aslında güldürmekten çok bir hedefe mesaj iletmek için olduğunu anlarsınız.

Bu sebeple, 2003 yılında araştırmacılar Mizah Stilleri Anketini (HSQ), mizah kullanımındaki bireysel farklılıkları anlamak için mizahı dört farklı bölüme ayırarak ayrı ayrı inceledi: bağlı, saldırgan, kendini geliştiren ve kendine küçümseyen mizah.

Mizahı anlama ve yorumlama şeklimiz ise oldukça görecelidir. İşte bu kısım pazarlamacıların en çok korktuğu kısımdır. Mesajı iletmek isterler; fakat aynı zamanda izleyicilerini rahatsız etmekten çekinirler. İnsanların mizah anlayışı yaşadıkları ortama, tecrübelerine ve kişiliklerine göre değiştiği için kimseyi rahatsız etmeyen bir mizah oluşturmak oldukça zordur.

Bu araştırma aslında bireyler için tasarlanmıştır, ancak pazarlamacılar bu bulguları marka yönetimlerine göre tahmin edebilir ve uygulayabilirler. Ne de olsa, markalar yarı insandır ya da en azından pazarlamacılar öyle görürler.

Şimdi gelin bu 4 farklı izah stiline daha yakından bakalım!

1.Bağlı Mizah

Bağlı mizah ilişkileri geliştirmek için kullanılır. Bu mizah tarzı sevecen ve çekicidir. Genellikle eğlendirmek ve gerginliği hafifletmek amacıyla kullanılır. 

Markalar içinse bağlı mizah müşterilerilerle ilişkilerini geliştirmek isteyenler için oldukça kullanışlıdır. Bağlı mizahı pazarlama stratejilerine uygulamak için birçok yöntem vardır. Hepsi bu da değil, markalar aynı zamanda akıllı benzetme kullanarak müşterilerinin konuyla ilgili anlayışlarını arttırabilirler.

2014 yılında, ZenDesk, hem iş ilişkilerinde hem de kişisel ilişkilerde iletişim zorlukları arasında bağlantılar kuran “İlişkiler Karmaşık” kampanyasıyla bağlılık mizahını güçlendirdi. Akıllıca bir benzetme yaparak akıllarda yer edindi.

2.Agresif Mizah

Agresif mizah eleştirmek ve saldırmak için kullanılır. Alay etme, aşağı görme dalga konusu yapma bunların hepsi agresif mizahın alanına girer. Agresif mizah her zaman kötü bir şey değildir; bir aciliyet duygusu ifade etmek, mantıktaki tutarsızlıkları belirtmek veya ikiyüzlülükleri göstermek için kullanılabilir.

Agresif mizah kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Agresif mizahın geri tepmesini önlemek için markaların düşünceli bir şekilde hedef alması gerekir. Agresif mizahı kullanırken markanızın misyonuna “düşman” bir hedefin peşinden gitmelisiniz.

Agresif mizah aynı görüşteki insanları birleştirme amacıyla da kullanılabilir. Sadece düşüncenize destek çıkmalı ve duruşunuzu korumalısınız. Agresif mizah kullanılırken perspektifinizi geliştirip birçok noktadan bakmanızda fayda var. 

Tom Fishburne, The Marketoonist, agresif mizaha iyi bir örnek oluşturuyor. Bu karikatürde fast-food endüstrisini markalı içeriğe odaklandıkları için hedef gösteriyip eleştiriyor.

3.Kendini Küçümseyen Mizah 

Bu mizah türü genellikle onay almak için kullanılır. İyi yapıldığında alçakgönüllülük ve bir bakıma farkındalık gösterir. Kötü veya çok fazla uygulanır ise güvensizliğe yol açabilir.

Markalar için kendini küçümseyen mizah, ürümde veya hizmette yapılmış bir hatayı telafi etmek ve özür dilemek için kullanılabilir. Ek olarak markalar bu mizahı yeniden markalaşmak, B2B Pazarlama stratejilerini değiştirmek veya markete ürün sokmak için kullanabilirler.

IStock, 2015 yılında filmin piyasaya sürülmesinden önce Unfinished Business’ın kadrosunu içeren bir dizi stok görüntü yayınlamak için Twentieth Century Fox ile ortaklık kurdu ve kendini küçümseyen mizahı oldukça yerinde kullandı.

4.Kendini Geliştiren Mizah

Kendini geliştiren mizahın amacı duygularla başa çıkmak ve onları düzenlemektir. Genelde kötü olaylardan iyi sonuçlar çıkarmak için kullanılır. Verilen tüm kötü haberlere rağmen iyi günlerin geleceğine dair bir umut olarak ortaya konulabilir. 

Kendini geliştiren mizah dışarıdan çok faydalı gözükse de markalar bu mizahı kullanırken oldukça dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, kötü bir durumun aydınlık tarafını görmek kişisel bir seçimdir ve bu, mizah tarzının yorumlanmasını izleyiciler için son derece öznel kılmaktadır.

Örneğin işten çıkarılan birisinin “Doğum günümde işten çıkarıldım, ama işin iyi tarafına bakarsak, kutlamak için işten erken çıkabilirim”  demesini düşünün. Şimdi de bir şirketin “ Gelecek ay işten çıkarmalar olacak fakat işin iyi tarafına bakarsak hatırlanacak daha az doğum günü olacak! ” dediğini hayal edin. Pek de komik değil gibi. Bu sebeple markaların bu mizahı kullanırken iki kere düşünmesinde fayda var.

Sonuç olarak tüm mizah türlerinde içerik ve kültürel farklılıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Anlayışlı olma ve empati kurma komik bir pazarlama kampanyasının temeli olmalıdır. Bunun içinde ilk başta mizahın arkasında da bir niyet ve mesaj olduğunu kabul etmek gerekiyor. Böylece insanları rahatsız etme korkusundan sıyrılarak komik ve etkili B2B Pazarlama stratejileri geliştirilebilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar