Akıllı Telefonlar Akıl Sağlığını Etkiler Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Akıllı Telefonlar Akıl Sağlığını Etkiler Mi? – Günlük yaşamımızda çoğumuz akıllı telefonlarımıza bunların içinde bulunan uygulamalar sosyal medyalar ve oyunlar için ciddi zamanlar harcıyoruz. Bunun genel anlamda zararlı olduğu konusunda birçok görüş var. Gerek göz sağlığımız için gerekse beyin ve diğer organlarımız için ama bu yazıda konu tamamen farklı bu yazıda akıllı telefonların akıl sağlığı üzerinde ki etkilerini araştıran bir çalışmayı anlatacağım.

Akıllı Telefonlar Akıl Sağlığını Etkiler Mi?

Araştırmalar Ne Diyor?

Akıllı telefonların akıl sağlığı üzerinde yapılan son çalışmalar, akıllı telefonların akıl sağlığı üzerinde farklı etkisi olduğu ortaya koydu. Oysa daha önce yapılan çalışmalar yüksek miktarda akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının ağır depresyonlara sürüklediğini söylüyordu.

Şimdi araştırmanın (Akıllı Telefonlar Akıl Sağlığını Etkiler Mi?) detaylarına bakalım;

Araştırma “Heather Shaw ve Kristoffer Geyer Lancaster- Üniversitesi” “Dr. David Ellis ve Dr. Brittany Davidson Bath üniversitesi “ ve “Dr. Fenja Ziegler and Alice Smith-Lincoln Üniversitesi “tarafından “Technology, Mind, and Behavior “dergisinde yayınlandı.

akilli-telefonlar-akil-sagligini-etkiler-mi

Araştırmaya katılan 245 kişinin bunların 199’u iphone kullanıcısı ve 46’sı android kullanıcısı olmak üzere 1 hafta boyunca akıllı telefonlarla geçirdikleri süreyi ölçtüler. Bu sırada katılımcılara akıl sağlıklarını ölçmek üzere anksiyeti ve depresyon testleri yapılıp fiziki ve zihinsel sağlıkları hakkında sorular soruldu. Ve son olarak ne kadar süreli telefon kullanmanın kendilerine zarar verebileceği süreyi sordular.

Akıl Sağlığı Üzerindeki Sonuç

Deneyin sonucu olarak akıllı telefonlarda harcadıkları süreyle akıl sağlığını kötü etkileyecek bir bağlantı kurulmadı. Deney yapımcısı baş yazar Heather Shaw şunları söyledi;

“Günlük olarak akıllı telefon kullanıcıları arasında anksiyete,depresyon ya da herhangi bir stres belirtisi görülmedi  Ek olarak, hem genel anksiyete hem de majör depresif bozukluk için klinik ‘kesme noktalarını’ aşanlar, telefonlarını bu eşiğin altında puan alanlardan daha fazla kullanmadılar.“

Daha sonra Araştırmada akıl sağlığının esas olarak kişilerin hissettiği stres ve endişelerle ilgili olduğu ortaya çıktı.

akilli-telefonlar-akil-sagligini-etkiler-mi

Özet olarak şunları söyleyebiliriz. Akıllı telefonlarla ya da ekran başında zaman geçirmek sizi daha mutsuz yapmayacak ya da akıllı sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek bunları etkileyen şeyler günlük hayatta yaşadığınız stres ve sinirlerdir. Bu yüzden akıl sağlığınızı korumak için kendinizi stres den uzak tutmaya çalışın spor yapın eğlenceli aktivitelerde bulunun. Unutmadan geçmeyelim uzun süre telefon ve herhangi bir ekrana bakmak göz sağlığınızı etkileyebilir. Bunun için koruyucu ekipmanlar veyahut dinlenme süreleri ekleyebilirsiniz ve spor yapmayı da unutmayın

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar