Oyun Dünyasının En Eski Patronu Nintendo

oyun-dunyasinin-en-eski-patronu-nintendo

Paylaşmayı unutmayın.

Oyun Dünyasının En Eski Patronu Nintendo – Video oyunları dünyanın vazgeçilmez hobileri arasında yer alırken günümüzde Playstation ve Xbox arasındaki rekabet göz dolduruyor. Ama bu iki devin çok daha öncesinde var olan ve büyük bir yere sahip olan Nintendo ise oyun dünyasının en eski patronu olarak görülebilir. Firma günümüzde konsollar dışında mobil oyun dünyası ile de savaşmak zorunda kalıyor. Ama halen büyük bir isim sahibi olarak,  dev gibi bir bütçeyi korumaya devam ediyor. 

Oyun Dünyasının En Eski Patronu Nintendo

oyun-dunyasinin-en-eski-patronu-nintendo

Nintendo’nun İlk Zamanları

Marka 19. Yüzyılın sonlarında ilk kurulduğu yıllarda sadece kağıt(kart) oyunları ile ilgilenirken, 1949 yılında Hiroushi Yamauchi şirketin yeni başkanı oldu ve ilerleyen yıllarda onun piyasası üzerine yatırımlar gerçekleştirdi. 1960-70’li yıllarda ilk elektronik oyuncaklar, 1977’de ilk ev konsolu üretimini gerçekleştirdi. 1979 yılında Nintendo of America Inc ile ilk atari oyunları ve 1980 yılında Shigeru Miyamoto tarafından geliştirilen Donkey Kong oyunu markayı bambaşka bir noktaya ulaştırdı. 

Büyük Rekabet Dönemi ve Nintendo Değişimi

oyun-dunyasinin-en-eski-patronu-nintendo

1980’li yıllarda Nintendo ile Atari 2600 firması arasında büyük bir mücadele yaşanıyordu. 1982 yılına kadar atari salonları göz doldururken, 1983 yılında marka tarafından ev oyun konsolları geliştirildi. Bu konsollar Atari firmasının çökmesinde çok büyük bir role sahip oldu. 1983 yılında Japonya’da Famicom yani Amerika’da bilinen ismi ile NES 3. nesil ev oyun konsolu olarak piyasaya sürüldü. Famicom ve NES 1985’te giderek yayılırken, yine Miyamoto tarafından geliştirilen Super Mario Brothers 1985-89 arasında firma için büyük bir başarı sağladı. 

1989 yılında ise Sega firması Sega Genesis ile yeni bir savaş başlattı. Ve markaise yeni el oyun konsolu GameBoy ürününü piyasaya sürdü. GameBoy, bir devrim sağlarken, 1 yıl sonrasında ise Super Nintendo Entertainment System(SNES) konsolu;  görüntü kalitesi, oynanış kalitesi ve oyun zenginliği ile en büyük değişim oluşturdu. 

Nintendo’nun Kaybedişi Ve Yeniden Doğuşu

Firma, 1995 yılında NES Virtual konsolu ile hayal kırıklığı yaşarken, 1996’da temele dönüş açısından N64 128 bit konsolları geliştirildi. Ancak Play Station 1-1994 ve PS2-2000 karşısında Nintendo Gamecube istenen başarıyı yakalayamadı. Çünkü Play Station tüm dengeleri değiştirdi.

oyun-dunyasinin-en-eski-patronu-nintendo

Tam sekiz sene sonrasında firma büyük bir gelişme ile 2004 yılında DS ve DS Lite el oyun konsolları ile yeniden büyük bir atak gerçekleştirdi. DS lite, en çok satan el tipi konsol olarak görülürken, 2 yıl sonra Nintendo Wii hareket sensörlü oyun konsolları ile başarı sağlandı. Son atak olarak 2017 yılında firma Nintendo Switch en büyük başarılarından birini sağladı. Bugünkü firma gelirlerinin 8 milyar dolar gibi bir rakama ulaşmasını sağladı. 

Nintendo Switch bugün halen kabul görmekte. Ancak PS, XBox ve Google Stadia gibi bulut oyun dünyası girişimleri ve bunun yanında mobil oyun dünyası firma için büyük bir rekabet ortamı oluşturmaktadır. Tüm bu rekabet ortamına rağmen marka halen dünya genelinde bilinen, beğenilen ve vazgeçilmeyen yapısıyla bugün hem LEGO setleri hem de tema park gibi birçok imkanı ile yerini korumaya devam ediyorlar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar