10 Yıl Önce Hayatımızda Olmayan Teknolojiler
10 yıl önce hayatımızda olmayan ürünler, şimdi hayatımızın merkezinde bulunmaları ile bize gösteriyor ki, dünya son 10 yılda inanılmaz bir ilerleme kaydetmiş. Bu ilerleme ile birlikte bizler şimdi on yıl öncesine dönüp baktığımızda bu ürünler olmadan neler yaptığımızı, zamanımızı nasıl geçirdiğimizi, işlerimizi nasıl hallettiğimizi anlayamıyoruz bile.
-
iPad
Steve Jobs, 7 yıl önce iPad’i tanıtırken “Şimdiye kadar sahip olduğunuz en iyi tarama deneyimi! İnanılmaz derecede muhteşem! Bir dizüstü bilgisayardan ve bir akıllı telefondan daha iyi!” tanımını yapmıştı. Çıktığı günden beri yenilikler ve güncellemeler yaşayan iPad’in hayatımıza inanılmaz bir kolaylık kattığını kabul etmek gerekir.
-
Google Chrome
Google, 4 Eylül 1998’de hayatımıza girdi. Chrome tarayıcısı ise 1 Eylül 2008’de tanıtıldı.
-
Snapchat
Kaybolan fotoğraflar ile mesajlaşma fikrinden ortaya çıkan Snapchat ilk olarak Pictaboo olarak adlandırıldı. Daha sonra ismi Snapchat olarak değiştirilen uygulama, zamanla çok fazla güncelleme ve değişiklik ile tüm dünyanın odağındaki uygulamalardan biri haline geldi. Snapchat, tercih edilirliği ve büyük başarısı ile artık 18 milyon dolarlık bir kamu şirketi haline gelmiş, uygulama içinde birçok yayıncı, TV programı, donanım ürünleri, arttırılmış gerçeklik gibi ortaklıklar ile gelişimine devam etmiştir.
-
Airbnb
Airbnb fikri, 2007 yılında bölgede yapılacak konferans için otellerde yer kalmaması üzerine kurucuların kendi dairelerini kiralamaları ve kahvaltı vermeleri fikrinin doğması ile ilk adımlarını atmıştır. Birkaç denemenin ardından 2008 yılında Airbnb, oda kiralamak isteyen ya da kalacak ucuz bir yer arayan kitlelere hizmet sunan çevrimiçi bir platform haline geldi. Uygulama şimdilerde üst düzey ve eksiksiz konaklama isteyenlere de hizmet veren bir seyahat markası haline geldi. Bugün Airbnb, 31 milyar dolar kar ile ABD’deki ikinci en yüksek değerli start-up haline gelmiş bulunmakta.
-
Spotify
Spotify, 2008 yılında İsveç, Stockholm’de Martin Lorentzon ve Daniel Ek tarafından kuruldu. Herkesin kullanımına açık ve ücretsiz müzik dinlenebilen bir uygulama olarak hayata geçti. Daha sonra büyük plak şirketleri ile anlaşmalar yaptıkları yıllarda, 4.4 milyon dolar zarar edildiği açıklandı. Böylece Premium üyeliğin başlatılması kararı verildi. Kuruluşundan bu yana dokuz yıl geçen Spotify’ın son verilere göre dünya üzerinde 140 milyon aktif kullanıcısı bulunmakta.
-
Oculus
“Sanal gerçeklik” artık hiçbirimize yabancı gelmeyen bir tanım. Haziran 2012’de California Irvine’de Palmer Luckey ve arkadaşları tarafından bir garajda geliştirilmeye başlandı. Oculus’u Kickstarter’a tanıttıktan sonra yaptığı fonlamalar ile 2014 yılında 2 milyar dolara Facebook’a satışını gerçekleştirdi. Sanal gerçeklik teknolojisi ile ilgilenenlere güzel haber şu; Facebook, 2018 yılında 200 dolar değerinde VR kulaklık seti çıkarmayı planlıyor.
-
Stripe
Eylül 2011 yılında çalışmaya başlayan Stripe, diğer ödeme seçeneklerine göre birçok avantaj ve özelleştirme sağlayabilen bir ödeme sistemi. Geçen altı yıl ile birlikte Stripe, 9 milyar dolar değerinde ve en değerli finansal teknolojilerden sayılıyor.
-
Instagram
Instagram, 2010 yılının ekim ayında daha piyasaya sürülmesinin ilk gününde 25.000 kişinin kaydolması ile hayatlarımıza girdi. Nisan 2012’de ise Facebook kurucusu Mark Zuckerberg tarafından 1 milyar dolara satın alındı. Instagram’ın geldiği son nokta şu şekilde: 200 milyon günlük aktif kullanıcı, Snapchat’ten daha daha fazla aylık kullanıcı, canlı yayın, filtreler, çıkartmalar ve daha fazlası.
-
Kickstarter
Kar amacı gütmeyen bir platform olan Kickstarter, kurucusu Perry Chen’in New Orleans’taki caz festivallerine müzisyenleri davet etmenin bir yolunu ararken bulduğu ve Nisan 2009’da hayata geçirdiği bir bağış şirketidir. Kurulduğu günden bu yana 13 milyon insan projelere destek verdi ve sitede 3.2 milyar dolar kazandı.