Devrim Niteliğinde Bir Konsept: Hyperloop Hotel!
Hepimizin yaşadığımız şehirden, çalıştığımız işimizden, arkadaş ortamımızdan veya ailemizden biraz da olsa uzaklaşmak istediğimiz zamanlar oluyor. Bu proje ise uzaklaşmak istediğimizde uçak, tren veya otobüs biletine ek olarak aldığımız birkaç gecelik otel odasıyla ilgili olarak hazırlanmıştır.
Las Vegas’ta bulunan Nevada Üniversitesi‘nde mimarlık öğrencisi olan Brandan Siebrecht, tüm bunları tek bir platform üzerindeki bir deneyimle birleştirmek istiyor. Kabaca bakarsak bu yazıda anlatacaklarımız, otel odalarımızı hareketli ve özelleştirilebilir bir alana dönüştürmeyi planlayan bir projeden bahsediyor. Tabii hareketli ve özelleştirilebilir olması bulduğumuz ve alıştığımız konfordan kopmadan 13 şehir arasında seyahat edebileceğimiz anlamına da geliyor.
Öncelikle Hyperloop One tarafından paylaşılan çalışma ortamlarına dair şu videoya bir göz atalım:
https://twitter.com/HyperloopOne/status/854022034757623808
Hyperloop Hotel nedir?
Hyperloop Hotel, inanılmaz derecede yüksek hızda bir tüp aracılığıyla insanların bulundukları yerden ulaşmak istedikleri yere transferini sağlayabilecek bir ulaşım aracı olarak planlanmıştır. Bir transit sisteme sahip olan “Hyperloop Hotel” in ABD’de bulunan 13 farklı şehirlerdeki otel tasarımları tamamlanmış durumda.
Bu otel ABD’de bulunan büyük şehirlerin çoğuna ayrı ayrı bilet satın alma ihtiyacımızı ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Bahsettiğimiz bu büyük şehirler; Seattle, Portland, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles, Denver, Sante Fe, Austin, Chicago, Nashville, Washington DC, New York ve Boston olmak üzere 13 farklı şehir olarak karşımıza çıkıyor.
İlk kez, Tesla’nın CEO’su Elon Musk tarafından 2013 yılında tanıtılan bir konsept olan Hyperloop Hotel, düşük basınçlı bir tüp vasıtasıyla bir aracı itecek kadar güçlü bir ulaşım modelidir. Sistemin enerji açısından verimli, özerk ve bir uçaktan bile daha hızlı olmasını isteniyor. Halen sadece kavramsal olsa bile 2020 yılına kadar tamamen operasyonel bir çalışma ile projenin üretime geçmesi bekleniyor.
Hyperloop Hotel hakkında, fazlasıyla lüks olacağını söylenmesinin yanında, her odada bir ofis düzeni, vakit geçirebileceğimiz bir Televizyon, bir oturma odası, bir yatak odası ve bir banyonun da bulunacağı söyleniyor. Tabi bunların yanında ziyaret ettiğimiz otellerin de ayrıca kendi hizmetleri mevcut olacaktır.
Anlatılan bu oteli inşa etmek için yaklaşık 10 milyon dolar harcanacağı tahmin ediliyor. Bu tahmin daha çok büyük şehirler için olsa bile küçük şehirlere de bu oteli inşa etmek oldukça fazla maliyetlere sebep olacaktır.
Gerçekten Bu Konsepti Uygulamak Mümkün Mü?
Hyperloop Hotel’in en güzel yanı ise konukların ağ içerisindeki istediği herhangi bir otele gidebilmesi ve hatta tek bir günde birden fazla varış yerinin ziyaret edilebilmesidir. Fakat Hyperloop Hotel’i kurmak için yukarıda da bahsettiğimiz gibi somut bir plan tamamen yok. Çünkü ihtiyaç duyulan teknoloji ve altyapı aslında mevcut değil. Ancak Siebrecht, bu ihtiyaçların 5 – 10 yıl içerisinde giderileceğine inanıyor.
Henüz yapılma tarihi bile belli değilken konaklama ve ulaşım fiyatlarının ne olacağına dair bir şey söylemek henüz çok erken. Ancak böylesine büyük bir projenin ücreti ne kadar olursa olsun hak edeceğinden şüphemiz yoktur. Bu tür projelerin planlanması bile teknolojinin ne kadar ciddi derecede ileriye gittiğini ve gideceğini bizlere biraz da olsa gösteriyor. Umarız böyle projeler yapılırken bizim ülkemizde bu tür projelere imza atmak için fazla geç kalmazlar.