App Store Savaşlarında Öne Çıkmanın Beş Kolay Yolu
Teknolojinin hızla ilerlemesi ve gündelik hayatımızın merkezine oturması pazarlama stratejilerini de etkiliyor. Klasik pazarlamadan, dijital pazarlamaya geçiş bu sektörü hızlı büyütüyor. Markalar, dijital dünyada hedef kitleye ulaşmak için yalnızca web sitesi ya da sosyal medyayı kullanmıyor. Telefon, tablet ve bilgisayarlarımıza App Store’dan yüklediğimiz uygulamalar da markaların gözbebeği.
Peki, yeni büyüyen ancak rekabetin bol olduğu uygulama dünyasında, markanızı nasıl öne çıkartabilirsiniz? 2017 yılında rekabette öne geçmenin tek yolu, App Store algoritmalarında ve ekosistemlerdeki değişimi sürekli takip etmektir.
2016 yılında her bir dakikada 395 iPhone satıldığı göz önüne alındığında, markalar uygulamalarını öncelikle App Store üzerinden hedef kitle ile buluşturuyorlar. Ancak hazırlanan uygulamanın duyurulması aşamasında App Store’un ayarlanması önem arz ediyor. App Store tarafından yayıncılara tanınan yeni özellikler ve “App Store Optimasyonu” ile rekabette bir adım öne geçebilirsiniz.
2017’de Trend Olan App Store Eğilimleri ve ASO Özellikleri
Yorumlara Yanıt Verme Özelliği (iOS 10.3 ile)
App Store’da oluşturulan uygulamalara kullanıcıların puan verme ya da yorum yapma özelliği mevcut. Tek taraflı yapılan bu geri bildirimde kullanıcılara bir geri dönüş sağlanamıyordu. Yalnızca uygulamanın her yeni sürümündeki yeni özellikler ve giderilen sorunlar belirtilebiliyordu. iOS 10.3 sürümü ile kullanıcılardan gelen yorumlara, uygulama üreticileri yanıt verebilecek.
Bu yanıt sistemi sayesinde kullanıcılara hızlıca geri dönüş yaparak sorunlarını ortadan kaldıran uygulama üreticileri, aynı zamanda kullanıcılardan gelen önerilere de cevap verebilecek. Yapılan yorumların karşılıksız kalmaması, tüketicilerin uygulama ile ilgili daha yüksek puan vermesini ve listelerde daha üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır.
Aynı zamanda uygulama üzerinde yaşanan sorunlar nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan kullanıcıları geri çekmeyi de hedefleyen uygulama üreticileri, bu bölümü mutlaka kullanmalı.
Uygulama İçi Sıralama Mekanizması (iOS 10.3 ile)
Cihazlara yüklenen uygulamalara puan verebilmek için mutlaka App Store’daki uygulamanın sayfasına gitmeniz gerekiyordu. iOS 10.3 sürümü, kullanıcıların uygulama içerisinde kalarak, başka bir sayfaya gitmesine gerek kalmadan, puan verebilmesini sağlıyor. Oyunun en heyecanlı yerinde ya da uygulamanın en aktif kullanıldığı zaman ortaya çıkan ve uygulamadan başka sayfaya yönlendiren bu mekanizma nedeniyle kullanıcılar, uygulamayı beğendiği halde düşük puan verebiliyordu. Bu sayede beş yıldızı hak eden uygulamanız hak ettiğini alabilecek.
Her sistemde olduğu gibi bu özelliğin de kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla Apple, birtakım önlemler almış durumda. Apple, bu özelliği yalnızca yılda üç kere kullanabilme hakkı tanıyor. Kullanıcı, önceden uygulamayı puan sistemi ile değerlendirdiyse, bir daha komut sistemi gözükmüyor. Ancak, yeniden komut sistemi ortaya çıkar ve uygulamayı kullanan kişi bu komut sistemini üç defa reddederse uygulama üreticisinin bir yıl daha beklemesi gerekecektir.
Arama Ağı Reklamları
Web siteleri hatta blog sayfaları için dahi yapılan SEO (Search Engine Optimization) çalışmaları, uygulamalar için de kullanılabiliyor. Apple tarafından uygulanan ASO (App Store Optimization) kombinasyonları, uygulamalarınızın daha çok kişiye ulaşmasını ve uygulama trafiğinin artmasını sağlar. Düşük maliyetli search (arama) reklamları ile desteklenen ASO kombinasyonları, App Store içerisinde keşfedilebilinirliğinizi artırırken aynı zamanda; reklam kampanyasının bitiminde bile hedeflediğiniz anahtar kelimeler için uygulamanın organik arama sıralamasında daha üst sıralarda olmasına olanak tanır.
Ayrıca bu arama ağı reklam uygulaması ile istediğiniz kelimeleri ekleyerek, hedef kitleyi daraltabilir ve nokta atışı bir strateji izleyebilirsiniz. Özellikle negatif anahtar kelimeler kullanımını deneyebilirsiniz.
Negatif anahtar kelime uygulaması ile uygulamanızın içindeki ekstra satınalma işlemleri için ödeme yapmayacak kişileri “ücretsiz” sözcüğünü ekleyerek, belirleyebilirsiniz. Bu sayede uygulamanızı arayan bu kullanıcıları bir nevi engelleyebilirsiniz.
Anahtar Kelime Artırma Kampanyaları
Kullanıcılar bir uygulamayı, App Store ve iTunes üzerinden anahtar kelime (keyword) yazarak arıyorlar. Var olan sistem algoritmasında arama sonuçları, kullanıcıların daha önceden yapmış olduğu yüklemelerine göre uygulamayla alaka düzeyini değerlendiriyor. SEO ve ASO uygulamaları ile yakından ilgilenen uygulama üreticileri “black hat tactics(Star Wars severler için karanlık tarafın taktikleri de denilebilir)” sayılabilecek anahtar kelime artırma kampanyalarını sıklıkla kullanıyor. Popülerlik kazanan bu kampanya, bünyesinde barındırdığı bir sürü taktik ile hedeflenen anahtar kelimeleri aradıktan sonra uygulamayı indirmeye çalışmayı daha kolay hale getirebilirsiniz.
Derin Bağlantı ve Uygulama İndeksleme
Her marka kendi bünyesinde web sitesi, mikro web sitesi, blog gibi birçok ağı bulunduruyor. Google üzerinden markayı aradığınız zaman bu bilgilere hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Ancak günümüzde dijital markalaşma bununla sınırlı değil. Markanıza yönelik kurduğunuz uygulamalar da sizi öne çıkartacak bir mecra. App Store üzerinden yapılan aramalar, trafiğinizi hızlandırsa da yeterli değil. Google, kullanıcılara hem Android hem de iOS uygulamaları ile alakalı arama sonuçlarını sunmak için çalışıyor. 2017 yılının ikinci yarısında da ASO tekniğinin yıldızı parlayacak.
İndeksleme yöntemi kullanarak, uygulamanızın Google aramalarında görünmesini sağlayabilirsiniz. Uygulamayı hiç yüklememiş olan kullanıcılar, arama sonuçlarında çıkan uygulamanıza tıkladığı zaman, App Store üzerinde bulunan sayfanıza yönlendirilir. Uygulamanızın ve mobil web sitenizin içeriği benzerse, keşfedilebilirliği optimize etmek için bunları birbiriyle ilişkilendirebilirsiniz.