2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi– Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunar.
“Girişim” genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Öyle ki bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Çağımız tam da teknoloji çağının zirvesiyken aksi beklenemezdi zaten, değil mi? Teknoloji ile hayal gücü birleşince de başarısıyla bizi büyüleyen inanılmaz girişim projeleri ortaya çıkıyor. İşte 2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi .
2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
1. ByteDance (140 Milyar $) -2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projeleri
ByteDance, TikTok, Musical.ly, Toutiao, BuzzVideo, Vigo Video uygulamaların sahibidir. Pekin merkezli, birkaç makine öğrenimi içerik platformunu işleten Çinli bir İnternet teknolojisi şirketidir. 2012 yılında Zhang Yiming tarafından kurulmuştur. ByteDance’nın ana ürünü Toutiao (“Manşetler”), Çin’de ve dünya çapında bir içerik platformudur. Önce, Toutiao bir haber öneri motoru olarak başladı. Ardından yavaş yavaş metinler, görüntüler, soru-cevap yazıları, mikrobloglar ve videolar gibi çeşitli biçimlerde içerik sunan bir platforma dönüştü. Şimdi ise Toutiao, kullanıcılarına makine öğrenme algoritmaları tarafından desteklenen kişiselleştirilmiş bilgi akışı sunuyor. Aynı zamanda bir içerik yayını, sizlerin ilgi alanlarına göre şekilleniyor. ByteDance müzik açılışını müzikal olarak aldı ve Douyin ile TikTok adı altında tek bir uygulamada birleştirdi. Aynı zamanda çalışmaları BuzzVideo ve Vigo Video’yu da kapsıyor. Sınırsız video ve eğlenceli içeriğe sahip bu şirketin şu anki değeri 140 Milyar $.
2. SpaceX (100.3 Milyar $) -2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
Merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Hawthorne şehrinde bulunan bir Amerikalı uzay taşımacılığı şirketidir. SpaceX; Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi uzay misyonu araçlarını bünyesinde bulundurmaktadır. İlaveten şirket 2002 yılında, daha önce PayPal’ ın da kurucularından olan, Tesla Motors şirketinin CEO’ss Elon Musk inanılmaz bir nedenle bu şirketi kurdu. Nedeni, Mars’ın kolonileştirilmesini sağlamak üzere uzay taşımacılığının maliyetini düşürme hedefiydi. Şimdiye kadar Falcon 1 ve Falcon 9, Falcon Heavy isimli uzay araçlarını tasarladı. Amacı, bu uzay araçlarının tekrar kullanılabilir araçlar olması. Bunun yanı sıra, Uluslararası Uzay İstasyonuna malzeme/erzak temin etmek üzere Dragon (insansız) uzay aracını da geliştirdi. Günden güne kendini geliştirmeye adamış bu şirketin şu anki değeri 100.3 Milyar $.
3. Stripe (95 Milyar $) -2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
Merkezi San Francisco’da bulunan finansal hizmetler şirketidir. Stripe, web geliştiricilerin internet siteleri, uygulamalarında yer alan ödeme sistemlerinde entegre bir şekilde kullanabilmesi amacıyla bir altyapı geliştirdi. Anlayacağınız Stripe şu anda API altyapısı sağlayarak işyerlerinin internet üzerinden ödeme alabilmesini sağlamaktadır. 2010 yılında İrlandalı girişimci kardeşler John ve Patrick Collison tarafından kurulmuştur. Daha sonra ilk satın almasını 2013 mart ayında sohbet ve görev yönetimi uygulaması Kickoff’ u alarak gerçekleştirmiştir. Finansal hizmetler ve ödeme yazılımı şirketi olan Stripe , COVID-19 salgını boyunca değerini 36 milyar dolardan 95 milyar dolara sıçrattı.
İlk kurulduğunda Palo Alto’da bulunan merkezini 2012 yılında San Francisco’ya taşımıştır. Daha sonra 2019’dan itibaren Seattle, Dublin, San Francisco ve Singapur’ da yer alan dört mühendislik merkezinde faaliyet göstermektedir.
4. Klarna (45.6 Milyar $) -2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
Genel olarak Klarna olarak anılan Klarna Bank AB, çevrimiçi vitrin ödemeleri ve satın alma sonrası ödemeleri gerçekleştirir. Bunların yanı sıra doğrudan ödemeler gibi çevrimiçi finansal hizmetler de sunan Fintech şirketidir. 2019’da şirket, çevrimiçi satışlarda yaklaşık 35 milyar $ işlem gerçekleştirdi. 2011 itibariyle, İsveç halkı tüm e-ticaret satışlarının yaklaşık %40’ı Klarna üzerinden yapmış. 2021 yılı itibariyle şirket piyasa değerini 45.6 Milyar $’ a çıkarttı.
Klarna’ nın Temel Hizmeti Nedir?
Klarna’nın temel hizmeti, e-ticaret endüstrisi için ödeme çözümleri sunmaktır. Yani mağaza taleplerini ve müşteri ödemelerini yönetir. Klarna alışveriş yapacak olan kullanıcıları isim, adres, doğum tarihi ve kredi değerlendirmesine göre analiz ediyor. Bu analiz sonucunda Klarna e-ticaret sitesine onay vererek ürünün tüketiciye yollanmasını sağlıyor. Kullanıcının ürünü onaylamasından sonra Klarna’ya kredi kartı veya havale ile para transferi yapılıyor. ‘Şimdi Satın Al, Sonra Öde’ (BNPL) hizmet sağlayıcısı olarak da tanırsınız. Ve müşterilere ödeme sürecinin bir parçası olarak satın alımlarında kredi sunar.
5. Canva (40 Milyar $) – 2021 Yılının En Değerli 5 Girişim Projesi
Canva, kullanıcıların sosyal medya grafikleri, sunumları, posterleri ve diğer görsel içerikleri oluşturmasına olanak tanıyan bir grafik tasarım platformudur. Web’ de ve mobilde kullanılabilir. Ve milyonlarca resim, yazı tipi, şablon ve illüstrasyonu entegre eder. Bu sayede kullanıcılar, birçok profesyonel tasarlanmış şablon arasından seçim yapabilir, tasarımları düzenleyebilir. Ayrıca, ‘sürükle ve bırak’ arayüzü ile kendi fotoğraflarını yükleyebilir. Platformun kullanımı ücretsizdir ve Canva Pro ve Canva for Enterprise gibi ücretli abonelikler ek işlevsellik sunar. Kullanıcılar ayrıca yazdırılacak ve gönderilecek fiziksel ürünler için ödeme yapabilir. İçerik üretimlerinde en çok kullanılan uygulamalardan biri olan Canva’ nın bugünkü değeri 40 Milyar $.
KAYNAK: VISUAL CAPITALIST