Giyilebilir Teknolojiler Sporcuların Verilerini Analiz Ediyor

Paylaşmayı unutmayın.

Giyilebilir Teknolojiler Sporcuların Verilerini Analiz Ediyor – Sağlıklı yaşam artık lüks değil bir gereklilik haline geldi. Birçok kişinin hedefleri var. Artık hedeflerini takip etmek için de dijital cihazlar alıyor. Bununla birlikte, sporcular için giyilebilir cihazlara olan talep de yükselmektedir. Ayrıca cihazların kullanıma bağlı bilgiler sağlaması genel verimi artırmaktadır.

Giyilebilir Teknolojiler Sporcuların Verilerini Analiz Ediyor

Spor Temelli Kararlara Rehberlik Etme

Veriler, zor veya baskı dolu kararlar alırken güçlü bir kaynaktır. Bununla birlikte cihazlar, özellikle bilgi temelli bir platformda karar almayı doğrudan etkiler.

Örneğin, Kitman Labs, bu cihazları üreten başlıca firmalardandır. Ürünleri, endüstrinin yetenek, performans ve sporcu sağlığı hakkında en büyük istatistik veri koleksiyonunu oluşturmuştur. Şirketin işletim sistemi, spor departmanları arasındaki işbirliğini de kolaylaştırıyor.

Şirket tarafından sağlanan veriler, araçların 2025 yılına kadar sporcu başına 230 milyona kadar veri noktası toplayabileceğini gösteriyor. Tüm bu bilgilere erişim, zafere giden kararları almada kolaylık sağlıyor.

giyilebilir-teknolojiler-sporcularin-verilerini-analiz-ediyor
by yıfei chen @unsplash

Artık net rakamlar, antrenman sonuçlarında karşımıza çıkıyor. Çünkü atletik giyilebilir cihazlar var. Kayakçılar ve patenciler bazen koşunun en yavaş ve en hızlı kısımlarını tespit eden GPS donanımlı önlükler takarlar . Bu ayrıntılar, bir sporcunun nerede iyi performans gösterdiğini görmesine ve gelecekteki antrenman seanslarının odağını şekillendirmesine yardımcı olur.

Virginia Tech’deki bir projeyi örnek verelim. Sporcuların kullandığı cihazlardan birinin amacı ikinci bir ön çapraz bağ (ACL) yaralanması geçirme olasılığını değerlendirmek. Veriler ortalamanın üzerinde bir risk gösteriyorsa ilgililer aksiyon alıyor. Böylelikle ilgili sporcu ve danışmanları oyuna dönüşlerini ertelemeyi veya iptal etmeyi seçebiliyor.

Sporcuları En İyi Durumda Tutmak

man wearing black t-shirt
by hanson lu @unsplash

Birçok sporun kendine özgü tehlikeleri vardır. Sporcuları olumsuz etkilerden bu cihazlar korur. Profesyonel sporcular, acı ve aksiliklerle oynamaya alışkındır. Bununla birlikte, veri izleme araçları kullanmak hayati önem taşır. Mesela, NASCAR sürücüleri, hastalığın erken belirtilerini tespit etmek için akıllı yüzükler aldı ve kullanıcıların daha erken tıbbi yardım almasına yardımcı oldu.

Bir grup girişimci, kask veya kafa bantları kullanan sporcular için ürünler geliştirdi. Bu ürünler, kullanıcının maruz kaldığı kuvvetlerin etkilerini ölçer. Sonuçta bu verilere göre bir takım kararlar alınır. Örneğin sporcunun ne zaman oynamayı veya çalışmayı bırakması veya doktorlar tarafından kontrol edilmesi gerekebileceğini gösterir. Sarsıntılar tüm spor dallarında uzun vadede soruna yol açar.

Bazı takımların tercih ettiği cihazlarda, sporcuların göz hareketleri veya beyin aktivitesi izlenebiliyor. Bununla birlikte bir oyuncuyu sahadan çıkarma veya kafa travmasından sonra devam etmesine izin verme konusunda koçların vardığı sonuçları alabiliyorlar.

Bu cihazlar yılmazlık da sağlar. Bazı sporcular e-spor arenalarında yarışırlar ve video oyunlarındaki hünerlerini gösterirler. Özellikle bazı takımlar günde 12 saatten fazla antrenman yaptıkları ve haftada sadece bir gün izin aldıkları için zihinsel yorgunlukla uğraşırlar. Bununla birlikte molalar performansı doğrudan artıran bir unsurdur. Cihazlar zaman bilgisini verir. Böylelikle sporcu gevşemek için doğru zamanı bulur.

Değerli Verilerin Sağlanması

giyilebilir-teknolojiler-sporcularin-verilerini-analiz-ediyor
stephen dawson @unsplash

Spor ve sorun bir bütündür. Bunlardan bazıları zihinsel zorlanma, aşırı antrenman ve yavaş başlangıçtır. En yüksek performans tespit edilir. Ve kariyeri sonlandıran yaralanmalar azalır. Spor için giyilebilir cihazların yaygınlaşması sakatlıkların önüne geçebilir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar