E-Spor ve Reklamlar

e-spor-ve-reklamlar

Paylaşmayı unutmayın.

E-Spor ve Reklamlar – İnternetin yaygınlaşması ile dünyanın her yerinden oyuncular karşılıklı bilgisayar oyunları oynamaya, mücadele etmeye başladılar. Akabinde online oyunlar, yaş kısıtlaması olmaksızın hemen herkesin hobisi haline geldi. Mobil cihazların da yaygınlaşması ile oyun sektörünün pazar payı daha da büyüdü. Tüm bu gelişmeler ışığında yeni bir “oyun-spor” dalı türedi; Espor. 

Dünyada ve ülkemizde talebin ve ilginin giderek arttığı Espor, bugün federasyonların ve kulüplerin de dahil olduğu, kendi yönetmelikleri, taraftarları olan profesyonel bir spor dalı haline geldi. Zula istatistiklerine bakıldığında ise pandemi döneminde günlük aktif oyuncu sayısının %20, oyun içinde geçirilen sürenin ise %17 artmıştır.  

E-Spor ve Reklamlar

Espor; bilgisayar oyunlarının profesyonel bir ligde, profesyonel oyuncularla oynanması şeklinde tanımlanabilir. Bilgisayar oyunları kort tenisi ise, Espor Wimbledon’dur diyebiliriz. 

Espor’da en popüler oyunlar League of Legends; FIFA, Counter Strike:GO, PES, ZULA, PUBG, Fortnite ve Wolfteam olarak sıralanabilir. 

Bugün profesyonel Espor oyuncuları milyonlarca dolar kazanıyorlar. Ama sanıldığının aksine profesyonel oyuncu olmak tam zamanlı konsantrasyon ve çalışma gerektiriyor. Günlük 7-8 saatlik oyun oynama süreleri birçok fedakarlığı da beraberinde getiriyor.  

League Of Legends ve Louis Vuitton 

League of Legends 2019 finali için Louis Vuitton ile Riot Games bir ortaklığa imza attı. Anlaşmaya göre Louis Vuitton, şampiyonluk kupası olan Sihirdar Kupası için eşsiz bir taşıma kutusu tasarladı. Louis Vuitton daha önce de FIFA Dünya Kupası, Rugby Dünya Kupası ve yelkencilik alanındaki Amerika Kupası için de benzer kutular tasarlamıştı.  

Bunun yanında LoL karakterlerini de giydiren LV, mağazalarında satışa sunmak üzere de kapsül bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyondaki parçaların fiyatları, tasarımlardan daha çok dikkat çekti zira 170 dolar ve 6000 dolar aralığında parçalar yer alıyordu.  

e-spor-ve-reklamlar

Aşağıda LoL şampiyonu Senna için tasarlanan kostümü görüyorsunuz. Şu an oyun içinde kullanıma sunulmuş durumdadır. 

e-spor-ve-reklamlar

ZULA-ANZU Anlaşması

Zula, Türkiye’nin dünyaya açılan Espor kapısıdır desek yanlış olmaz çünkü bugün, Türkiye’de ve dünyada 28 milyon oyuncusu olan oyun, yerli girişim InGame Grup tarafından geliştirilmiştir. Espor alanında yatırım yapan ve oyuncu yetiştiren grup, açtığı Espor merkeziyle çıtayı daha da yukarı taşımış ve bu alandaki yenilikçi ve öncü konumunu perçinlemiştir. 

InGame Grup ve Zula haziran ayının başında oyun içi reklam platformu Anzu ile yaptıkları anlaşma ile gündeme geldiler. Zula, ücretsiz oynanan bir oyun olduğundan bu anlaşma ile yeni bir gelir kaynağı yaratmış oldular. Zula oyununun haritalarına billboard ve ilan şeklinde reklam alanları yerleştirecek, böylelikle gerçeklik hissi arttırılırken, reklamlar da kişiselleştirilebilecek. 

e-spor-ve-reklamlar

Yaşanan gelişmeler ışığında reklamcılık sektörünün de derinden değişmesi kaçınılmaz görünüyor. Önümüzdeki günlerde online oyunlar içine entegre olmuş yeni reklamlar göreceğimiz aşikar. Markalar, özellikle Z kuşağına ulaşmak için Espor oyunları üzerinden reklam sunmayı öncelikleri arasına alacaklar. 

Kaynaklar: parade.com, louisvuitton.com 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar