COVID-19: Pandeminin Eğitime Etkisi Nasıl Oldu?
COVID-19: Pandeminin Eğitime Etkisi Nasıl Oldu? – COVID-19 pandemisi nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıllık kesintili eğitimden sonra, çoğu öğrenci 2021 sonbaharında geleneksel bire bir okula geri dönecek. İlkokullar, liseler ve üniversiteler çok uzun bir aradan sonra öğrencilerine merhaba diyecek. Ama akıllarda hala soru işaretleri var. Acaba bu doğru bir karar mı?
Bununla birlikte uzaktan eğitimin öğrenme üzerindeki etkisi hala birçok ebeveyn tarafından merak ediliyor. Geleneksel eğitime nazaran daha mesafeli olmasının çocukların üzerindeki etkisi hala tam net değil.
Değişen derecelerde, dünyadaki çocukların çoğu zamanlarının önemli bir kısmını evden çalışarak geçirdi. Araştırmalar ve anekdot raporları bize birçok çocuğun burada önemli zorluklarla karşılaştığını söylüyor.
Uzaktan eğitimin kalıcı etkilerinin ne olabileceğini henüz tam olarak bilmiyoruz. Bununla birlikte, devam eden araştırmalar, çeşitli öğrenci grupları için evde bilgisayar aracılığıyla öğrenmenin etkilerinin neler olabileceğine dair iç görüler sunmaktadır.
COVID-19: Pandeminin Eğitime Etkisi Nasıl Oldu?
Uzaktan ve Hibrit Eğitim
Zor bir dönemden geçiyoruz. Burada ilk başta akılda tutulması gereken şey çocukların karşılaştığı olağanüstü zorluklardır. Aile hastalıkları ve bazı durumlarda sevdiklerinin ölümü, iş kaybı, finansal güvensizlik bunlardan birkaçıdır. Ayrıca kronik stres ve belirsizlik, normallik kaybı ve aktivitelerini kaybetme de birçok ailenin yaşadığı tecrübelerdir. Böyle bir ortamda çocukları öğrenme aktivitelerini doğru bir şekilde ölçmek oldukça zor bir iştir.
Ayrıca ani gelişen bir pandemi de okullar, öğretmenler, veliler ve öğrenciler, karantinada okulun nasıl “yapılacağını” bulmak için mücadele etmek zorunda kaldılar. Bu nedenle, bir pandemi sırasında yaşamanın stresi sırasında okullaşmadaki herhangi bir başarı kutlanmalıdır.
Bununla birlikte, uzaktan eğitim birçok çocuğa ve ailelerine büyük zarar verdi. Birçok ebeveyn, çocuklarının öğrenimini denetlemeye yardımcı olmak için işlerini bıraktı. Diğer aileler, işe giderken çocuklarını evde gözetimsiz bırakmak zorunda kaldı. Evde yanlarında olabilecek ebeveynleri olan birçok öğrenci bile çevrimiçi okulun talep ve beklentileriyle mücadele etti.
Eşitsiz Eğitim Ortamı – COVID-19: Pandeminin Eğitime Etkisi Nasıl Oldu?
Öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler arasındaki dijital okuryazarlık ve çevrimiçi erişimdeki eşitsizlikler, bazı çocukların sadece sınıfa kaydolmalarında bile büyük engellerle karşılaşması anlamına geliyordu.
Örneğin, birçok çocuğun internet bağlantısı veya bilgisayarı yoktu. Bazen bir cihazı birden fazla çocuk veya ebeveyn arasında paylaşmak zorunda kaldı. Buradaki daha büyük sorun, bu farklılıkların dezavantajlı öğrenciler arasındaki öğrenme boşluğunu daha da kötüleştirmesidir. Kısacası uzaktan eğitim aradaki fırsat eşitsizliğini daha da büyüttü.
Geleneksel olarak yetersiz hizmet alan topluluklardan gelen öğrenciler, öğrenme güçlüğü çekenler, iki dilli öğrenenler ve zihinsel sağlık sorunları olan öğrenciler daha çok zorlandılar. Bunlar uzaktan öğrenme sırasında benzersiz zorluklarla karşılaştılar ve daha az erişim ve destek buldular.
Ayrıca bazı ebeveynler çocuklarına okulda yardım etme konusunda diğerlerinden daha az donanımlıydı. Birçok aile, daha fazla ev sorumluluğu üstlenmek için daha büyük çocuklara ihtiyaç duyuyordu.
Elbette bazı öğrenciler, özellikle bağımsız, kendi kendini yöneten öğrenenler olmak üzere çevrimiçi öğrenmeyle başarılı oldular. Bununla birlikte, verilerin birçoğunun mücadele ettiği ve geride kaldığı açıktır. Uzaktan eğitimde gelişmeyen birçok çocuk, çeşitli akademik, zihinsel sağlık ve fiziksel etkiler yaşadı.
Bazı öğrenciler için bu sorunlar kısa vadeli endişeler olabilir. Diğerleri, fiziksel sınıflara yeniden girdikten çok sonra da etkilenmeye devam edebilir. Bunu zamanla göreceğiz.
Tüm Yaş Gruplarına Etki
Bu etkiler, ırk, sınıf, gelir, öğrenme farklılığı ve diğer faktörlere dayalı olarak görülen keskin eşitsizliklerle, okul öncesi çocuklardan üniversite öğrencilerine kadar uzanıyor gibi görünmektedir. Bir araştırma, genel olarak üniversite öğrencilerinin %13’ünün mezuniyet planlarını ertelerken, pandemi kaynaklı bu değişimin düşük gelirli öğrencilerde %55 daha olası olduğunu buldu. Buradaki endişe, bu öğrencilerin eğitimlerini asla bitirme şansı bulamayabilecek olmalarıdır.
Uzaktan Eğitimin Akademiye Etkisi – COVID-19: Pandeminin Eğitime Etkisi Nasıl Oldu?
Çoğu öğrenci kameralarını kapalı tutmayı tercih eder. Bu da herkesin sınıf arkadaşlarının yüzleri yerine boş dikdörtgenlerden oluşan bir ızgaraya baktığı anlamına gelir. Bu hem öğrenciler hem de öğretmenler için hoş bir durum değildir. Bırakın adları yüzlerini bile bilmediğiniz bir sınıfın verimli bir şekilde etkileşimde bulunmasını bekleyemezsiniz. Dolayısıyla bu da öğrenme ve öğretme kalitesinde düşmeye neden olur.
Esasen, uzaktan öğrenme; öğretmenlerin, cesur çabalarına rağmen, çocukların gerçekte ne yaptığını veya öğrendiklerini bilmesini çok zorlaştırdı. Örneğin çoğu öğrenci uzun süreçlerde değerlendirme alamadı.
Ancak, öğrencilerin genel olarak çok daha az doğrudan öğretim saatine sahip oldukları oldukça nettir. Ayrıca akademik desteğe daha az erişimleri olduğu ve kendi öğrenmelerini yönetmek için büyük bir sorumluluk yüklendikleri açıktır. Daha önce de belirtildiği gibi, bazı çocuklar bu koşullar altında başarılı oldular, ancak pek çoğu başaramadı.
Nihayetinde, öğretmen ve velilerin çabalarına rağmen, en fazla akademik desteğe ihtiyaç duyan çocuklar, en çok eksik kalanlar oldular.
Zihinsel Sağlığa Etkisi
Uzaktan eğitimin ruh sağlığına zararı iyi belgelenmiştir. Depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları gibi zihinsel sağlık durumlarının çocukluk oranları, çocuklar okula gitmediğinde keskin bir şekilde yükseldi.
Ve önceden var olan zihinsel sağlık koşullarına sahip olanların çoğu, semptomların kötüleştiğini bildirdi. İzolasyon duyguları (intihar riskinin yanı sıra) da arttı. Bu da birçok eğitimcinin, doktorun ve ebeveynin yüz yüze geri dönme çağrısında bulunmasının büyük bir nedeniydi.
Birçok öğretmen, öğrencilerin pikseller aracılığıyla etkin bir şekilde ilgisini çekmenin zorluğundan da yakındı.
Fiziksel Sağlığa Etkisi
Evden öğrenme gerçeği, çocukların içeride ve ekranlarda çok daha fazla zaman geçirmesi anlamına geliyordu. Gerçek dünyada veya P.E.’de zaman aşımı sınıf veya spor yapmak – büyük ölçüde kısıtlandı.
Araştırmalar, bu değişimin egzersizde büyük düşüşlere neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca birçok çocuk, ekran başında çok fazla vakit geçirmekten kilo alma, baş ağrısı, kötü uyku ve göz yorgunluğu yaşadı ve aile içi şiddete daha fazla maruz kaldı.
Kapsamlı bir araştırma, dünya genelinde çocukların (ve yetişkinlerin) büyük bir bölümünün evde kapalı kalma ve bir pandemide yaşamanın stresi nedeniyle kilo aldığını buldu. Yine, düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler en kötüsünü yaptı.
Aynı çalışma, çocukların sadece %10’unun organize sporlarla uğraşmasıyla fiziksel aktivitede keskin düşüşler bildirdi. Sokağa çıkma kısıtlamaları, bazı çocukların evlerinden zar zor çıkabileceği anlamına geliyordu.
Araştırmalar ayrıca işlenmiş, şekerli ve tuzlu gıdaların tüketiminde büyük artışlar olduğunu gösterdi. Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi daha sağlıklı seçeneklerde de azalma olduğunu açıklandı.
Birçok çocuk da aç kaldı. Aslında, çocukların yaklaşık %12’si pandemi öncesi gıda güvensizliği yaşarken, bu oran tahmini olarak %38’e fırladı. Birçok okul bölgesi, ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz ve düşük fiyatlı yemek sağlamaya devam etmek için elinden geleni yaparken, birçok okul Okulların kapanması sırasında çocuklar açlıkla karşı karşıya kaldı.
Doktorlar ayrıca pandemi sırasında düzenli sağlık hizmetlerinin kesintiye uğramasından endişe ediyor. Birçok çocuk, COVID-19’a yakalanma korkusu nedeniyle sağlıklı çocuk ziyaretlerini ve rutin aşılarını kaçırdı. Okul dışında olmak, öğrenciler için okul hemşirelerinin bulunmaması ve okula devam için aşıların güncel tutulması gerekmediği anlamına geliyordu.
Geri Dönüş Başlıyor
Şükürler olsun ki karantina önlemleri ve artan aşı oranları sayesinde COVID-19 pandemisinin diğer yüzüne daha da yaklaşıyoruz. Çoğu okul bölgesi bu sonbaharda geleneksel eğitim vermeyi planlıyor. Eğitimciler artık okula güvenli bir dönüşü planlamak durumunda.
Çevrimiçi okul sırasında çatlaklardan düşmüş olabilecek öğrencilere yardım etmek için çabalar da değerlendiriliyor. Birçok ebeveyn ve öğrenci, çocukların nasıl yetişeceği konusunda endişeli.
Akademik, sosyo-duygusal ve sosyoekonomik kaygıların desteklenmesi zorunludur. Bir ebeveyn olarak, hangi alanlarda yardıma ihtiyaç duyabileceklerini belirlemek için çocuğunuzun genel sağlık durumunu değerlendirin. Ve son olarak: Güvende kalın.
Kaynakça
- https://www.weforum.org/agenda/2020/04/coronavirus-education-global-covid19-online-digital-learning/
- https://www.unicef.org/romania/press-releases/children-increased-risk-harm-online-during-global-covid-19-pandemic-unicef
- https://www.verywellfamily.com/the-impact-of-distance-learning-on-kids-5118430
- https://www.educationworld.in/impact-of-online-learning-on-school-education/