Çamlıca Televizyon Kulesi Hakkında Bilinmeyenler
Çamlıca Televizyon Kulesi Hakkında Bilinmeyenler – Hepimizin bir süredir İstanbul’da gördüğü bir yapı olan Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi 29 Mayıs’ta resmi bir törenle açıldı. Açılmasıyla beraber de birçok kesim tarafından kule gündem haline geldi. Anteni ile toplam yüksekliği 369 metre olan Çamlıca Kulesi, İstanbul’un şu an en yüksek yapısı olma unvanını kazandı. Diğer bir yandan da şu an Dünya’nın 20. en yüksek yapısı oldu. Kuleyle ilgili genel bilgilerden daha çok her yerde yazmayan özelliklerinden bahsederek yapıyı daha yakından tanımaya başlayabiliriz.
Çamlıca Televizyon Kulesi Hakkında Bilinmeyenler
Çamlıca Kulesi Neden İnşa Edildi?
Kulenin yapılışının ana amacı Büyük Çamlıca’da bulunan radyo ve televizyon direklerini kaldırmaktır. 2011 yılında İBB bu sorunu aşmak adına Çamlıca Tepesi TV Radyo Kulesi Fikir Proje Yarışmasını duyurmuştur. Daha sonrasında yarışmanın duyurulmasıyla beraber çeşitli meslek örgütleri Küçük Çamlıca Tepesi’nin bir sit alanı olduğunu söylemişler dolayısıyla oraya bir inşaat yapılmasına karşı çıkmışlardır. Bu konuyla ilgili de mimar meslektaşlarını bu yarışmaya katılmamaya davet etmişlerdir.
Çamlıca Tepesi TV Radyo Kulesi Fikir Proje Yarışması Üçüncülüğü
Yarışmanın gerçekleşmesinin ardından hepimizin beklediğinin tam tersi olarak şu anda inşa edilen ve tasarımı da MAA (Melike Altınışık Architects)’e ait olan tasarım 3. olmuştur. 1. ve 2. olan projeler inşa edilmemiştir. Bunun yerine özel bir istek olarak 3. olan projenin inşa edilmesine karar verilmiştir.
‘Lale’den İlham Alan Bir Kule
Kulenin şekli üzerine birçok yorum şu günlerde yapılmaktadır. Kule tasarlanırken aslında Çamlıca Tepesi’ndeki doğal güzelliklerden ilham alınmıştır. Böylelikle dinamik ve organik bir form olarak yükselen monolotik bir strüktür tasarımı öngörülmüştür. Bu tasarımda bu topraklarda yaşayanlar için bir simge haline gelen ‘Lale‘ metaforundan etkilenilmiştir.
Kulenin ana saftı kulenin ‘köklerini’ temsil eden taşıyıcı ve besleyici bir gövde görevi görmektedir. Böylelikle kule, güneşe doğru yükseldikçe şekillenen açmamış bir lale tomurcuğunu andırmaktadır. Zemin ve Bodrum Katta bir bitkinin kökleri gibi zemin ile strüktürel bağ kurmaktadır. Bu da çevre topoğrafya ile bütünleşmesini sağlamaktadır.
Kulenin formuyla ilgili bize ışık tutabilecek bir diğer unsur ise kulenin mimarı olan Melike Altınışık’ın mimari dili olduğunu düşünebiliriz. Kulenin laleden ilham almasının yanında kendi mimari üslubunu da yansıtmış Melike Altınışık. Özellikle kendisinin diğer işlerine de baktığımızda yine bu tarz formları görmek mümkün. Bir diğer yandan da kule tasarlanırken parametrelerden faydalanıldığını görmek oldukça mümkün. Bunu hem kulenin dışında hem de özellikle içinde görebiliriz.
Kule’nin İç Mekanı – Çamlıca Televizyon Kulesi Hakkında Bilinmeyenler
Kulenin iç mekanında dış mekanla uyumlu unsurlar yine kullanılmıştır. Özellikle parametrelerden faydalanarak bir tasarım yapılmış ve hatta bu tasarım yine dış peyzajda da kendini devam ettirmiştir. Kulenin çeşitli fotoğraflarında bu unsurları görebilmekteyiz.
Büyük soru: Kule Nasıl İnşa Edildi?
İnşaat sırasında birçok teknik kullanılmıştır ve inşaat 9 bölüme ayrılmıştır. Bunları tek tek açıklamak yerine kısaca özetleyebiliriz. Öncelikle kulenin ana gövdesi inşa edilmiştir. Daha sonrasında ana iç mekanları oluşturan kısımlar yerden yukarı doğru taşınmıştır. Bu süreci Melike Altınışık oldukça zor olduğunu katıldığı bir panelde anlatmıştır. Bunun sebebinin de aslında kulenin tasarımıyla alakalı olduğunu kendisi de söylemiştir. Formu da koruyarak büyük ve kütle merkezinin farklı olduğu parçaları kuleye yerleştirmek oldukça zahmetlidir.
Bu sürece aslında birçok İstanbullunun şahit olduğunu söylemek mümkün. Çünkü kulenin kısımları yukarı doğru çıkarılırken oluşan görüntü oldukça ilginç ve ilgi çekici. Bu ilginç süreçleri Melike Altınışık da kendi instagram hesabından paylaşmıştır.
@melikealtinisik Bir diğer parça 150 metre yüksekliğe çıkarılırken @melikealtinisik Son parçalardan birisi yukarı çıkarılmayı beklerken
Kaynak: Arkiv, Melike Altınışık, Wikipedia.