Dijital Temizlik Önemli Mi?
Dijital Temizlik Önemli Mi? – Birçoğumuz bahar temizliği kavramına aşinayız. Bu, giderek artan bir şekilde dijital dünya için de geçerlidir. Tıpkı eviniz gibi, dijital yaşamınız da dağınık hale gelebilir. İşler birikir, güncelliğini yitirir, kaybolur ve bazen biraz bakıma ihtiyaç duyar.
Dijital Temizlik Önemli Mi?
Dijital Temizlik Nedir?
İyi bir dijital temizliği, cihazlarınızı ve bilgilerinizi yıl boyunca güvende ve güvende tutmanıza yardımcı olmak üzere yapılan işlemlerdir. Ayrıca, kullandığınız cihazların ve hizmetlerin hızını ve performansını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bir bilgisayar korsanının unuttuğunuz eski bilgilere erişme riskini azaltabilir.
Siber yaşamınızı tazelemek, yenilemek ve canlandırmak için birkaç ipucunu sizler için biraraya getirdik.
Dijital Temizlik’te Neler Yapılmalı?
1) Çevrimiçi Hesaplarınızı İnceleyin
Artık kullanmadığınız ne kadar uygulama varsa silin. Kalan hesaplarınızdan herhangi birinde, bulut depolama alanındaki kayıtlı kredi kartları veya eski belgeler gibi artık ihtiyaç duyulmayan bilgiler var mı? Öyleyse silin.
2) Cihazlarınızı Güncelleyin
Kötü amaçlı yazılım ve enfeksiyon risklerini azaltmak için tüm İnternet bağlantılı cihazlardaki uygulamaları ve işletim sistemini güncelleyin. Kullanılmayan uygulamaları ve tarayıcıları silin. Ek olarak tarayıcı ayarlarınızı kontrol etmek için birkaç dakikanızı ayırın. Depolanan parolalar gibi eski verileri temizleyin ve tarayıcınızın parolaları saklamayacak şekilde ayarlandığından emin olun.
3) Eski Dosyalarınızı Temizleyin
Eski e-postanızı, dosyalarınızı ve indirmelerinizi temizleyin. İşiniz bittiğinde daima çöp kutusunu boşaltın. Çalışma dosyalarını temizlerken UC saklama gereksinimlerini aklınızda bulundurun! Artık okumadığınız haber bültenleri, e-posta uyarıları ve posta listelerinden çıkın.
4) Güvende Olduğunuzdan Emin Olun
Tüm cihazlarınızda oturum açmak için parola, parola veya parmak izi gerektiğinden emin olun.
İki adım önde olun! Mümkün olduğunda e-posta, bankacılık ve sosyal medya gibi kritik hesaplarda iki aşamalı doğrulama veya çok faktörlü kimlik doğrulama olarak da bilinen iki aşamalı kimlik doğrulamayı açın. Giriş bilgilerinizi nasıl kilitleyeceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.Parolalarınızın bir envanterini çıkarın. Hepsi uzun ve güçlü mü? Olmayanları değiştirin. Ek olarak iş ve iş dışı hesaplar için her zaman farklı parolalar kullanın.
5) Çevrimiçi Varlığınızı Ayarlayın
Sosyal medya siteleriniz güncel mi? Çevrimiçi profillerinizi gözden geçirin ve güncelleyin. Sosyal medya sitelerinde ve kullandığınız diğer sitelerde gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin. Utanç verici olan veya artık kim olduğunuzu temsil etmeyen eski fotoğrafları vb. Silin.
Sosyal ağlardaki arkadaşlarınızı ve telefonlardaki ve diğer cihazlardaki kişileri inceleyin ve bu listelerdeki herkesin hâlâ ait olduğundan emin olun.
6) Dosyalarınızı Yedekleyin
Bahar temizliği, önemli dosyaların eksiksiz bir yedeğine sahip olduğunuzdan emin olmak için iyi bir fırsattır. Ayrıca dosyaları yedeklemenizden de geri yükleyebildiğinizden emin olun, kullanamayacağınız bir yedekleme çok yardımcı olmaz!
7) Elektronik Cihazları Güvenli Bir Şekilde Atın
Son olarak ise artık ihtiyacınız olmayan hassas kağıt bilgilerini parçalayacağınız gibi, aynısı elektronik bilgiler için de yapılmalıdır. Bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, harici sabit sürücüler, USB sürücüler, teyp sürücüleri, gömülü flash bellek, giyilebilir cihazlar, fotokopi makineleri, yazıcılar, faks makineleri, ağ donanımları ve bilgileri depolayabilen diğer her şey bu bilgileri silseniz bile saklayabilir. Veri güvenliğini sağlamanın en iyi yolu, cihazı güvenli bir şekilde silmek veya atmadan önce güvenilir bir bilgi işlemci tarafından imha ettirmektir.