Blog Sıralamanızı Google’da Yükseltmenin 5 Yolu

Paylaşmayı unutmayın.

Blog Sıralamanızı Google’da Yükseltmenin 5 Yolu – Blog’unuz için çok özeniyor, düzenli olarak içerik ekliyor ve gerçekten faydalı şeyler paylaşıyor olabilirsiniz: Peki, Google’ın bunda haberi var mı? Siz ne kadar özen gösterirseniz gösterin, Google sıralamalarında üstlerde çıkmıyorsa paylaştıklarınızdan çoğu kişinin haberi olmayacaktır. Bu nedenle sadece kaliteli içeriğe odaklanmakla yetinmemeli, temel SEO tekniklerini de öğrenmelisiniz. Aşağıda bunlardan en önemli olanlarını listeliyoruz.

Blog Sıralamanızı Google’da Yükseltmenin 5 Yolu

Anahtar Kelimelerin Nasıl Kullanılacağını Öğrenin

Çoğu kişi, içeriğine mümkün olan en çok sayıda anahtar kelime eklemenin yeterli olacağını düşünür. Oysa bu faydadan çok zarar verebilecek bir şeydir: Eskiden işe yarıyordu ancak artık Google anahtar kelimeleri doğal bir şekilde kullanmak ile onları “tıkıştırmak” arasındaki farkı anlayabiliyor. Üstelik böyle bir şey yapmak içeriğinizin kalitesine de zarar verecektir: Hiç kimse anahtar kelimelerin bu şekilde kullanıldığı bir içeriği okumaktan keyif almaz. İdeal olarak, her blog gönderinizde 1 veya 2 adet uzun kuyruklu anahtar kelime (long-tail keyword) kullanmanız gerekiyor. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle soru tabanlıdır ve daha etkilidir. Örneğin “blog gönderisi” standart bir anahtar kelime iken, “blog gönderisi nasıl yazılır” uzun kuyruklu bir anahtar kelimedir ve hem sıralamanız, hem de ziyaretçileriniz için daha faydalıdır.

Bir SSL Sertifikası Edinin

blog-siralamanizi-googleda-yukseltmenin-5-yolu
@bytelion

Bir SSL sertifikası edinip blog alan adınızın başına HTTPS eklemek sadece ziyaretçilerinize güvenli bir çevrimiçi alan oluşturmakla kalmaz, Google sıralamanızı da ekleyebilir. İnternette en çok ziyaret edilen 10.000 web sitesinin sadece %4.2’si ziyaretçilerini varsayılan olarak HTTPS/SSL sürümüne yönlendiriyor. Google’da Webmaster Trendleri Analisti olarak çalışan Gary Illyes, 2016 yılında çok ilginç bir açıklama yapmıştı: Eğer aynı konuya dair iki web sitesi varsa ve biri HTTPS, diğeri HTTP ise, Google HTTPS olana öncelik veriyor. Yani örneğin yemek tarifleri paylaşıyorsunuz diyelim: Blog’unuzun SSL sertifikası varsa, bu sertifikaya sahip olmayan ve sizinle aynı konuda paylaşım yapan diğer blog’lardan daha avantajlı olacaksınız.

Meta Başlıklara Dikkat

blog-siralamanizi-googleda-yukseltmenin-5-yolu
@searchenginejournal

Meta başlık (meta title) ve meta tanım (meta description) konusunda yanlış bilinen pek çok şey var. Bu yanlışları yapmaz ve her ikisini de doğru şekilde kullanırsanız, Google sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Öncelikle meta başlık için aslında bir karakter sınırlaması olmadığını belirtelim: Google, sınırları piksel genişliğine göre belirliyor. Bu genişlik şu anda 600 piksel, bu da yaklaşık 60 karaktere denk geliyor. İdeal olarak, meta başlığınız 50 ile 60 karakter arası bir uzunluğa sahip olmalı. Mümkün olduğu sürece meta başlığın anahtar kelime ile başlamasına dikkat edin. Meta tanımınız ise yaklaşık 300 karakter uzunluğunda olmalı ve uzun kuyruklu anahtar sözcüğünüzü içermeli. Aynı şekilde, ideal olarak anahtar kelimeleri ilk cümle içine yerleştirmeye çalışın. Son olarak, blog sayfanızın adresine de dikkat edin: Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri adres içerisinde kullanmak daha iyi olacaktır. Örneğin anahtar kelimeniz “makale nasıl yazılır” ise, blog gönderinizin adresinde de bu kelimeleri kullanmalısınız.

Mobil Uyumluluk Önem Taşıyor

blog-siralamanizi-googleda-yukseltmenin-5-yolu

Google, Penguen algoritmasını 2015’te güncellediğinden beri mobil-uyumlu web sitelerine öncelik tanıyor. Yani bir web sitesinin hem mobil, hem de masaüstü sürümleri varsa, mobil sürümü olmayan sitelere kıyasla daha üst sıralarda çıkıyor. Bu halen geçerli olan bir durum ve ne kadar çok kişinin bunu ihmal ettiğini bilseniz şaşarsınız: Çoğu webmaster, halen masaüstü sürümü yeterli görme hatasına düşünüyor. Uyumlu tasarım (responsive design) prensiplerine uygun şekilde tasarlanmış sitelerin tek bir adresi bulunuyor ve o adreste hem mobil, hem de masaüstü sürüm bulunuyor. Diğer bir deyişle, her iki platform için ayrı ayrı tasarım yapmanız gerekmiyor. Bu nedenle, blog’unuz için kullandığınız şablonun (veya tasarımın) uyumlu tasarım kurallarına uygun olduğuna emin olun. Sadece mobil cihazlarla uyumlu olması dahi, Google sıralamanızın yükselmesine yardımcı olacaktır.

İçeriğinizi Görseller İle Destekleyin

Blog gönderileriniz sadece metinden oluşmamalı: İçerikle uyumlu ve onu destekleyen görsellere de yer vermelisiniz. Ancak Google sıralaması için sadece görsel kullanmak yetmiyor, bunların alt metinli görseller (image alt text) olmaları da gerekiyor. Bunun nedeni, arama motorlarının görselleri bir “insan” gibi algılayamıyor olması: Görselin neyle ilgili olduğunu anlamaları için, açıklayıcı bir metne bakmaları gerekiyor ve buna da “alt metinli görsel” adı veriliyor. Bunun bir örneğini aşağıdaki basit kod örneğinde görebilirsiniz:

 <img class=”wt-blog__normal-image” src=”gorsel.jpg” alt=”gorsel-aciklamasi” title=”görselin ipucu”>

Arama motorları, bu şekilde eklediğiniz görselleri örneğin “IMG1432” olarak değil, “sevimli kedi yavruları” olarak görüyor ve bu şekilde endeksliyor. İdeal olarak, görsel açıklamasının 125 karakterden az olması, anahtar kelime içermesi ve kesin bir tanım içermesi gerekiyor. Bu tür açıklamalara sahip alt metinli görseller, blog’unuzun Google sıralamasını olumlu yönde etkileyecektir.

blog-siralamanizi-googleda-yukseltmenin-5-yolu

Siber güvenlikten taviz vermemeyi de unutmayın: Blog’unuz için bu kadar uğraştıktan ve çaba gösterdikten sonra siber güvenliğinize dikkat etmediğiniz için onu kaybetmek istemezsiniz, değil mi? Siber saldırılardan korunmak için hem kişisel güvenliğinize, hem de sunucu güvenliğine dikkat etmeniz gerekir. Kişisel çevrimiçi güvenliğiniz için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de VPN hizmetleridir: VPN indir işlemiyle internet bağlantınız için güvenli bir tünel oluşturabilir ve ek bir güvenlik elde edebilirsiniz. Google sıralamasını yükselttiğiniz blog’unuzu korumak için çevrimiçi güvenliğinize de dikkat etmeyi unutmayın.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar