Pandemi Yılı Ekonomileri ve İnsanlığı Nasıl Etkiledi?

Paylaşmayı unutmayın.

Pandemi Yılı Ekonomileri ve İnsanlığı Nasıl Etkiledi? – 2020 çoğu kişi tarafından pandemi yılı olarak ilan edildi. Neredeyse 2020 ‘nin tamamını dünya evlerden ve marketlerden ibaret olarak geçirdi. Sosyal hayatın sıfır noktasında yaşandığı bir yıl oldu diyebiliriz. Peki bizi evlerimiz haricinde çok da bir yaşam alanı bırakmayan pandemi tam olarak hayatımıza neler kattı? Bu yazımızda biraz da evlerimizde geçirdiğimiz günlerde hayatımıza giren yeni alışkanlıklardan, yaşam tarzımızın değişiminden kısaca pandeminin getirdiklerinden bahsedeceğiz.

Pandemi Yılı Ekonomileri ve İnsanlığı Nasıl Etkiledi?

Pandemi’nin Getirdikleri

Pandemi hayatımıza birçok farklı uygulama ve yaşam şekli getirdi. Örneğin home Office(evden çalışma).Pandemi öncesi yaşamımızda belirli meslek kollarında sıklıkla uygulanan evden çalışma uygulaması neredeyse tüm ofis çalışanları için uygulandı. Bu örneklerin ekonomi ve insanlık üzerindeki etkisinden kısaca bahsedelim.

Home Office‘in (Evden Çalışma) Çalışanlar Üzerindeki Etkisi?

@nytimes

İlk pandemi başladığında çoğu ofis çalışanı evden çalışmaya geçti. Bu uygulamanın kısa süreli olduğunu düşünen çoğu çalışan bu uygulamaya çok sevinmişti. Normal zamanda ofislerine gitmek için harcadıkları saatleri evlerinde kahvaltı yaparak geçirebiliyorlardı. Uzun zamandır evlerinde yapacaklarını yetiştiremeyen insanalar evlerine de bu sayede yöneldi. Özellikle bu dönemde bitki, mobilya ve dekoratif eşyaların satışında hızlı bir yükseliş oldu. Daha sonraları özellikle aylardır evden çalışanlar bunalmaya başladı.

Ekonomik yönünden evden çalışmayı değerlendirecek olursak çalışanlar için artı yönlü bir çalışma şekli olduğunu söyleyebiliriz. Fakat çoğu işverenin özellikle kamusal alanlarda hizmet veren işletmelerin  bu dönemde ekonomik açıdan zorluklar yaşadığı ortada.

Birçok şirket gibi Microsoft da evden çalışma düzeninden en çok faydalanan şirketlerden birisi .Fakat Microsoft CEO ‘su Satya Nadella ofisten uzak kalmanın bir çok güçlük yarattığını düşünüyor.

@fortune

Özellikle online toplantıların çalışanlar için bunaltıcı geçtiğini dile getiren Nadella konu hakkında yapılan nörolojik araştırmalara dikkat çekiyor;’’ Videolu görüşmede gereken ekstra konsantrasyon yüzünden sabahki ilk toplantınızın daha 30’uncu dakikasında yorgunluktan bitiyorsunuz.’’ Ve Nadelle ekliyor, aynı zamanda videolu toplantılar etkileşimsel oluyor yani toplantıların arasında iş yapılıyor.

Online Eğitim Teknolojiye Bağımlılığı Artırdı Mı?

pandemi-yili-ekonomileri-ve-insanligi-nasil-etkiledi
@verdict

Kalabalık denince akla ilk gelen yerlerden biri olan eğitim kurumları da Covid-19 salgını başladığında ilk kapatılan yerlerden oldu diyebiliriz. Özellikle teknolojik  farklılıkların çok fazla hissedildiği Türkiye gibi ülkelerde bu dijitale dönüşüm süreci biraz daha zorlu geçti. Teknoloji çağında yaşamamıza rağmen bağımlılık seviyesinde teknoloji kullanımı bizi tehdit ediyor. Özellikle küçük yaşlardaki öğrenciler için bu süreç  zorlu bir süreç oldu. Milyonlarca öğrenciyi ,öğretmeni ve velileri etkileyen bu dönüşüm evden çalışma gibi bir çok artı ve eksi kattı hayatlarımıza .Öğrenciler tarafından yorumlayacak olursak ,özellikle ilkokul öğrencileri bu sürece çok adapte olmadılar. Çünkü koşmayı, arkadaşlarıyla oyunlar oynamayı ve sınıf ortamının eksikliğini en çok onlar hissetti diyebiliriz. Ve tabi pandemiden dolayı  en hüzünlü mezuniyetlerini geçirenler de bu senenin mezunu olan öğrenciler oldu. Teknoloji kullanımının 2020 de son birkaç yılın  en yüksek seviyesine geldiğini söyleyebiliriz.

Dışarıdan Sonra Evde Yemek  

pandemi-yili-ekonomileri-ve-insanligi-nasil-etkiledi
@bbc

Belki de pandeminin en önemli artılarından biri evde yemek olabilir. Özellikle sürekli olarak dışarıdan yemek zorunda olan insanlar için. Bu dönemde sosyal medyada çoğumuzun da yaparak katkıda bulunduğu ekmekler, tatlılar, hamburgerler, makarnalar,pizzalar ve daha nicelerini gördük. Özlediğimiz, zamanın yetersiz gelmesi dolayısıyla yapamadığımız ne varsa neredeyse tamamını bu dönemde yaptık. Fakat dışarıya çıkamadığımız için ve haliyle sürekli bir şeyler de yapıp yediğimizden bu dönemde fazla kilo oranı artış eğilimi gösterdi. Durum böyle olunca biraz da sağlıklı beslenmeye ,evde spor yapmaya başladık.

Artısıyla eksisiyle pandeminin bize kazandırdıkları ve tabi hayatımızdan aldıkları da var.

Pandemi Yılı Ekonomileri ve İnsanlığı Nasıl Etkiledi?

İstifçilik Üretim Sektörünü Zorladı Mı?

pandemi-yili-ekonomileri-ve-insanligi-nasil-etkiledi
@time

Sanırım bu dönemde en fazla bütçe ayırdığımız kalemler ,temel gıda malzemeleri, temizlik malzemeleri, tıbbi araç /gereçler ve tabi vitaminler. Bu kalemleri o kadar fazla istifledik ki bazı sektörlerin ekstra üretime geçmesi gerekti.

Üretim sektörü deyince aklımıza son yılların parlayan yıldızı ve tabi pandeminin ortaya çıktığı ülke olan Çin geliyor. Çin vaka sayıları düşmeye başladığı andan itibaren kontrollü olarak üretim sahalarını açtı. Akabinde tüm dünyaya ihraç etmeye başladı. Dünya ülkeleri başta biraz tedirgin olsa da alınan önlemler çerçevesinde Çin’den ithalat yapmaya devam etti. Çin ‘in ihracatı bu dönemde bir önceki yılın ihracatına göre yüzde 3,5 arttı.İthalatı da düşüş eğilimi göstererek 2019 yılına göre yüzde 14,2 oranında azaldı.

Pandemi dönemi insanlıkta artı ve eksi yönleriyle bir çok şey kazandırdı diyebiliriz.

Ekonomiler 2020‘yi Atlatabilecek Mi?

Pandemiden en çok etkilenen hiç şüphesiz ekonomiler oldu.2020 için çizilen olumlu tablolar pandemiyle vurgunuyla birlikte adeta tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Mart 2020’den itibaren dünya ekonomisinde söz sahibi olan ülkeler(Amerika, Almanya, Çin gibi) için büyüme beklentileri yılın ikinci çeyreğine atıldı. Fakat ikinci çeyrekte de özellikle Amerika ve Almanya da ikinci kez yükselişe geçen vaka sayıları bu beklentilerin 2021 yılına ertelenmesine sebep oldu. Son aylarda biraz daha toparlanmaya başlayan ekonomiler 2020 de gerçekleştiremedikleri yükselişi 2021 de gerçekleştirebilmeleri umuluyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar