İkinci Karantina Süreci ve Aşı Umutları
İkinci Karantina Süreci ve Aşı Umutları – Covid-19 salgının 1.yılını geçtiğimiz günlere karşıladık. Maalesef ki insanlık tarihinde özellikle teknolojinin son noktaya doğru ilerlediği bir dönemde bu salgınla 1 yıl geçirdik. Tamamen bitmesi aşı haberleri bizi ne kadar umutlandırsa da henüz belli değil.
Dünya ülkeleri özellikle Mart ayından bu yana karantinalar uyguluyor. Fakat yaz aylarının gelmesi ve ekonomilerin iyice kırılganlaşması ülkeleri karantina süreçlerini sonlandırmaya itti. Karantinaların sona ermesiyle beraber salgın başlarda normal seyrederken daha sonra tekrardan artış eğilimine geçti.Ve birçok dünya ülkesi ikinci karantina dönemini devreye aldı.
Bu yazımızda ülkelerin aldığı karantina uygulamalarını ve tabi ki bizim tekrardan normal hayata dönüş için umudumuz olan aşı denemelerinden bahsedeceğiz.
İkinci Karantina Süreci ve Aşı Umutları
Ülkeler Bazında İkinci Karantina Süreci
Almanya
Almanya bu süreçte aldığı kararlarla adından sıkça söz ettiren bir ülke oldu. Kasım ayının sonuna kadar kısmi tecrit uygulamasını devreye sokan hükümet vaka sayılarının günlük /haftalık bazda %80 oranında azalma noktasında hayatın biraz daha normale döneceğini açıkladı.
Bu dönemde özellikle Almanya şansölyesi Merkel’in aldığı gerçekçi kararlar hem halkı paniğe sevk etmedi hem de güven aşıladı diyebiliriz. Kısmi karantinaya değinecek olursak okullar ,sinemalar, tiyatrolar, spor salonlarının tamamı açık. Lokantalar ve kafeler sadece paket servis yapabiliyor. Büyük etkinliklerin tamamı iptal edilmiştir.
İngiltere
İngiltere başbakanı Boris Johnson ‘ın salgının en üst seviyelerde olduğu bir zamanda maskesiz bir şekilde hastanelerde dolaşıp ‘’bu kadar büyütmeyin ‘’ demesiyle hepimiz tanıyoruz. Tabi daha sonraki süreçte pozitif çıkmasıyla beraber önlemleri kademeli olarak artıran bir ülke İngiltere. Salgının başlangıcından bu yana vaka sayılarını kontrol altına alamayan da bir ülke
.Geçtiğimiz haftalarda ülke geneli karantinaya başlayan İngiltere de okullar açık sokaklarda sadece öğrenciler görülebiliyor .Bu dönemde iş yerlerini kapatan halk için devlet destekli yardımlar kesintisiz sürüyor.
Salgınla Savaş Sürecinde Toparlanamayan Ülkeler
Toparlanamayan ülkeler diyoruz çünkü salgınla mücadeleye ara vermeden devam eden ülkeler.
İtalya
Salgın boyunca en fazla vaka sayısı ve ölüm oranıyla İtalya bir türlü toparlanamamış bir ülke maalesef ki. Ülkede karantina süreci aslında bu zamana kadar hiç bitmedi diyebiliriz. Bölgesel olarak karantinalar uygulanmaya devam ediyordu. Fakat kış aylarının gelmesi ve vaka sayılarının artmasıyla beraber ülke geneli karantina sürecine ikinci defa girilmiş oldu.
Fransa
Fransa da İtalya gibi vaka sayıları ve ölüm oranlarıyla kontrollü bir hayata ulaşamamış bir ülke. Ülke genelinde salgın başlangıcından bu yana uygulanan kısmi karantinalar geçtiğimiz hafta itibariyle ülke geneline yayılmış oldu. Zorunlu ihtiyaçlar haricinde sokağa çıkmak yasak.
Amerika
Amerika da salgın başladığından bu yana çoğu Avrupa ülkesi gibi salgını belli bölgeler haricinde kontrol altına almayı başaramadı.
Amerika da bölgesel karantinalar devam ediyor. Eyaletlere göre karantina uygulamaları değişiklik gösterebiliyor.
İspanya
İspanya salgından bu yana birçok alanda kısıtlamaları sürdürüyor.Yaz başında biraz gevşeyen karantina uygulamaları vaka sayılarının artmasıyla beraber tekrar sıkılaştı.
Mayıs 2021 e kadar ülke çapında sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal altında. Bölgesel liderler bulundukları bölgeye göre kısıtlamaları hafifletebiliyor. Dünya genelinde belli başlı ülkeler tekrar karantina altında. Özellikle ekonomi alanında ikinci bir karantina bazı ülkeleri zorluyor.
Fakat insan hayatı söz konusu olduğunda ekonomi ikinci hatta üçüncü plana atılıyor.Atılmalı.Geçtiğimiz 1 yılda insanlık bu salgınla savaşırken aşı umutları bir var olup bir yok oluyordu.
Fakat geçtiğimiz günlerde Pfizer ve BionTech işbirliğinde üretilen corona virüs aşısı tüm dünyaya umut oldu.
Aşı İnsanlığın Umut Ettiği Kadar Etkili Mi?
Salgının başladığından beri dünya ülkeleri aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmeye odaklanmış durumda.Birçok aşı geliştirildi fakat başarı oranları açısından değerlendirecek olursak çoğu başarısızlıkla sonuçlandı.
Almanya da bulunan ve kurucuları Türk olan biyo teknoloji şirketi BioNTech ve dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden biri olan Pfizer ortaklığında geliştirilen aşı %95 oranında başarılı olarak testleri geçmeyi başardı.
Üretim durumuna göre Aralık ayında aşının dağıtıma çıkarılacağını duyuran Avrupa İlaç Ajansı şartlı pazarlama izni verilebileceğini de dile getirdi.Fakat aşının -70 santigrat derecede saklanması gerektiği bazı lojistik sorunları gün yüzüne çıkardı. Mevcut buzdolaplarının sağlayamayacağı bir derece .Bunun için de ilaç ve lojistik firmaları çalışmalara başladıklarını duyurdular. İlk aşamada Avrupa da dağıtılacak olan aşı daha sonra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere dağıtılacak.
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi insanlık tarihinde teknolojinin son noktaya geldiğine inandığımız bir dönemde bir yılı aşkın süredir salgınla savaşıyoruz. Umut verici haberler yavaş yavaş inancımızı yerine getirmeye başladı. İnsanlık tarihte birçok salgınla savaşmıştı. En çok söz edilen sanırım Corona olacak.