Geleceğin Teknolojisi Endüstri 5.0 İnsanlığa Ne Kadar Entegre Olabilir?
Geleceğin Teknolojisi Endüstri 5.0 İnsanlığa Ne Kadar Entegre Olabilir? -İlk defa endüstri/toplum 5.0 terimini 2017 yılında duyduk. Dünyanın en prestijli ve en büyük teknoloji fuarlarından biri olan CeBIT ‘de. O yıl fuar Almanya’da gerçekleşiyordu. Almanya da teknoloji konusunda adından söz ettirmeyi seven bir ülke .Tabii gelişmiş otomasyon teknolojileriyle. Endüstri 5.0 terimini ortaya koyan ülkeyse teknoloji konusunda aklımıza gelen ülkelerin başını çeken bir ülke :Japonya. İlk olarak bu kavram fuardan tam bir yıl önce 2016 yılında açıklanmış. Hatta Japon hükümeti Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Konseyi’nde Bakanlar Kurulu tarafından Toplum 5.0, siber alan ve fiziksel alanın (gerçek toplumun) yüksek seviyede entegre olduğu “süper akıllı toplum” olarak tanımlanıyor.
Endüstri ya da toplum 5.0 tam olarak ne ? Bu zamana kadar gerçekleşen endüstri süreçlerinden farkı ne?
Endüstri 5.0 İnsanlığa Ne Kadar Entegre Olabilir ?
Endüstri Süreçleri Ve Endüstri 5.0
Aslında endüstri 5.0 ‘ı en basit tanımıyla şu şekilde tanımlayabiliriz. ’’Toplum için insansız teknolojiler’’ CeBIT teknoloji fuarında endüstri 5.0 ‘ı Japonya başbakanı Shinzo Abe şu şekilde anlatmıştı’’ Toplumlar teknolojiyi bir tehdit olarak görüyor. Fakat bir yardımcı olarak görmeliler.’’ Birçok tartışmaya yol açan endüstri 5.0 tam olarak hangi alanlarda kullanılacak? İnsanlık için bir tehdit mi?
Endüstri ya da toplum 5.0 teorisinin kapsadıklarına ve getireceği yeniliklere değinmeden önce bu zamana kadar insanlık tarihinde olan endüstri süreçlerini inceleyelim.
Endüstri 1.0 :İnsanlığın avcılık ve toplayıcılık dönemi olarak adlandırılıyor. Aslında milattaki en uzun dönemlerden bir tanesi toplum 1.0
Endüstri 2.0:İnsanlığın tarımsal yetiştiricilikle uğraştığı 18.yüzyılın sonuna kadar olan süreç.Bu sürecin sona ermesi toplum 3.0’la yani sanayileşmeye geçilmesiyle sona eriyor.
Endüstri 3.0:Bir önceki cümle de de bahsettiğimiz gibi sanayi devrimiyle beraber seri üretime geçilmesi. Endüstri 4.0 aslında şuan içinde olduğumuz süreç. Modernleşme aşamasının başlangıcı .Enformasyon ve üretim çağı.
Süreçler bu şekilde beşe ayrılıyor. Tabii endüstri 5.0 ‘la birlikte, hayatımıza neler girecek ,neler değişecek henüz bilmiyoruz.
Endüstri 5.0
Endüstri 5.0’ın asıl tanımına bakacak olursak, endüstri 5.0 ile her şeyden önce dördüncü sanayi devriminin Nesnelerin İnteneti (IoT), büyük veri, yapay zeka, robot ve paylaşım ekonomisi gibi yeniliklerini hem farklı endüstrilere hem de sosyal hayata dahil ederek çeşitli sosyal zorlukları çözebilen bir toplum oluşturmak amaçlanıyor. Bu sayede geleceğin toplumu, yeni değer ve hizmetleri kesintisiz olarak geliştiren, insanların yaşamlarını daha uyumlu ve sürdürülebilir hale getiren bir toplum olabilir. Özetle Toplum 5.0, bir “süper akıllı” topluma işaret ediyor ve bu dönüşüme endüstri 4.0 yani dijitalleşmenin sunduğu imkanlarla hazırlanıyor.
Bu ilişkiyi bir örnekle açıklamak gerekirse; Nesnelerin İnterneti ile toplanan büyük veri, yapay zeka tarafından yeni bir zeka türüne dönüştürülerek toplumun her köşesine ulaştırılacak. Yani endüstri 5.0’ın ilerlemesi ve gelişmesi ile ürünlerin ve hizmetlerin talep edenlere ihtiyaç duyulduğu miktarda ve zamanda ulaştırılacak olması, daha konforlu ve sürdürülebilir bir yaşam şeklini getirecek.
Peki endüstri 5.0 insanlığa ne kadar entegre olabilir?
Endüstri 5.0 İnsanlığa Ne Kadar Entegre Olabilir?
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi bu tartışmalara fazlaca yol açan bir konu. Çünkü bir taraf endüstri 5.0’ın insanlığı sonu olduğunu savunurken bir taraf da insanlık için kelimenin tam anlamıyla bir milat olacağını savunuyor. İnsansız teknolojiler şuan da içinde bulunduğumuz endüstri 4.0 ile gelen teknolojiler yani henüz insanlığın sonunu getirmiş değil.Endüstri 5.0 ile beraber kullanım alanları daha da genişleyecek olan yapay zeka teknolojileri insanlıkla entegre olabilir.
Çünkü insanlığın geliştirdiği bir teknoloji entegre bir şekilde varlığını sürdürebilir.Örneğin hala günlük yaşamımızda nakit kullanıyoruz.Tabii pandeminin etkileriyle birlikte bu oran neredeyse yarı yarıya düştü.Fakat endüstri 5.0 ile birlikte nakit yada kredi kartı kullanmak yerine blockhain kullanacağız. Tüm dünyaya havale ve eft ücreti ödemeden aynı zamanda belli bir aktarım süresini beklemeden.