Bir Zamanların 2.Vegası Olarak Bilinen Kapalı Maraş Hikayesi
Bir Zamanların 2.Vegası Olarak Bilinen Kapalı Maraş Hikayesi – Kapalı Maraş aslında bir çoğumuzun duymadığı yada duysa da çok dikkatini çekmeyen bir yer. Oysa ki bir zamanlar dünyanın 2.Vegası olarak biliniyordu.Dünya da turizm cennetlerinden en gözdesiydi.
Fakat kapatıldığından bu yana bir zamanlar dopdolu sokaklar, sahiller, oteller, kumarhaneler adeta Çernobil gibi bomboş .İnsanların otellerde yer ayırtmak için aylar öncesinden hatta yıllar öncesinden rezervasyon yaptırdığı otellerde artık sürüngenler yaşıyordu. Ta ki geçtiğimiz günlere kadar.
Bir Zamanların 2.Vegası Olarak Bilinen Kapalı Maraş Hikayesi
Kapalı Maraş
Yavru vatan olarak bilinen Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bir bölümü aslında kapalı Maraş peki neden kapalı Maraş?
KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) coğrafi konumundan ve komşusu diyebileceğimiz Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden dolayı tarih boyunca anlaşmazlıkların olduğu bir ada .Kapalı Maraş ve diğer ismiyle Varosha da Gazimağusa şehrinde bulunan bir mahalle.Aklımızda hep 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatıyla kalmış olan yavru vatan tamamen topraklarına kavuşmuş değildi.Kapalı Maraş aradan geçen 46 yıl sonunda nihayet geçtiğimiz günlerde açıldı.
Başlıkta da bahsettiğimiz gibi bir zamanların 2.Vegası olarak biliniyordu kapalı Maraş.Upuzun sahilleri ,otelleri,kumarhaneleri,eğlence merkezleri ve neredeyse tüm yıl boyunca dolu olan sokakları. Turizmin kalbinin attığı bir yerden sürüngenlerin yaşadığı bir yere nasıl geldi.
Bilinen adıyla kapalı Maraş Osmanlı döneminden bu yana Kıbrıs Türk halkına aittir.Fakat Rumlardan tarafından işgal edilen bölge barış harekatı sonucunda ele geçirilmiş ve TSK Ve BM askerlerinin dışında sivil halka kapatılmıştır.
1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Maraş, Birleşmiş Milletler tarafından denetlenen ve Kıbrıs adasını ikiye ayıran “Yeşil Hat” tampon bölgesindedir. İçerisinde BM’ye ait bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne orduevi yapılması için tahsis edilmiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır. Hayalet şehri görmek isteyen yabancı turistler Maraş İkon Kilisesi’nden öteye gidememektedirler. Ancak 2016 yılından itibaren turistlerin kiliseye de girmeleri yasaklanmıştır. Askeri kartı olanlar, yurtlarda kalanlar ve kayıtlı taksiler haricinde hiçbir şekilde sivil araç ve yaya Kapalı Maraş Bölgesi’ne alınmamaktadır.
Annan Planı’na göre kapalı Maraş, Rum tarafının denetimine bırakılacaktı. Ancak yapılan referandumda Annan planı Kıbrıs Türk’lerince kabul edilmesine rağmen, Kıbrıs Rumları tarafında reddedilince, bu gerçekleşmedi.
Kapalı Maraş’ın Ekonomik Statüsü
Maraş turizm merkezi olmasından dolayı neredeyse Kıbrıs adasının ekonomisini kalkındıran bir yerdi.Özellikle 1963-1974 yılları arasında altın dönemini yaşamıştır.Kraliyet ailesine ait olan otellerden ,eğlence merkezleri ve aşırı lüks hayata kadar tüm ekonomisi turizm sayesinde oluşmuştu.
Biraz artık Kapalı Maraş ibaresinin literatürden kalktığını varsayarak Maraş’ın o zamanlardaki ekonomik statüsünün göstergesi olan varlıklarından bahsetmek istiyorum.
Dünyanın 2.Vegası olarak bilinen Maraş’ta o zamanlar Kıbrıs’ın toplam otel sayısına eşit derecede otel bulunuyordu.
8 kilometre uzunluğundaki kumsalı , 3000 ‘i aşkın ticari birimi 99 eğlence merkezi ,5000’e yakın özel ev ,21 banka ve 24 tiyatro-sinemaya sahip olan Maraş’ta İngilizce ,Yunanca ve Türkçe 8500 kitap bulunan kütüphanesiyle gözde bir merkezdi. Türkiye’ye gelmeyen lüks otomobiller ilk Maraş’ta görülüyordu.O zamanlar merdaneli çamaşır makineleri kullanımdayken Maraş’ta otomatik makinalar lüks sayılmıyordu. Tabi ki Türkiye ‘de lüks olan buzdolabı ve televizyonlarda .
Aynı zamanda dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli de buradaydı. Daha önce dile getirdiğimiz gibi İngiliz Kraliyet ailesine olan Golden Sands oteli.Hollywood yıldızlarının da uğrak merkeziydi.
Ekonomik Durum
Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ekonomik durumu uzun zamandır iyi değil.Sadece kapalı Maraş’ın açılıp turizm merkezi haline gelmesiyle bile kalkınabilirdi.Fakat sürekli yapılan görüşmeler ve anlaşmalara rağmen Rum kesiminin uzlaşılmaz tavrı dolayısıyla bu günlere kadar gelmiştir.
Yapılan envanter çalışmaları sonucunda bölgenin tekrar halka açılıp eski haline gelmesi için 10 Milyar dolar gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Geçtiğimiz günlerde 46 yılın sonundan kapalı Maraş halka açılmıştır. Türk halkı coşkuyla bunu kutlarken Rum kesiminden ve çeşitli ülkelerden tepkiler adeta çığ gibi yükselmiştir. Uluslar arası hukuka ters düşmemek için büyük bir çaba harcanacağı alınan tepkilerden anlaşılmıştır.