İş Görüşmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İş Görüşmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler – Hayalinizdeki iş tanımına uygun bir pozisyon buldunuz ve başvurdunuz. Şirket öz geçmişinizden etkilendi ve sizi mülakata davet etti. Peki ya sonra?
Mülakatlar sizi daha yakından tanımak ve iş tanımına uygun olup olmadığınızı değerlendirmek için yapılan görüşmelerdir. Bu görüşmeler sırasında sektör bilginiz, yabancı diliniz, şirketin ve sizin beklentileriniz gibi birçok konu masaya yatırılır. İyi bir izlenim yaratmak için kısa zamanınız vardır ve bu zamanı en etkili şekilde değerlendirmeniz gerekir. Bazı taktik ve kurallara dikkat ederseniz başarılı bir görüşme geçirebilirsiniz.
İş Görüşmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hazırlıklı Olun!
Yolladığınız öz geçmiş sizin orada olma nedeniniz. Bu sebeple öz geçmişinizde yazdıklarınızla ilgili tamamen dürüst olmalı ve size yöneltilecek sorulara karşı hazırlıklı olmalısınız. Kendinizden nasıl bahsedeceğinizi, nelerin üzerinde duracağınızı önceden planlayabilirsiniz. Başvurduğunuz şirketi önceden araştırmalı, yaptıkları işleri bilmelisiniz. İşverenlerin şirket hakkında bilginiz olmadan işe başvurduğunuzu düşünmesi olumlu bir izlenim yaratmayacaktır. Ek olarak size yöneltilebileceğini düşündüğünüz klasik mülakat sorularına karşı ön çalışma yapmak, mülakat anında stresinizi kontrol altına almanızı sağlayabilir.
İlk Etki Dış Görünüşle!
İlk izlenim çok önemlidir. Kıyafet seçiminiz, nasıl göründüğünüz kişilerin üzerinde olumlu veya olumsuz etki yaratır. Bu sebeple bir mülakata giderken dış görünüşünüzle ilgili tüm ayrıntıları ele almanız gerekir. Abartıya kaçmayan, temiz ve şık kıyafetler tercih edebilirsiniz. Renk seçimi konusunda çok iddialı renklerden kaçınmak yararınıza olacaktır. Başvurduğunuz şirketin kültürüne uygun seçimler yapmalısınız. Bunların dışında en önemli etkileme yöntemi samimi olmak ve gülümsemektir. Güleryüzlü olmak olumlu izlenim yaratmak için birebirdir.
Dakik Olun!
İş görüşmeleri sırasında en çok dikkat edilmesi gereken altın kural görüşmeye zamanında gitmektir. Fazla erken veya geç gitmek görüşmeyi olumsuz etkileyebilir. Görüşmeye geç kalmanız sizi daha fazla strese sokar ve işverenlerin olumsuz bir algıya kapılmasına neden olabilir. Bu sebeple mülakat öncesi, görüşmeye gideceğiniz adresi, nasıl ve ne kadar zamanda gideceğinizi önceden planlamalısınız.
Dürüstlük!
Becerileriniz ve yapabilecekleriniz konusunda dürüst olun. İş tanımına uygun olduğunuzu kanıtlamak için hiç bilmediğiniz bir konu hakkında bilgi sahibiymiş gibi davranmanız uzun vadede sizi zarara uğratacaktır. Yalan söylemeniz sadece anı kurtaracaktır. Onun yerine fikriniz olmayan konu hakkında öğrenmeye hevesli olduğunuzu göstermek size artı puan kazandıracaktır. Zayıf olduğunuz yönlerinizi geliştirmeye açık olduğunuzu ve güçlü yönlerinizle yapabileceklerinizi göstermelisiniz.
İletişimin ve Beden Dilinin Gücü!
Etkili iletişim her şeydir. Kullandığınız kelimeler, sözlü anlatım ve karşınızdakini dinleme beceriniz sizin kişilerarası iletişim sırasındaki etkinliğinizi belirler. Etkili bir iletişimle karşınızdaki kişiyi ikna edebilir ve hakkınızda olumlu düşüncelere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bunu başarmak için açık ve anlaşılır bir dil kullanmalısınız. Yapmacık konuşmalardan ve yüksek sesle konuşmalardan kaçınmak, dinleyici ile göz kontağı kurmak, konuşma süresini fazla uzatmadan, dinleyiciyi sıkmadan bir iletişim kurmak kişilerarası iletişimin olmazsa olmazlarıdır. Sözlü iletişim dışında, beden diliniz de sizin hakkınızda çok şey anlatır. Jest ve mimikleri etkin kullanabilmeli, duruşunuza dikkat etmeli ve kendinize güvenli durmalısınız. Dik bir duruş kendinize güvenli olduğunuzu gösterirken, kambur bir duruş bu durumun aksini niteler durumdadır. Sözlü ve sözsüz iletişiminizle ortamın enerjisini yükseltebilmelisiniz. Şirketler, çalışanlarının pozitif ve güler yüzlü olmasına dikkat ederler.
Kararlı ve emin adımlarla istediğiniz işin peşinden koşun. Kendinize güvenmek, başarabileceğinize inanmak işi alma ihtimalinizi artırır. Zayıf yönlerinizi geliştirerek kariyerinizde güçlü adımlar atın ve hedefinize ulaşın. Çalışma hayatınızda kendinizi değerlendirebilmek ve öz eleştiri yapmak, iş performansınızı artıracak ve eksiklerinizi tespit etmeye yardımcı olacaktır.