Marka Cinsiyeti Nedir?
Marka Cinsiyeti Nedir? – Bütün pazarlama süreçleri markayla başlar. Bu yüzden ilk önce markayı yerli yerince var etmek önemlidir. Bir markayı piyasada var eden sayısız tanım vardır. Markalar canlıdır, değişir ve gelişir. Markanın canlı oluşunun vurgulandığı güzel örneklerden biri Toyota’nın eski bir reklam filmidir. ‘’Benim babam Toyota gibi adam’’reklamıyla marka, ürünü bir babayla eşliyor. Sempati uyandıran bu reklam, markaya aynı zamanda maskülen bir kimlikte yüklüyor. Bütün markaların kimliği, kişiliği ve değeri vardır. Bütün bu özellikler markanın kendi gelişim sürecinde, kendi kültürünü oluşturmasını sağlar.
Marka Cinsiyeti
Cinsiyetlerine Göre Markalar
Pazarlama ve reklam süreçleri de bu kültürün terbiyesiyle işler. Marka cinsiyeti de markanın kimliğini tanımlayan ve kültürüne dahil olan önemli parçalardan biridir.
Marka cinsiyeti kavramına çok aşina olmasakta farkındalığımız dışında hepimizin farklı markalara atadığı farklı cinsiyetler mevcut. Bu cinsiyet atamalarını kendi marka kavramımız üzerinden yaptığımız gibi markanın ürettiği ürün ya da verdiği hizmet paralalelinde toplumda hitap ettiği kesim, bu kesimin demografik özelliklerinin de etkisiyle yapıyoruz. Markalara yukarıda belirttiğim hassasiyetler bazı nitelikler yükler. İyi –iyilik yapan- marka, dürüst marka, samimi marka, cesur marka gibi nitelikler markaların insani özellikleridir. Bu özellikleri, markanın ürün ve hizmetleriyle eşleyip markaya feminen, maskülen ya da unisex bir kimlik atıyoruz.
Örnek vermek gerekirse Media Cat ve Dora Research tarafından yapılan bir marka cinsiyeti araştırmasına göre; Tuborg, Efes Pilsen, Mercedes Benz, Ford, BMW, Ziraat Bankası, Habertürk maskülen markalarken Şok, Bim, Carrefour, ve Kipa feminen markalardır. Apple/ iPhone, Star TV, Dominos ve Beko ise unisex marka kategorisinin örnekleridir.
Markalara Cinsiyet Ataması
Markalar açısından cinsiyet seçilir mi, atanır mı konusuyla ilgili çok net söylemler mümkün değil. Sanıyorum pek çok marka için bunun kararı yolda veriliyor. Ama önemli nokta şudur ki; marka tüketici tarafından kendine atfedilen cinsiyete uygun kodlara göre pazarlama süreçlerini takip ederse en kesin hedef kitlesini tespit edip potansiyel müşterisine doğrudan ulaşabilir.
Bugün bu yaklaşımlarla pazarlama ve reklam iletişimini yürüten markaların sayısı hiçte az değil. Onlar yaptıkları kampanyalar, müşteriye hitap şekilleri, ürünü/hizmeti servis etmek için izledikleri yollar ve bunun için kullandıkları semboller ile kendi marka cinsiyetlerinin farkına çoktan vadıklarını belli ediyorlar.
Müşterisi olduğunuz markaları bir de bu açıdan gözden geçirirseniz sizde fark edebilirsiniz.