Beyin Fırtınası: Renklerin Cenkleri
Hepimiz birbirimize benzeriz. Birbirimize baktığımızda gördüğümüz farklılıklar sadece kendi abartılarımızdır. Yoksa sarı saçlı biri siyah saçlı birinden, mavi gözlü biri de kahverengi gözlü birinden daha önemli değildir bu dünyada. Belki kromozom sayılarımız farklıdır, belki de bedenimizde bir takım eksiklikler vardır. Belki birinin teninin rengi diğerinden daha koyudur ya da daha açık. Ama bu durumların hiçbiri, birimizin diğerimizden daha üstün olduğunu asla göstermez.
Bu hafta sizlerle Sony firmasının, PlayStation Portable ürününün beyaz renk seçeneği için hazırladığı reklam afişine bakıyoruz.
2006 yılında oyun şirketi yukarıda görmüş olduğunuz afişi “White is coming(Beyaz geliyor)” sloganı ile Hollanda’nın billboardlarında kullanmıştı. Bir beyaz kadının, siyahi bir kadının yüzünü nasıl hınçla kavramış olduğu gözlerinizden kaçmıyordur eminiz ki. Fakat tüketicileri, orijinal siyah model yerine tamamen beyaz bir PlayStation Portable satın almaya ikna etmenin en iyi yolu böyle bir reklam kampanyası mıdır gerçekten de?
Sony firmasının bu reklam fikri, ırklar arası üstünlüğü –kendilerince- göstermeleri sebebiyle büyük tepki topladı.
Firma konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada, bu reklam kampanyasının sadece PSP’nin farklı renkleri arasındaki kontrastı vurgulamak üzerine planlandığını; reklamın doğrudan etkilemediği yerlerde bile çeşitli rahatsızlıklara sebep olabileceğini fark ettiklerini ve bu sebeple reklam afişlerini billboardlardan kaldırdıklarını duyurdu.
Sony, “Gelecekte, yerel reklamlara ulaşılabilirliği ve diğer ülkelerdeki potansiyel etkilerini de düşünerek, reklam görselleri seçiminde daha dikkatli olacağız.” şekilde bir açıklama daha yaptı.
Ying ve Yang, evrenin ve doğanın işleyiş düzeneklerini anlatan bir öğretidir. Halk arasında ise daha sade olarak; “Her iyinin içinde bir kötülük ve her kötünün içinde bir iyilik vardır.” şeklinde yorumlanabilir. Siyah beyazdan, beyaz ise siyahtan daha üstün değildir. Onlar, birlikte güzeldir. Beyaz bir kağıda beyaz kalemle ne yazarsanız yazın görülemeyecektir. Ama siyah bir kalemle işlediğiniz notalar, müziğe dönüşebilecektir. Aynı şekilde siyah bir tuvale siyah boya ile dünyanın en güzel fikrini resmetseniz bile, beyazın siyah tuvaldeki şiirselliğinden gözler mahrum edilmiş olacaktır. Dünya, renkleri ve karşıtlıkları ile anlamlıdır.
“Farkında Olmalı İnsan…
Kendisinin, Hayatın Olayların, Gidişatın Farkında Olmalı.
Farkı Fark Etmeli, Fark Ettiğini De Fark Ettirmemeli Bazen…
Bir Damlacık Sudan Nasıl Yaratıldığını
Fark Etmeli.”
Nâzım Hikmet
Beyin Fırtınası Başlasın
Bu hafta bu yazılanlardan yola çıkarak, gördüğünüz bu reklam afişinin ve bunun gibi diğerlerinin sizde nasıl etkiler bıraktığını konuşuyoruz…
Peki ya alternatifi? Siz olsaydınız bu reklam afişini nasıl tasarlardınız?
Paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz…
Küçük bir hatırlatma:
Fikir paylaşımlarınızı aşağıdaki yorum kutucuğundan yapabileceğiniz gibi diğer platformlardan da #bublogtafirtinavar etiketi ile paylaşımda bulunarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca bir sonraki “Beyin Fırtınası” teması için fikrinizi yazıp blog@adgager.com adresine gönderebilirsiniz.
Hadi başlayalım…