Yeşil Pazarlama ve Yeşil Yakalılar – The Body Shop
Yeşil Pazarlama ve Yeşil Yakalılar – The Body Shop – Çevresel duyarlılık, son yıllarda hiç olmadığı kadar gündemimizde yer almaktadır. Hava kirliliği, okyanuslardaki plastikler, küresel ısınma, israf edilen yiyecekler bizleri endişelendiren ve dünyaya karşı daha duyarlı davranmamız gerektiğini hatırlatan tehditlerdendir.
Bireysel girişimlerimiz bir tarafa, artık markalar da çevresel duyarlılıklarını arttırıyor, süreçlerini ekolojik stratejilerle güncelliyorlar. Bu gelişmeler markaları yeşil pazarlamaya yönlendiriyor.
Yeşil Pazarlama Nedir?
Yeşil pazarlama ; en basit anlamıyla satılan ürün ve hizmetlerin çevresel faydalarının ön plana çıkarılmasıdır. Pazarlama literatürüne 80’li yıllarda girmiş olmasına rağmen, yeşil pazarlama; 2000’li yıllarda daha çok anılmaya ve markalar tarafından öncelik verilmeye başlanmıştır.
Tüm olumsuz gelişmelerin ışığında önemi artan yeşil pazarlama; geri dönüştürülebilen, sürdürülebilen hizmetler ve ürünler üretmek, hammadde seçimi ve kullanımı süreci, üretim, paketleme, dağıtım, satış, pazarlama, kullanım sonrası geri kazanım faaliyetlerinin tümünü içermektedir.
Yeşil Pazarlama’nın Amaçları
Yeşil pazarlamanın amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
* Sürdürülebilir işletme faaliyetleri uygulamak
* Sorumluluğu tüketiciler ile paylaşmak
* Ambalajlama, taşıma, enerji ve su kullanımı gibi giderleri azaltmak
* Çevreye duyarlı ürün ve hizmet üretmektir.
Neden Yeşil Pazarlama?
Firmaların yeşil pazarlamayı seçme sebepleri değişiklik gösterse de başlıca ortak sebepler;
* Kaynakların etkin kullanılması ile maliyetlerin düşürülmesi
* Devlet teşviklerinden yararlanma fırsatı
* Rakip firmalar karşısında çevresel duyarlılık kapsamında avantaj sağlanması
* Markaların amaçlarına ulaşmada fırsat olarak değerlendirilmesi olarak sıralanabilir.
Yenilenebilir ve temiz enerji sektöründe doğrudan, diğer sektörlerde dolaylı olarak oluşan yeşil yakalılar unvanı sanıldığı kadar değil. Yakın gelecekte tüm çalışanların aynı zamanda yeşil yakalı çalışan olarak adlandırılacağı tahmin ediliyor; çünkü sürdürülebilirlik, çevrecilik gibi kavramların kurum kültürü olarak markalar tarafından içselleştirileceği öngörülüyor. Bugün şirketler doğrudan yeşil yakalı istihdam edebildikleri gibi, dolaylı çalışanlarla da yeşil pazarlama faaliyetlerini yürütebiliyorlar. CSO (Chief Sustainability Officer- Sürdürülebilirlik Yöneticisi) pozisyonunu açan şirketler de var, dolaylı olarak danışmanlar, gönüllü çalışanlar, eğitmenler ve yeşil girişimciler ile çalışanlar da.
Bir Örnek: The Body Shop
Body Shop, efektif yeşil konumlandırılmasıyla bilinen bir marka olarak yıllardır ülkemizde de faaliyet gösteriyor. En önemli girişimlerine hayvanlar üzerinde test yapmadan ürün üretmelerini gösterebiliriz. Aynı zamanda çiftçileri destekleyen, insan haklarını savunan, çalışanlarına temel sağlık uygulamaları eğitimleri veren ve şirket değerlerinin temelini dünyayı korumak olarak tanımlayan bir markadır. 2020 hedeflerinde ürünleri için sürdürülebilir ambalaj üretmek ve mağazalarında kullanılan enerjinin en az %10’unu yenilebilir kaynaklardan sağlamak yer almaktadır.
Kaynakların hızla tüketildiği günümüzde firmaların, yeşil pazarlamaya gün geçtikçe daha çok önem vermeleri kaçınılmaz olacaktır.
Kaynaklar: Yeşil Pazarlama Manifestosu- John Grant, learn.g2.com,