LinkedIn Kullanırken Uzak Durmamız Gereken 5 Şey!
LinkedIn Kullanırken Uzak Durmamız Gereken 5 Şey! – Türkiye’de ve dünyada en çok kulanılan sosyal ağlardan biri LinkedIn. 2003 yılından bu yana iş dünyasının profesyonelleri ve bu dünyaya atılacak yeni insanların arasında bir köprü oluyor. LinkedIn’i diğer kariyer sitelerinden ayıran en büyük özelliği gerçek bir sosyal ağ olması.
Günlük hayatta size ait referanslarınız ile ulaşamayacağınız kariyer otoriteleriyle LinkedIn sayesinde bağlantı kurmanız mümkün. Genç işsizliği de göz önünde bulundurursak LinkedIn iyi bir kariyer geleceği için anahtarımız sayılır. Onu iyi kullanmak adayları diğerlerinden öne geçirirken, kariyer sahibi olanları iş dünyasında önemli ve takip edilir bir otorite haline getirebilir. İşte iyi bir profil için LinkedIn kullanırken uzak durmamız gereken 5 şey…
LinkedIn Kullanırken Uzak Durmamız Gereken 5 Şey!
1. Çok fazla paylaşım yapmak.
Bütün sosyal ağlar için geçerli olduğu gibi LinkedIn’de de etkileşim almak, hesabınızı aktif kullanmak fark edilmek açısından oldukça önemli. Fakat dünyanın en geniş profesyonel ağlarından olan LinkedIn’i aşırı aktif kullanmak diğerleri tarafından antipatik bulunabilir. Kullanıcılar çoğunlukla kaliteli, herkesin faydalanabileceği sektörel içerikler paylaşmaya özen gösterirken, her konuda sürekli paylaşım yaparsanız diğerleri rahatsızlık duyabilirler. Mümkün olduğunca güncel, bağlantılarınızın da ilgisini çekebileceğini düşündüğünüz kaliteli içerikler paylaşmaya özen gösterin. Bunun yanısıra bağlantılarınızın paylaşımlarına yorum yaparken de aşırıya kaçmamaya, nitelikli yorumlarda bulunmaya çalışmanız profilinizin algısını olumlu yönde etkileyecektir.
2. LinkedIn dünyasına ait olmayan içerik dili kullanmak.
LinkedIn’de iş arayanlardan tutun profesyonel üst düzey çalışanlara kadar herkesin dikkat etmesi gerek bir husus ise LinkedIn ve Facebook’u birbirine karıştırmamak 🙂 Orada yaptığınız her paylaşımda kullandığınız dilin kariyer hayatınızda sergileyeceğiniz tutum ve kullanacağınız dil ile aynı kalitede olması gerekiyor. Yalnızca profilinizde sizi anlatan CV’niz değil kullanıcı olarak platformda yaptığınız hareketler de sizin hakkınızda bilgi verdiğini unutmayın.
3. Yeteneklerinizi abartmayın.
LinkedIn profilinizde eğitiminiz ve tecrübeleriniz dışında yeteneklerini paylaşabileceğiniz bir alan bulunuyor. Bu alan sizi aynı sektörde bulunduğunuz aynı eğitimi aldığınız insanlardan bir adım öne taşıyabiliyor. Bu alanda mutlaka sahip olduğunuz yetenekleri yazmalısınız. Aslında yapmadığınız bir şeyi, bilginizin olmadığı bir konuda uzman olduğunuzu söylemek profil kalitenizi düşürebilir. Profesyonel iş dünyasında gerçekten sizi öne çıkaracağını düşündüğünüz konularda mütevazı olmayın elbette, ama onlarca yetenek yazıp kendinizi de abartmayın 🙂
4. Profil resminize özen gösterin.
Profil resminizin güncel olması LinkedIn hesabınıza özendiğinizin bir göstergesidir. Tıpkı bir ilana CV’nizi gönderdiğinizde insan kaynakları uzmanlarının ilk baktığı şey profil resminiz olduğu gibi sayfanızı ziyaret eden her kişi önce profil resminize daha sonra bilgilerinize bakacaktır. İlk izlenimin olumlu olması için profil resminiz yüzünüzün tam bir şekilde görüldüğü pozitif bir mimikle, aydınlık bir fotoğrafınız olmalıdır.
5. Yersiz ve aşırı insan etiketleme
Eğer LinkedIn kullanıyorsanız bir sürü insanın etiketlendiği paylaşımları görmüşsünüzdür. Belki de o etiketlenen insanlar için de siz de olmuşsunuzdur. Paylaşımınıza ilgi çekmek istemeniz, daha fazla insana ulaşmak istemiş olmanız çok doğal elbet. Fakat paylaşımınızla pek de alakası olmayan insanları etiketlediğinizde bu sizi çaresiz gösterebilir. Birini etiketlemek istiyorsanız mutlaka paylaştığınız şeyle alakası olup olmadığına bakın. Eğer birinden alıntı yapıyor veya onun resmini paylaşıyorsanız o kişiyi etiketlemeniz daha doğru olacaktır.
Yukarıda paylaştığımız önerilere kendi tecrübelerinizi de ekleyerek ideal bir LinkedIn profili oluşturabilirsiniz.