Güvenli İnternet Alışverişi Nasıl Olmalı?
Güvenli İnternet Alışverişi Nasıl Olmalı? – Günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi güvenli internet alışverişidir. İnsanların birçoğu hala internette nasıl alışveriş yapılması gerektiğini bilmemektedir. Özellikle abonelik şartı olan alışverişlere çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Siz sadece bir kez alışveriş yaptığınızı düşünürken banka kartınız otomatik ödemeye alınabilir. Bu tür durumların ne kadar sık yaşandığını internette kısa bir araştırma yaptığınızda görebilirsiniz. Peki, internetten nasıl alışveriş yapılır? Web sitelerinin gözle görülmeyen büyük tehditleri bünyesinde barındırdığını çok iyi biliyoruz, o halde gelin aşağıdaki içeriği hep birlikte inceleyelim.
Güvenli İnternet Alışverişi için Neler Yapmalıyız?
Ürün Yorumlarını Okuyun
İnternetten alışveriş yaparken muhakkak ürünün daha önce aldığı yorumları incelemelisiniz. Ürün hakkında yapılan yorumlar sizlerin ürün hakkında aşağı yukarı bir fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Tüm yorumlar gerçeği yansıtmasa dahi gerçeklik payı taşıyanlarda olacaktır.
Üyelik Şifrelerinizi Otomatik Kaydetmeyin
Web siteleri için giriş yaptığınız şifreleri hiçbir zaman otomatik kaydetme moduna almayın. Otomatik kaydetme moduna alınan şifrelerin çalınma olasılığı çok daha yüksektir. Özellikle kaybolan cihazların şifrelerine ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Dolayısıyla şifrenizi otomatik olarak kaydettiğiniz cihaz çalındığı veya kaybolduğu takdirde şifrelerinizin de otomatik olarak bir başkasının eline geçmesi söz konusu olacaktır.
Sosyal Hesaplarınıza Gelen Linkleri Açmayın
Sosyal medya ve e-posta olarak gelen mesajların linklerine tıklamayın. Özellikle bilmediğiniz bir isim üzerinden gelen linklerin amacı büyük olasılıkla cihazınıza sızmak olacaktır. Dolayısıyla bu linkleri açtığınız takdirde kişisel bilgileriniz çok daha ulaşılabilir bir hale gelecektir.
Banka Bilgilerinizi Güvenli Bir Ortamda Saklayın
Hepimiz hesaplarımıza ait şifreleri telefonumuzda veya bilgisayarımızda saklamak gibi bir hataya düşmekteyiz. Fakat banka bilgilerinize veya hesaplarınızın kullanıcı bilgilerine ilişkin ekran görüntülerini cihazlarınızda saklamak son derece riskli bir davranıştır. Zira cihazınız kaybolduğunda veya kötü ellere düştüğünde olabilecek en büyük sorunlardan bir tanesini yaşarsınız.
Kişisel Bilgilerinizi Paylaşırken Dikkatli Olun
Çeşitli web siteleri güvenlik amacıyla sizden kimlik bilgileriniz ve banka hesap bilgilerinizi isteyebilir. Bu tür sitelerin hepsine itimat etmeyin. Özellikle bilmediğiniz web sitelerine karşı çok dikkatli olun.
Şifrelerinizi Kimse ile Paylaşmayın
Bankaların personelleri dahi olsa kimse ile şifrenizi paylaşmayın. Bu konuda birçok kişinin dili yanmıştır.
Ödeme Seçeneklerini İyi Gözden Geçirin
Alışveriş yapılacak sitede bakılması gereken bir özellikte sanal pos yani online ödeme seçeneklerinin olmasıdır. Çünkü bankalar pos vermeden önce internet sitelerini ve satıcıları incelemektedir. Ayrıca bu şekilde ödeme bir süre beklettiği için iade sorunu da daha az yaşanmaktadır.
Alışverişinizi Kendi Bilgisayarınızdan Yapın
Alışveriş yapılan bilgisayarın ortak kullanılan bir bilgisayar olmamasına dikkat edin. Çünkü ortak kullanılan bilgisayarlarda kart bilgilerini otomatik olarak kaydetme riski veya ağ güvenliği gibi konularda sorunlar yaşanabilmektedir.
Aldığınız Ürünü Piyasa Fiyatları ile Karşılaştırın
İnternetten aldığınız ürünü piyasa fiyatından çok daha uygun almış olabilirsiniz. Üstelik oldukça karlı olduğunu düşündüğünüz bir alışveriş yaptığınız için baya mutlu olmuş da olabilirsiniz. Fakat bizden tavsiye ürünlerin fiyatlarındaki astronomik indirimlere karşı dikkatli olmakta yarar var. Zira piyasa fiyatının çok altında fiyata sahip bir ürün sahte, 2.el, teşhir ürünü veya arızalı bir ürün olabilir. Dolayısıyla alışveriş sırasındaki mutluluk kargo paketini açmanızla birlikte büyük bir hayal kırıklığına dönüşebilir.
Sitelerin “Güvenli İbaresi” (SSL Sertfikası) Olup Olmadığına Dikkat Edin!
İnternet siteleri güvenlik tedbirlerinden biri olan ssl, siteye girilen bilgilerin kriptolanarak karşı tarafa ulaştırılmasını sağlıyor. Yani girdiğiniz bilgiler anlık hatalar ile çalınsalar bile kriptolandığı için çözümlenemiyor. Sitelerin sertfikalarının olup olmadığını görmek için; sitenin uzantısnın başladığı yerde ki simgeye tıklayabilirsiniz. Alışverişinizi yaparken mutlaka gerçekliği kanıtlanmış ve SSL sertifikası (URL bölümünün yeşil şekilde güvenli yazması) olan web sitelerini tercih edin. Zira SSL sertifikası olmayan alışveriş sitelerinin bilgi erişimi büyük olasılıkla açık olacaktır.