Zara – Modaya Yön Veren Marka
Zara , modanın Coca Cola’sı olarak bilinir. Moda meraklıları arasında bu markanın çılgınlığı böyle tanımlanıyor. Şirketin en büyük güçlerinden biri, müşterilerin değişen ihtiyaçlarına çok hızlı cevap verebilmesidir.
Şirket, üretim sürecinde dış kaynak sağlamaz ve ürettiği ürünlerin kontrolünü tamamen elinde tutar. Eşsiz satış teklifi, en yeni trendleri yaratmaktır. Çoğu durumda, yeni stiller normalde en fazla dört hafta olmak üzere iki hafta içinde satış mağazalarında bulunur. Bir ürün mağazalarda satmıyorsa, derhal mağazalardan çekilir.
Zara kavramı, ürünlerini makul bir fiyatla müşterilerine sunmak olduğundan, müşterilerin fiyatlarını oldukça uygun bulduğu sonucuna varır. Ancak, Zara’yı Hugo Boss veya diğerleriyle kıyaslayacak olan krem müşterilerden bahsettiğimizi bilmeliyiz. Bazı Zara mağazaları çok premium olabilir, bazıları ise çok uygun fiyatlıdır. Ancak çoğunlukla Zara’nın premium bir fiyatlandırma stratejisi var. Fiyatlandırma, geliştirme ve eğitim maliyetlerini optimize ederek mümkün olur.
Zara ‘nın Pazarlama Karmasındaki tanıtımlar
Zara, “pazarlamaya sıfır yatırım” gibi benzersiz bir pazarlama politikasına sahiptir. Bunun yerine, şirket yeni mağazalar açmak için kullanacağı parayı kullanır. Zara ile ilgili göze çarpan şey, tüketiciler için önemli olan farklar bulması ve kendisini rekabetin geri kalanından ayırmak için kullanması. Diğer bir deyişle, kilit pazarlama stratejisi münhasırlık, deneyim, farklılaşma ve satın alınabilirliğe dayanmaktadır.
Temelde, şirket, ağır bir şekilde ağızdan ağıza reklama, her şeyden çok güveniyor. Ürünler, şehirlerde yaşayan 18-40 yaş grubundaki nüfusu hedefliyor. Bunun nedeni ise; Bu grup, diğer tüm gruplardan çok, en moda bilincine sahip. Özellikle, pazar segmenti, hepsi moda bilincine sahip, eğitimli ve orta sınıf kategorisinde olan kadınlar (% 65), erkekler (% 25) ve çocuklardan (% 15) oluşmaktadır.
Zara Pazarlama Stratejileri
Taahhütleri, showroom’larının her bir detayına gösterdikleri dikkatte açıkça görülmektedir. Camların yerleştirildiği şıklık ve mağaza görevlilerinin tımar edilme şekli, her şey çok kesin bir plana göre işlenmiştir. Her mağaza müdürü, İspanya’daki meslektaşları ile pazarlama ve iyileştirme stratejileri hakkında konuşmak için serbest erişim hakkına sahiptir.
Küçük ve düzenli ürün sevkiyatı, stokların az ve taze kalmasını sağlamak için tasarlanmıştır; müşterileri acilen satın almaya zorlar ve yeni olanı kontrol etmek için mağazayı sık sık ziyaret edin. Barkodlama, online alışveriş ve bilgisayar destekli alımlar, satışları artırmak ve onu global bir marka haline getirmek için tasarlanmış önlemlerdir.
Zara ‘nın Dünya Pazarındaki Yeri
Zara çok özeldir ve onu öne çıkaran bir marka haline getiren şeylerden biri, dikey olarak bütünleşmiş bir perakendeci olmasıdır. Bunun anlamı, ürünün kendisini tasarlaması, üretmesi ve dağıtmasıdır. Bu yaklaşım bunun için çalışıyor gibi gözüküyor çünkü kendisini dünyadaki İspanyol moda mağazalarından biri olarak kurmayı başardı. Zara, Hindistan dahil 30’dan fazla ülkede var ve genişlemesi sürüyor. Bu nedenle, yakında daha fazla ülkede daha fazla Zara mağazası göreceksiniz.
Aslında, Zara mağazalarının % 90’ı şirkete aittir ve geri kalanı franchise ortaklıklarıdır. Bu, müşterilerin Zara mağazalarından birine girerken Londra, New York, Paris, Rio de Janeiro, Yeni Delhi vb. Yerlerde aynı ortamı deneyimledikleri anlamına gelir: Mağazalar geniş, iyi aydınlatılmış, modern ve ağırlıklı olarak daha beyaz ve aynalar ile kaplıdır.
Son olarak;
Çoğu insan, Zara’nın gerçek gücünün kültüründe yattığını, hiçbir zaman bir şeyin yerine geçemeyecek bir şey olduğunu söylüyor. Yaptığı en önemli şeylerden biri, genç tasarımcıları işe alması ve hızlı kararlar almaları için eğitmesidir. Başka bir deyişle, iyi kararlar teşvik edilirken, kötü kararlar ciddi şekilde cezalandırılmaz.
İnanılmaz ama gerçek şu ki, Zara ayda en az 500 veya daha fazla yeni tasarımla çıkıyor. Bu Zara markasıyla birleştiğinde, yeni trendler biraz pahalı olma eğiliminde olduğundan ürünlerini arzularına ve isteklerine göre fiyatlandırmaya yardımcı oluyor. Markalar hakkındaki yazılar tıklayabilirsiniz.