Twitter’da 48 Milyon Bot Kullanıcı!
Sosyal ağlar denildiği zaman aklımıza ilk sıralarda gelen Twitter, 319 milyon aktif kullanıcıya sahiptir. Güney California Üniversitesi ve İndiana Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmalara göre ise; 48 milyon Twitter hesabının sadece normal bir kişinin Twitter ’da yaptığı her şeyi yapacak şekilde tasarlanmış, diğer hesapları izlemeye ve bazı paylaşımları beğenmeye programlanmış yazılımlar olduğu açıklandı.
Twitter’ın aylık aktif kullanıcı sayısının %9 – %15 arasında kullanımının bir bölümünün sahte hesap ve botlar olduğu tahmin ediliyor. Söylenilen bu sonuçlardan sonra üniversite araştırmacıları “bu muhafazakar bir tahmindir” diyerek bu rakamın daha da yüksek olabileceğini belitti.
Botlar Ne Yapar?
Bot olarak adlandırılan bu hesaplar, takipçilerini acil durumlarla ilgili olarak uyarmaya adanmış hesaplardan, takipçilerinin sevdiği, takip ettiği sayfaları tespit edip o konularla ilgili paylaşım yapabilen hesaplardır. Bununla birlikte programcının tercih ettiği adayın takipçi sayısını arttırmaya yönelik siyasi savunucu oluşturmaya kadar birçok şeyi yapabilir.
Daha karmaşık olarak kodlanmış botlar ise birçok insanı, gerçek kullanıcı olduklarına inandırarak onları kandırabilir ve çeşitli dolandırıcılık oyunlarına da inandıracak kadar ileri gidebilir.
Bazı Açıklamalar
Twitter ‘ın kendi değerlendirmesine göre haftalık %8,5 ‘lik bir kısım yani yaklaşık 27 milyon bot kullanıcı olduğunu söylüyor. Bu botlardan dolayı analistler, kullanıcıların büyümesi ve hatta gerçek kullanıcıların azalması konusunda kaygılarının olduğunu söylüyorlar.
Bir Twitter sözcüsü, botların sıklıkla negatif çağrışımlara sahip olduklarını belirtmiştir. Ayrıca daha çok kötü amaçlara hizmet etmesi için oluşturulan yazılımlar olduğunu da eklemiştir. Küçük bir örnek vermek gerekirse; bu bot hesap, programcısının belirttiği bir siyasetçinin rakiplerini bulabilir, onlara muhalif paylaşımlar yapabilir ve belirlenen siyasetçinin takipçilerini çoğaltabilir.
Ayrıca USC raporlarında araştırmacılar “birçok sosyal bot, haberlerin ve yayınların yaygınlaştırılması gibi faydalı fonksiyonlara sahip ve gayet başarılı bir şekilde bu görevi yerine getiriyorlar” şeklinde yazarak bu botların faydalarını vurguluyorlar.
Son olarak;
Twitter; daha önce botların varlığını kabul etmiş ve o kullanıcıların insanlara ait olmadığına inandıkları hesapları askıya alıp, onları çökertmeye çalışmıştı. Bunların yanında kimliğe bürünmüş hesaplar ile istenmeyen posta ihlallerini bildirebileceğini ve takipçileri denetleyip sahte hesapları tanımlayabileceğini iddia eden bir takım hizmetlerin olduğu da söyleniyor. Tabii bu hizmetlerin, tam olarak bot kullanıcıları engellemek konusunda uğraşsalar bile yeterli derecede olmadığı ve bot kullanıcı sayısının çok fazla olduğu söyleniyor.