Girişimci Olmak İsteyenler Nelerden Fedakarlık Etmeli?
Girişimci olmak zor iştir. Bir girişimci olarak iş hayatınızla geriye kalan her şeyin dengesini kurmak bazen çok zor iş olabilir. Şirketiniz, çalışanlarınız, ürünleriniz ve beraber çalıştığınız herkes zamanınızı isteyecektir ve sizin ilgilenmenizi bekleyeceklerdir. Siz de diğer girişimciler gibi birçok alanda fedakarlık yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Tüm bunların yanında işiniz dışında da bir hayatınız olduğunu unutmamanız gerekir. Aileniz, arkadaşlarınız, kendi arzularınız ve hobileriniz de zamanınızı alır. Girişimci olmak belki finansal anlamda çok ilgi çekici gözükebilir ama bunun için de bazı fedakarlıklar yapmanız gerekir. Şimdi gelin bu fedakarlıklara bir göz atalım!
1. İş dışında geçirdiğiniz süre
Yeni bir işe atılmak özellikle ilk başlarda oldukça zamanınızı alacaktır. İlk başlarda çok çalışmanız gerekecektir -ki bu da iş dışında geçireceğiniz süreyi oldukça kısaltacaktır. İş yerinizde olmasanız bile büyük olasılıkla ilgilenmeniz gereken işler, cevaplanması gereken telefonlarınız ve mailleriniz olacaktır.
Kısacası zamanınızın çoğu ofiste geçecek ve bu durum kişisel hayatınızı oldukça değiştirecek. Aileniz ve arkadaşlarınızla daha az zaman geçirmeye ve sonuç olarak onlara daha uzak hissetmeye başlayacaksınız. Fakat iyi bir start-up için maalesef bu fedakarlığı yapmak zorundasınız.
2. Kararlılık
Şunu unutmamanız gerekir: para kazanmaya başladığınız noktaya kadar para kaybedeceksiniz. Bu aynı zamanda para kazanmaya başladığınız ana kadarki tüm çabalarınızın değersiz olduğu anlamına gelir. Girişiminiz gelişmeye başladığında çabanızın karşılığını almaya başlayabilirsiniz fakat o zamana kadar çok ince bir buz tabakasının üstünde çalıştığınızı unutmayın.
Girişimcilik kariyeri özellikle başlangıçta hiç istikrarlı değildir. Fikirleriniz ve planlarınız sağlam olabilir, ancak beklediğiniz şekilde sonuçlanacağının bir garantisi yoktur. Sonucunda işinizi ve yatırdığınız parayı kaybedebilirsiniz. Fakat bu istikrarsızlık kalıcı değildir. Yeterince sabrederseniz çabalarınızın karşılığını alabilirsiniz ama unutmayın, bu biraz sürebilir.
3. Rahat bir yaşam fikri
Çoğu insanın hayatının en rahat yanı kararlarının sadece onları etkilemesidir. Fakat girişimciler için durum böyle değil. Siz şirketin patronusunuz, bu da kararlarınızın şirket içindeki ve şirketteki herkesi etkilediği anlamına geliyor. Bu yüzden kararlarınızı verirken daha dikkatli olmalısınız. Yapacağınız ufak hatalar büyük sonuçlara yol açabilir. Girişimci olmayanların dünyalarında konfor bölgeleri olabilir ama sizinkinde yok.
4. Gelir fikri
Şunu kabul etmelisiniz: ilk birkaç ay boyunca, girişiminiz muhtemelen herhangi bir para kazanmayacak. Kar etmeyi unutun, para kazanamayacaksınız. Yani bu herhangi bir maaşınızın olmayacağını gösterir. Çünkü her şeyin ödendiğinden emin olmalısınızdır. İlk birkaç müşterinizi aldıktan sonra kendinize para vermeyi düşünebilirsiniz. O zamana kadar kemerleri sıkı tutmanızda fayda var.
5. İyi bir gece uykusu
Başarılı bir girişimci olacaksanız, uyku programınızın kalitesinden ve tutarlılığından ödün vermelisiniz. Girişiminizi yeni doğan bir bebek gibi düşünebilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyaçları günün her saati karşılanmalıdır. Girişiminiz içinde durum böyle. İlk başlarda neye ihtiyaç varsa onun üzerinde çalışmalısınız. Bu, üründeki yeni bir kusura bakmanız veya pazarlama kampanyasındaki bir değişikliği onaylamanız gerekiyorsa, kendinizi rahat yatağınızdan çıkarmak demektir. Fakat bu tavizler kalıcı değildir.
Zaman içerisinizde girişiminiz geliştiğinde ve kendinize para ayırmaya başladığınız zaman iyi bir gece uykusu almak için yeterli personele sahip olabilirsiniz. Tıpkı başarılı olmuş diğer girişimciler gibi.
Girişimcilik uzaktan bakıldığında çok cazip ve kazançlı bir iş olarak gözüküyor olabilir. Bu bir yere kadar doğrudur fakat kazançlı bir girişim için de birçok şeyden fedakarlık yapmanız gerekebilir. Zamanınızı, paranızı ve o çok sevdiğiniz uykunuzu unutabilirsiniz. En azından bir süreliğine bunlardan vazgeçmeniz gerekebilir. Siz yine de üzülmeyin bu uzlaşmalar genelde kalıcı değildir. Siz yapabildiğinizin en iyisini yaparsanız koşullar iyileşecektir.