Kusursuz Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Paylaşmayı unutmayın.

Bakıldığında özgeçmiş de bir pazarlama sanatıdır. Bu yolda yapılması ve dikkat edilmesi gereken birkaç yöntem bulunmaktadır. İş hayatınızın başlangıcı olan bu önemli adımda oldukça dikkat ederek hareket etmek size fayda sağlayacaktır.

Öyleyse soralım, özgeçmiş hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir?

Kısa ve Öz Anlatım

@glenncarstenspeters

Özgeçmişinizin bir sayfayı geçmemesine dikkat etmelisiniz. Bu sayfa içine gerekli olduğunu düşündüğünüz önemli bilgileri sığdırmalısınız. Karışık ve dağınık özgeçmiş, dikkat çekmeyeceği gibi iş verenin dikkatini de dağıtacağından tercih edilmemelidir. Sizi diğerlerinden ayırt edebilecek özelliklerin sade bir düzende olması bir avantajdır.

Vurgulama Yapmak

@asumanhudson_creative

Eğitim, kariyer gönüllü veya da pazarlama için geçerli diğer fırsatları vurgulayın. Yazı biçimleriyle veya renklerle güçlü yanlarınızın sizi ayırt etmelerini sağlayabilirsiniz.

Yazı Tipi

@idgeek

Yazı karakterlerinde değişiklik yapmak, standarttan çıkarmak özen gösterdiğinizi ve zaman ayırdığınızı gösterir. Kendinizi tanıtmak, tabir-i caizse pazarlamak istiyorsanız mutlaka vakit ayırmalısınız ve yapılmamışı yapmaya çalışmalı, görülmemişi denemekten kaçınmamalısınız.

Renklerle Oynayın

@frankiefoto

Renklerin gücüne mutlaka inanın. Rengarenk bir özgeçmişle dikkatleri üzerinize çekmeye çalışın demiyoruz tabii ki. Klasik, daha nötr renklerle belirginleştirici bir etki edebilirsiniz. Böylece akılda kalıcılığa bir tik atmış olursunuz.

Mutlaka “Eğitim”

@napr0tiv

Bir özgeçmişte olmazsa olmazlardan biri başvurulacak alan ile ilgili iyi bir eğitim almış ve kendini geliştirmiş olmaktır. Klasik bir şekilde son bitirmiş olduğunuz okuldan başlayarak eğitim hayatınızı sıralamalısınız. Eğitim aldığınız kurumun sadece adını yazmak yerine bitirme tarihinizi, derecenizi de yazmalısınız.

Eğer okul dışında çevrim içi dersler aldıysanız; onları da eğitim başlığı altında yazmalısınız. Ama burada dikkat edilmesi gereken, sertifika veya seminerleri burada belirtmemeniz gerektiğidir. Aynı zamanda boş veya gereksiz sertifika bilgileri ile özgeçmişinizi pazarlayamazsınız. Bunları kullanmaktan kaçının.

Gönüllülük ve Sertifikalar

@rawpixel

Sertifikalar bu kısıma eklenmeli ve belirtildiği gibi gereksiz görülenler yani iş dışı kalanlar, özgeçmişe eklenmemeli, görüşme esnasındaki konuşmada bunlardan bahsedilmelidir.

Gönüllük ise mutlaka esas olmalıdır. Şirketin sosyal sorumluluk projelerine katılan çalışanlara her zaman ihtiyacı vardır. Gönüllülük şirket için de birey için de pozitif reklamdır. Bu yüzden gönüllü katılımlarınızı belirtmekten kaçınmayın.

Kariyeriniz ve Planınız

@alvaroreyes

Yeni mezun statüsündeyseniz, stajlarınızı veya part-time çalışmışsanız onları yazınız. Tecrübe sizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Kariyer planlarınızı oluşturun. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız, hedefiniz yoksa iş hayatında nereye gideceğinizi bilemezsiniz. Bu durum iş veren açısından negatif bir algı oluşturabilir.

Bağlantı Eklemek

özgeçmiş hazırlama ipuçları
@nickmorrison

Bir internet siteniz, blogunuz varsa bir şeyler yapmışsanız bunun bağlantılarını ekleyin. Sizi araştırmalarını kolaylaştırın. Pazarlama alanında bilgili olduğunuzu gösterin.

Tüm bunlara dikkat ederek pazarlama alanında muazzam şekilde hazırlanmış bir özgeçmiş hazırlayabilir, özgeçmişinizi pazarlayabilirsiniz.

Unutmayın; bir pazarlamacı her alanda bilgi, yetenek ve tecrübelerini kullanabilmelidir. Özgeçmişlerimiz buna dahil.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar