Sosyal Medya ve Yazılı Medya Nasıl Birleştirilir?
Size birisi en çok nerede reklam görüyorsunuz diye sorsa cevabınız ne olurdu?
-
Facebook?
-
Twitter?
-
Instagram?
-
Televizyon?
Büyük ihtimalle cevabınız bu listedekilerin hepsi olurdu. Peki, başka? Listede bir eksik var! Biraz düşünün isterseniz… Eminiz birçoğunuz “Hepsi bunlar işte ne eksik olabilir ki?” diyorsunuz. Daha fazla bekletmeden eksik olanı söyleyelim o zaman: Gazete. Şu an kaçımız gazete alıp okuyoruz -? “Gazete almaya gerek var mı? Zaten gazeteler internette yayınlanıyor.” diyebilirsiniz ve haklısınız da. Ancak gazeteler de sosyal medya ortaya çıkınca bir dönüşüme uğradı. Önceden reklam yapılacağı zaman ilk akla gelen gazetelerdi. Yapacağınız tanıtımın boyutu kadar gazetelerden alan kiralayarak reklamınızı yapabiliyordunuz. Veya afişler hazırlayarak yapmak istediğiniz ürünün/hizmetin tanıtımını yapıyordunuz. Fakat sosyal medyanın etkisiyle el ilanları veya gazetelere reklam verme oranları da azalmış durumda. Peki, bunların ikisi bir arada olamaz mı?
Gelin hep beraber sosyal medya ve geleneksel medyayı birleştirip daha etkili reklam nasıl yapabiliriz bir bakalım.
Kartvizitler
Peki, kartvizitlerle sosyal medyayı nasıl bütünleştireceğiz ? Cevap aslında çok basit! Serbest çalışan biri dahi olsanız, kartvizitler herhangi bir etkinlikte veya toplantıda tanıtımınızı yapmak için dağıtabileceğiniz mükemmel bir araçtır. Kartvizitinize profesyonel LinkedIn hesabı gibi bir görünüm vermek için tek yapmanız gereken, mesleğiniz ve şirketinize ek olarak sosyal medya hesaplarınızı ve kişisel web sitesi adresinizi de eklemek olacaktır.
Kataloglar
2016 yılındaki verilerden örnek verirsek online satışlara rağmen kataloglar 9.8 milyar postalanarak, posta kutumuza gelmiş durumda. Bunun en önemli nedenlerinden biri, alıcıyı bir bilgisayardan veya internet ortamı o an olmasa bile tanıtımlardan haberdar olmasını sağlayarak potansiyel müşteri haline getirmek. Müşterilerinize katalogları gönderirken online alışverişlerde kullanılabilecek şifreler veya hediye çekleri ekleyerek dikkatini çekebilirsiniz.
Kitle Fonlaması (Crowdfunding)
Crowdfunding, finansman ihtiyacı olan kuruluşlar için oluşturulmuş yeni nesil bir ortaklık biçimidir. Birbirinden bağımsız pek çok kişinin katılımıyla gerçekleşerek, seçtikleri bir projeye yatırım yapılmasıdır. Tabii bu bazen karşılık bekleyerek bazen de sembolik karşılık bekleyerek bir ortaklık olması durumudur. Daha basit bir ifadeyle dış kaynaktan ihtiyacın birbirinden bağımsız birçok kişiden, küçük tutarlar halinde karşılanarak girişimcilere sermaye sağlanmasıdır. Bu bazen geliştirilen ürüne ön sipariş vererek olabilir ya da hiçbir beklenti içinde olmadan sadece girişimciye destek olunması için sağlanan bir yatırım da olabilir. (Patreon, Kickstarter dünyaca tanınmış kitle fonlama siteleridir. Türkiye’de de Arıkovanı, Crowdfon, Fonlabeni, Fongogo bunun bazı örnekleridir.)
QR Kod
Aslında Japon otomobil üreticileri için geliştirilmiş olan kodlar, makineler tarafından okunulabilen bir çeşit etiketlerdir. Günümüzde ise alışverişlerden ambalajlı ürünlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Sadece telefon kamerasından istediğiniz yere saniyeler içinde yönlendirilmiş oluyorsunuz. Whatsapp’e bilgisayardan mı bağlanmak istiyorsunuz, hemen QR kodu okutun ve bağlanın. Bu kadar!
Güvenlik
Dijital içerikler beğenilir. Çünkü üretmek, dağıtmak ve yarattığı etkiyi ölçmek bakımından kolaydır. Peki ya bir siber saldırı olursa veya güvenlik açıklarınız varsa ne olacak ? Böyle bir senaryo ile tabii ki de karşılaşılmamasını umarız. Bunun gerçekleşmemesinin bir diğer yolu da geleneksel medyayı da en az sosyal medya kadar cazip hale getirmek için çabalamaktır.
Her iki medya türünü, sosyal medya ve geleneksel medyayı entegre edip aralarındaki bağlantıyı da koparmazsak böyle sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz de azalmış olur. Yeni teknolojik gelişmeler ne gösterir bilmiyoruz, bekleyip göreceğiz.