Endüstri 4.0 İçin Marka Başarısı
Endüstri 4.0, üretim teknolojilerindeki mevcut otomasyon ve veri alışverişi eğilimine verilen isimdir. Ayrıca yaygın olarak dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılmaktadır. Endüstri 4.0, “akıllı fabrika” olarak adlandırılan şeyi daimi olarak geliştirir. Modüler olarak yapılandırılmış akıllı fabrikalarda, siber fiziksel sistemler, fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturur ve merkezi olmayan kararlar alır. Nesnelerin interneti üzerinden, siber-fiziksel sistemler, hem içten hem de değer zinciri katılımcıları tarafından sunulan ve kullanılan örgütsel hizmetler arasında gerçek zamanlı olarak birbirleriyle ve insanlarla iletişim kurar ve işbirliği yapar.
Şu anki sanayi devrimi, her şeyi değiştirdiği, markalar için ise fırsatların ortaya çıkaran bazı yolları sunar. Bu yolları hep beraber inceleyelim.
1. Değiştirilen Alıcının Yolculuğu
“Satın alma kararının %70’i, şirket ile yapılan görüşmelerden önce alınır” diyor dijital pazarlama uzmanı Marcus Sheridan. Parmaklarının ucunda çok fazla bilgi bulunan müşteriler, satın alma kararlarında onlara rehberlik etmek için satış personeline daha az güveniyor. Hızla gelişen bir dijital çağda, talep üzerine anında cevaplar istiyorlar.
2. En İyi İş Fırsatları
Son derece yüksek hızlı bağlantılar ile beslenen fiziksel ve sanal dünyaların yakınlaşmasından doğan yeni iş fırsatlarını tam olarak hayal edemeyiz. Fakat öngörü sahibi girişimciler bu fırsatları tanımlamak ve ele geçirmek için daima en iyi konumdadır.
3. Büyük Verileri Toplama
İnternete bağlı artan sayıda cihazla günlük hayatımızın her alanında büyük miktarlarda veri toplanmaktadır. Tüm bu veriler hem işletmeler hem de müşteriler için faydalı olabilir. İşletmeler üretim verimliliğini artırabilir ve ürün kullanımına dayalı olarak çok özel çözümler önerebilir. Aynı zamanda müşteriler zamandan, paradan, sağlıktan ve daha fazlasını elde etmek için de verileri kullanabilirler.
4. Daha Büyük Güvenlik Endişeleri
Şirketler hangi internette gezineceğinizi, fiziksel olarak ne kadar aktif olduğunuzu ve hatta haftada ne kadar zamanınızın sosyal medyada harcayacağınızı bilirler. Bağlı cihazlardan veri toplanması ve bilgi depolanmanın artması, güvenliğimiz ve gizliliğimiz hakkında birçok etkiye sahiptir. Tüm markalar topladıkları ve kullandıkları özel bilgilerin sorumlusu olmalıdırlar. En azından çeşitli kuruluşların teknolojinin hızına ayak uydurabilmek için çaba sarf etmelerinin yasalara uyması gerekir. Ancak müşteri verilerine sahip olanların ötesine geçen markalar, müşteriler tarafından tercih edilir.
5. Pazarlama ve Satışların Yeniden İnşa Edilmesi
Markalar, müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için mevcut verilerden bilgi edinmeyi öğreniyor. Örneğin, teknoloji ve kamu hizmeti danışmanı Seyi Fabode, pazarlamacıların yakında eve giderken en yakın market için bir anlaşma gösterme gibi hiper yerel hedefli reklamlar sunabileceğini tahmin ediyor.
6. Maliyetlerin Düşürülmesi
Goldman Sachs’ın genel müdürü Heath Terry, müşteri gereksinimlerini tespit etme konusundaki artan kabiliyetin lojistik ve stok maliyetlerini azaltacağını öngörmektedir. Ve şirketlerin müşterilere süper hedefli çözümler sunması kolaylaştıkça yatırım getirisi de artabilir.
7. Yeni İşe Alma Gereklilikleri
Tekrar eden görevler, robotlar ve bilgisayarlar tarafından gittikçe artmakta, böylece bireylerin daha fazlasını başarmalarını, yeniliklere ve yaratıcılığa odaklanmalarını sağlamaktadır. Örneğin ING Group’ta, perakende bankacılığın fiziksel şubesi cebinizdeki cep telefonuyla değiştirilmiştir. Artık akıllı telefonunuzla daha önce profesyonel toplantılarda gerekli olan kişisel görüşmeleri tamamlayabileceğiniz birkaç işlem bulunmaktadır.
8. Geliştirilmiş Verimlilik
Daha iyi bağlantı ve hiper hızlı iletişim, nasıl işbirliği yaptığımızı ve çalıştığımızı değiştiriyor. Zaten birçok şirket, farklı ülkelerden ve çeşitli zaman dilimlerinden çalışanlar alıyor. Giderek artan sayıda serbest çalışan, çalışan ve danışman dijital göçebeyi, bilgisayar ve internet bağlantısı olduğu sürece her yerden çalışabilecekleri bir yaşam tarzını benimsiyor.
Bunlar, markalar için Dördüncü Sanayi Devrimi’nin gelişen etkilerinden sadece birkaçı. Muhtemelen farkında olduğunuz gibi rakipler, potansiyel olarak bu gelişmelere olabildiğince erişebilir ve entegre olabileceğinden, hem fırsatları hem de zorlukları beraberinde getirir. En azından, hepsi bir zihniyet değişimi gerektirir. Aslında, bu inovasyonların bazılarını, kurumunuzun ve müşterilerinizin yararına harekete geçirme veya bunlardan yararlanmanın yollarını bulmaya başlamış olabilirsiniz.
İyi haber şu ki dijital dinamik çağımızın araçlarını kullanmak ve birleştirmek için proaktif olmanız durumunda, gelecekteki rekabet avantajı için bir pozisyona sahip olabileceğiz. İşletmenin sağlayıcısı olan markanın, işin gelişmesini sağlamak için dönüşüme uyumlu olması büyük derecede avantaj sağlayacaktır. Dördüncü Sanayi Devrimi’nin bu ve diğer gelişmeleri gerektirdiği gibi sürekli değişim, öngörülebilir gelecek için günün düzenidir. Bu fırsatları kucaklamak ve yeni çağımızın zorluklarını ele almak güzel bir anahtardır.