Büyük Şirketler Neden Küçük Ajanslar ile Çalışıyor?
Büyük bir balık tutmak için, büyük bir mürettebatı olan büyük bir tekneye ihtiyaç vardır değil mi? Dolayısıyla daha büyük şirketlerin, herhangi bir müşterinin taleplerine cevap verirken, daha küçük bir markanın sahip olmadığı avantajlara sahip olmasının nedeni budur. Büyük olan büyük balığı alır.
Büyük markalar kampanyalarının yönetimi için çoğunlukla büyük ajanslarla çalışırlar. Küçük ölçekli markalar ya da büyümekte olan firmalar ise daha çok küçük ajansları tercih ederler. Bu yukarıda verdiğimiz örneğe uyan bir durumdur ancak büyük şirketlerin tercihleri her zaman bu yönde olmayabilir. Küçük ajansların büyük şirketlerce de tercih edilme sebepleri arasında daha ekonomik olması, esneklikleri, samimiyetleri, markanızın kimliğine bürünebilmesi gibi pek çok faktör vardır. Bu nasıl oluyor derseniz hemen açıklayalım; çünkü Küçük Ajanslar Konferansı’nda küçük ajanslar üzerine söylenenler onların neden tercih edilebilir olduğunu ortaya koyuyor.
Küçük Ajanslar Konferansı
AdAge, Küçük Ajanslar Konferansı sırasında bazı bağımsız ajanslar ve müşterilerle küçük ajanslar üzerine görüştü. Bu görüşmeler ise düşen devasa maliyetler söz konusu olduğunda küçük olmanın bir ajansa büyük ajanslar karşısında nasıl yer açabileceğini gösteriyor.
İşte küçük ajanslar için söylenenler:
-
Tutku yaratır bu onlara rekabet gücü verir.
Büyük ajanslarla çalışırken çoğu zaman sadece en iyi işi yapmanın yolları aradıklarını düşünüyorum. Küçük ajanslar ise işe odaklanıyor. Özellikle de küçük ajansların müşterilerin gerçekten sevdiği şeyleri masaya getirmesi büyük ajanslarla rekabet ettiğiniz veya çalıştığınız bir durumdayken onlara bir rekabet gücü veriyor. Bunun kaynağı da küçük ajansların tutkulu yapısı.
( Ahmet İslam, Ten35, CEO ve Yönetici Ortak )
-
Şeffaftırlar.
Numara yapmak zorunda olmak istemiyoruz. Sanırım biraz daha şeffafız, çünkü olabiliriz.
( Sharon Napier, CEO, Partners&Napier )
-
Yalınlar ve bu onları çevik yapar.
Şu anda dünyanın en iyi müşterileri ile daha iyi bir eşleşme yapabilirsiniz; çünkü en iyi müşteriler hızlıdır ve yalındır. Çok hızlı çalışıyorlar hatta bazen büyük ağlar onları eşleştirmiyor. Aslında yakalamaya çalışıyorlar ama yavaşlar ve bu çok vakitlerini alıyor. Sanırım küçük bir ajans, sizi müşteriniz kadar yalın ve hızlı yapıyor. Adapte oluyorsunuz, her zaman orada işlerin başındasınız gibi oluyor.
( Anselmo Ramos, Kurucu ve Sanat Yönetmeni, Gut )
-
Prosedür olarak büyük ajanslara benzerler.
Küçük ajanslar büyük bir yer ile aynı usulleri uyguluyorlar. 300 kişiyle bir reklam ajansında çalışıyorsanız, 300 kişi müşteriyle tanışıp buluşmaz. Müşteri ile buluşan altı kişilik bir gruptur. Yani aynı şey.
( Eric Kallman, Kurucu ve Yönetici, Erich & Kallman )
-
Pazarın hızında hareket etme olasılıkları daha yüksektir.
Daha küçük ajanslar hızla hareket eder ve pazarın gerçek hızını yakalarlar. Ve biz buna çok dikkat ediyoruz; çünkü aynı hızda hareket etmek istiyoruz.
( Andrea Brimmer, Pazarlama Şefi ve Halkla İlişkiler Görevlisi, Ally Financial )
-
Kendi özel uzmanlık alanları vardır.
Küçük ajanslar, büyük bir ajansta bulmanın zor olabileceğini düşündüğünüz bir uzmanlık alanına sahiptir.
( Erica Fite, Kurucu ve Yaratıcı Yönetmen, Fancy )
-
Güçlü yanlarına oynayabilirler.
Küçük bir ajansın büyük ajansların sahip olmadığı avantajlarından biri güçlü yanlarını bilmeleridir. Gücünüzü bildiğiniz zaman, bu güçlü yanınıza oynayabilirsiniz. Böylece gerçekten bu yönünüze daha fazla yatırım yapabiliyorsunuz ve iyi işler çıkarıyorsunuz.
( Jeremiah Smith, Marka Ortağı – Kıdemli Yöneticisi, Wallmart )
-
Bağımsız ve önyargısız düşünce yapıları ile diğerlerine oranla daha az bürokratikler.
Küçük ajanslar, tüketicilerin bakış açısından kim olduklarını veya hakkında düşündüklerini değiştirebilmek için onlara meydan okuyor. Müşterilere gitme konusunda bazı başarılarımız olduğunu düşünüyorum; ama bir tüketici bunu nasıl görüyor? Neden işleri bu şekilde yürütmek istediğinizi veya bu şekilde konuşmaktan hoşlandığınızı anlıyoruz; ancak tüketiciler bu şekilde düşünmüyorlar.
( Jean Grabow, Yönetici Ortak, Dailey & Associates )
-
Daha az saçmalık demektir.
Büyük ajansların saçmalıkları olmadan büyük bir ajans yeteneğini sunarak daha büyük bir müşteri kitlesi için cazip olabilirsiniz.
( Katie Keating, Kurucu ve Yaratıcı Yönetmen, Fancy )
Markalar doğru iş konusunda büyük ajanslara daha çok güveniyor; çünkü daha önce yapılan çalışmalarla bir kıyas yapabiliyorlar elbette. Fakat reklam tarihine baktığımızda küçük ajanslarında harika işlere imza attığını gördük. Bu aşamada karar markaların olsa da denemeye değer olduğunu düşünüyoruz. Yaratıcı fikrin nereden, nasıl geleceği belli olmuyor. Hatta biliyorsunuz bizler bu konuda Gagerlar’a güvenmeyi tercih ediyoruz.