2018 BrandZ Top 100: En Değerli Markalar

2018 brandz top 100

Paylaşmayı unutmayın.

Kantar ve WPP tarafından global olarak markaları analiz eden 2018 BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands raporu yayınlandı. Raporun amacı markalara rekabetin eksik olmadığı bir piyasada nasıl büyüneceğini ve sahip olunan değerlerin nasıl korunacağını anlatmak. Bu amaç doğrultusunda rapor, dünya markalarını mercek altına alarak marka gücü ve değerine ilişkin görüşler sunuyor.

2018 BrandZ raporunda yer alan 100 markanın toplam marka değeri %21 artarak 4,4 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bu 748 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor ve bu oran, son on yılda görülen en yüksek artış olarak belirtiliyor. Bu rekor artışın etkisi her kategoride hissedilebiliyor. Raporda yer alan tüm kategorilerde büyüme söz konusu.

Sıralama yapılırken en değerli küresel markaların belirlenmesinde teknoloji, içerik ve yaratıcılık yükleltici değerler olarak beliriyor. Buna göre raporda Çin’de en hızlı yükselen üç marka ABD’nin markalarından iki kat daha fazla büyüme gerçekleştirdi. Mesela Tencent, 5. sıraya yükselerek Facebook’un önüne geçti. Listede Alibaba da 9. sırada yerini aldı.

Top 10

Raporda ilk 10’a bakıldığında teknoloji markaları ya da teknoloji ile ilgili markalar göze çarpıyor. Bu kategoride %23’lük marka değeri değişim oranı ile Google ve %28’lik oranı ile Apple ilk iki sırayı alırken üçüncü sırada %49’luk oranı ile Amazon yer alıyor. Sıralama Microsoft, Tencent, Facebook, Visa, McDonald’s, Alibaba ve AT&T şeklinde devam ediyor.

2018 BrandZ 100

@chinainternetwatch

İlk 10’da Tencent, geçen yılki sıralamaya göre üç basamak yükselerek marka değerinde %65’lik bir artışla 179 milyar ABD dolarına ulaşmış durumda. Tencent, “house of brands” sloganıyla tüketicilere sosyal medya, mobil ödeme ve ulaşım rezervasyonları gibi birçok hizmet sunmaktadır. Yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformu WeChat dünya çapında 1 milyardan fazla kullanıcıyı bünyesinde barındırıyor.

9 numarada yer alan Alibaba, uzun vadeli marka hedeflerine yönelik reklam kampanyaları aracılığıya küresel erişimini genişletti. “Yalnızlar Günü” gibi birçok özel günde tüketiciler Alibaba üzerinden milyarlarca dolarlık alışveriş yaptılar. Alibaba sıralamada %2’lik büyüme oranı ile yer aldı.

Raporda ayrıca Hindistan ve Endonezya gibi bölgelerde de güçlü büyümeler olduğu görülüyor. Nitekim bölgesel bir banka olan BCA (99. sıra) ile sıralamaya giren ilk Endonezya markası olmuş durumda. Bir diğer örnek ise ilk kez “Top 10 Car” kategorisine girmeti başaran yeni Maruti Suzuki.

En Hızlı Yükselenler

20018’in en hızlı yükselenlerini farklı kategorilerde yer alan markalar oluşturdu. PayPal (4.), Netflix (5.), Gucci (6.), Tesla (8.), Adidas (12.), Shiseido (17.) ve Louis Vuitton (20.) markalar bu listede yer aldı. Bu markaların ortak özelliği ise ender rastlanan bir kalite sunmaya ve etkili pazarlama iletişimleri ile tüketici deneyimleri sağlamaya çalışmalarıdır.

2018 BrandZ Global Top 100’de Öne Çıkan Eğilimler

AI ve AR gibi zeka odaklı pazarlama lideri markalar, markaların yeniden canlanmasını ve gelişmesini sağlayarak tüketicilere olan ilgiyi sürüklüyor.

JD.com ve HP, 2016 yılında olduğu gibi bu yılki listeye de birlikte girerek yeniden ilk 100’de yer aldılar. ABD telekomünikasyon devi Spectrum (27.) ile birlikte yeni gelen Uber (81.) ve Instagram (91.) sıralamaya yön verdi. Geçen yılın en hızlı yükseleni Adidas, 100.lükle listedeki yerini aldı.

2018 brandz ilk 100

2018 brandz ilk 100

@tr.motor1

Markaların verimliliği en üst düzeye çıkarmak için buldukları yollardan biri ortaklıklardı. Lider markalar, stratejik ve uzun vadeli ortaklıklar kurarak her açıdan müşteri deneyimi beklentilerini karşılamaya devaam etti.

Perakende son 12 ayda %35’lik oranı ile en hızlı yükselen kategori olarak güçlü bir büyümeye imza attı.

Teknoloji ilintili markalar hakimiyetini sürdürüyor. “Markalar Savaşı”bda BrandZ Top 100’ün yarısından fazlası bu markalardan oluşuyor. Oranları %56.

Kantar ve BrandZ’nin global başkanı Doreen Wang şunları söylüyor: “Zeka odaklı pazarlama dönemine ait kazanan markalar, tüketicileri yaptıkları her şeyin merkezine koyan Amazon ve Tencent gibi işletmeleri içeriyor. Bu markalar tüketicilerin ihtiyaçlarını anlamak için teknolojiyi kullanıyor. Bu öğrenmeleri de çoklu ihtiyaçları karşılayan ve platformlar arasında kesintisiz bir tüketici deneyimi sağlayan bir hizmet ekosistemi oluşturmak için uyguluyor.”

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar