Hollywood Kapılarını Açmanın 7 Sırrı

Hollywood

Paylaşmayı unutmayın.

Yaratıcılık konusunda sınırlarımızı zorlarsak oldukça verimli bir ülke olduğumuzu söylemek mümkün. Reality showlarımız pek çok ülkede izleniyor, Arap ülkeleri başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeye dizilerimizi satıyoruz. Hatta bu işin “Nirvana”sı Hollywood ’ta da ismimiz yavaş yavaş duyulurken neden bu pazarda daha çok var olmayalım? Bu sorumuza cevaben karşımıza “Jersey Belle”nin yıldızı olarak adını duyuran, şimdilerde ise üretim kanalına geçen, başarılı yapımcı Jaime Primak Sullivan’ın verdiği “Hollywood ’a TV şovu ve film fikirlerini satmak için 7 Sır” çıkıyor.

Jaime Primak Sullivan

@Usmagazine

Jersey Belle ile tanıdığımız ayrıca iki filmi de bulunan Sullivan,  “Yeterince tutkulu ve harika fikirleri olan herkes bunu Hollywood ’a satabilir” diyor. “Herkes alıyor, sadece aradıklarını satmak zorundasın” diyen başarılı yapımcının verdiği 7 püf nokta ise şu şekilde:

1. Pazarda bir boşluk bulun.

Elbette Hollywood Stüdyoları ve TV ağları şu anda imtiyazlarla ilgilidir. Niçin? Bir fikir, bir kitap, oyun, film ya da TV şovu eğer bir ortamda başarılı sonuçlanmışsa başka bir ortamda daha iyi bir şans elde edebilir. Sullivan Hollywood ’ta para kazanmanın zor olduğunu bildiğinden; “Bu yüzden insanlar kanıtlanmış bir kavram istiyor” diyor. Bu konuda da “Jersey Belle” şovunu örnek gösteriyor.

jersey belle

@adultspytool

New Jersey’de büyüdükten sonra ailesi için kocasının memleketi Alabama’ya taşınmasını anlatan bu hikaye tam olarak bir “sudan çıkmış balık” hikayesi. “Buna benzer şovları gördük ama görmediğimiz şey Güney’in gelenek, görenek, kültür ve görgü bakımından zengin ve en güzel kısımları değil mi? Açıksözlü bir New Jersey kızını alıp onu güneyin en rafine bölümüne koyarsanız ne olur? Bu komik ve büyük bir fikir!”

2. Fikrinizi daha geniş kitlelere iletmek için yollar bulun.

Eğer inandığınız bir fikriniz varsa onu anlatmaktan ve milyonlara ulaşmasını sağlamaktan korkmayın. Ayrıca fikrinizi geniş tutmaktan da korkmayın. Örneğin gündüz kuşağı için bir TV format fikriniz var ama bu gündüz kuşağı izleyicisinin yanı sıra akşam evde dinlenmek için TV izleyicisinin de ilgisini çekecek bir içerik belki. Siz cesur davranmazsanız geniş izleyici kitlesini kaybedeceksiniz.

jersey belle alabama trip@bravotv

Sullivan bununla ilgili ise şunları söylüyor; “İnsanlar bir fikri satmaya çalıştıklarında yaptıkları en büyük hata çok dar bakmaları, küçük bir tablo mali açıdan başarılı olmanın bir yolu olmadığını söylüyor. Çünkü yaratıcılar düşüncelerine öyle bağlı kalıyor ki onu büyütmekten korkuyorlar. Ama öyle değil, fikriniz ne kadar geniş ve ticari olursa daha büyük kitlelere daha iyi seslenebilirsiniz.”

3. Söyleyeceklerinizi kısa tutun.

Sullivan, “İyi bir konuşma 1 ve 3 cümle arasında olmalıdır. Satmaya çalıştığınız şeyi alıcıya 1 ile 3 cümlede özetleyemiyorsanız, aşırı karışık hale getiriyorsunuz” diyor. Bunu söylerken kısa ve öz olanın anlaşılabilirliğinin altını çiziyor. Zamanla yarışılan bir dünyada hele ki zamanlamanın en önemli oluğu alanların başında gelen medya sektöründe dakikalar hatta saniyeler içinde projenin izlenip izlenmeyeceğine karar vermek zorunda kalınabiliyor. Çünkü izleyici de saniyeler içerisinde hoşlanmadığı bir yayın gösteren kanalı elindeki kumanda ile değiştirebiliyor. İşte bu, “zaplanan” olmamak için çabalanıyor!

jersey belle

Slivan konuyu pekiştirmek adına sözlerine şu şekilde devam ediyor (Bize de ilham olması açısından sözlerine kulak vermekte fayda var.): “İnsanlar kendilerini işe alıyorlar. Her şeyi ayrıntılı olarak vermeleri gerektiğini hissediyorlar. Yapamazlar, çünkü Hollywood fikri satın alır. Her dönüşümü bilmek zorunda değilsiniz, siz karakterin dönüşümünü sağlayacaksınız. Beşinci sezon yedinci bölümün nasıl başlayacağını bilmenize gerek yok. Sattığınız şey o değil, uzun ömürlü bir fikir satıyorsunuz.”

4. Alıcınızı tanıyın.

Bir içerik için biricik olan tek şey “alıcı”dır. Üretilen tüm fikirler, mekan, cast, zaman, reji vs. yapılan bütün seçimler, geçirilen onca mesai, ekibin uykusuz geceleri hep alıcı beğenisini kazanmak içindir. Yapımcı için de çıktığı yol alıcıdan iyi bir geri dönüş almak arzusudur. Sullivan sahaların her bir potansiyel için özelleştirilmesi gerektiğini düşünüyor ve bunun için araştırma yapıyor.

jersey belle 1. sezon alabama@bravotv

Başarılı şovu Jersey Belle’yi örnek gösteren Sullivan, “Hedef kitlemi biliyordum, olgun yaşta bir Jersey Girl’ü kimin takdir edeceğini biliyordum. “ Alıcınızı ve seyircilerini bilmeniz gerekir, çünkü satın aldıkları şey budur.”

5. Tecrübeli biriyle ortak olun ancak yalnızca biriyle ortak olun.

Sullivan, “Dürüst olmak istiyorum, ortak olmak çok önemlidir.” diyor. Sullivan birkaç yıldır birlikte çalışan başarılı yapımcı Will Packer ile ortaklıkları için ise, “Başarılı bir geçmişe sahip olduğu için değil aynı zamanda vizyonunu, sürecini ve uzun vadeli amaçlarını anladığım için Packer ile bir takım kurdum.” diyor.

sullivan

@adultspytool

Sullivan ekliyor: “Herkes satış yapmak istiyor anlıyorum. Bir yaratıcı için biri fikrimi satın alırken, beni doğrulamış diyebilmesinden büyük bir his yok. Yanlış insanlarla ortak olursanız bu süreç acımasız hale gelebilir. Hollywood ’taki her şey vizyon hakkında: Vizyonunuzu paylaşmazlarsa, aynı anlaşmaya sahip olmayan biriyle el sıkışmış olursunuz yaratıcıların kendi yarattığı en büyük düşüşün bu olduğunu düşünüyorum.”

6. Harika! Fikrinizi Hollywood’a sattınız. Ancak günlük işlerinize devam etmek isteyebilirsiniz…

Her yapımcı projesinden yüksek bir kazanç almak ister. Ancak bazen işler göründüğü gibi olmaz. Çekimler ertelenebilir, proje ertelenebilir, kanal değiştirmek söz konusu olabilir ya da en kötü ihtimalle umulduğu kadar olumlu bir geri dönüş alınmaz. Ama hayat devam etmek zorundadır ve bunun için tabii ki paraya ihtiyaç vardır.

Sullivan, “Hollywood ‘ta şimdiye kadar herhangi bir şey satmış olanların zengin olduğuna dair büyük bir yanlış anlama var. Kısa vadeli bir finansal stratejinizin yanı sıra uzun vadeli bir finansal stratejiniz olmasını tavsiye ederim.” diyor.

jersey belle family

@bravotv

Göz korkutmak gibi olmasın ancak gerekçi olmak adına Sullivan, dört yıl önce “Breaking In” programını geliştirmeye başladığını ve o zamandan beri Universal‘e sattığı halde henüz o filmden herhangi bir gelir elde etmediğini söyledi.

Sullivan bu noktada şunları söylüyor: “Birçok insanın bilmediği bir şey var. Bir yapımcı ücreti ne kadar yüksek olursa olsun film yapılana kadar bir kuruş almıyor. Hatta başarıya ulaşana kadar bir şey görmüyorlar. Bazen çok uzun ve cesaret kırıcı bir yol olabilir, bu nedenle gerilimler için duygusal ve maddi açıdan hazır olmalısınız. Bu aksilik olacağı anlamına gelmiyor, beni duymanızı rica ediyorum. Sahadan üretime kadar çok gerilim olacak ama kapınız açılacaktır. Bu gerçek. Bazen benim durumumda olduğu gibi dört yıl sürecek.”

7. Başarılı fikirlerinizi bir franchise ile genişletmenin yollarını bulun.

Hollywood’un kanıtlanmış ürünler arzusunun işe yaradığı yer burasıdır. Bir alanda başarılı bir projeniz varsa bunu türetebileceğiniz başka alanlar da bulmalısınız. Sullivan,“Başarılı bir markanız olduğunda, konseptinizi alıp diğer medyalar için yeniden kurgulamanın yollarını bulun.” diyerek bize önemli bir tüyo veriyor aslında.

Jersey Girl book

@amazon

Sullivan,  Jersey Belle şovunda gösterilenler hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ve şovu daha önce hiç izlememiş olanlar için The Southern Education of a Jersey Girl kitabı ile düşüncelerini bizlerle paylaşıyor. Ayrıca kitap bir senaryo için geliştiriliyor.

Gerçekçi ve sağlam adımlarla atılan her hayal gerçeğe ulaşacaktır. Sullivan’ın verdiği bu 7 sır belki size de ilham vermiştir. Önemli olan pes etmemek!

Bir kadın süper kahraman olarak Wonder Woman‘ın ilham verici, Hollywood pazarlama stratejisi de ilginizi çekebilir.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar