Pazarlamanın Harika Kadını: Wonder Woman!

wonder women

Paylaşmayı unutmayın.

Süper Kahraman Filmlerinde Bir İlk…

Wonder Woman, DC tarafından yapılacak ilk kadın odaklı süper kahraman filmi olmasının yanında kadın yönetmen tarafından yönetilecek ilk büyük bütçeli süper kahraman filmi. Bu nedenle film her adımda şüpheyle karşı karşıya kalıyor ve mercek altına alınıyor.

Filmle ilgili endişelerin başında Wonder Woman’ı canlandıracak Gal Gadot‘un tek başına filmi omuzlayacak özellikleri taşımadığı geliyordu ancak bu endişeler Batman v Superman: Dawn of Justice filminin en çok kabul gören yanlarından biri olduktan sonra rafa kaldırıldı. Filmin yayın tarihi yaklaştıkça yeni bir eleştiri ortaya çıktı: Wonder Woman’ın pazarlaması

Wonder Woman posterleri

@imdb

Bir ilk olması sebebiyle Wonder Woman’ın erkek merkezli filmlerle aynı muameleye sahip olmayabileceği düşünülüyordu. Warner Bros ve DC bu film için bir güven eksikliği mi yaşıyordu? Yoksa bu bir çeşit cinsiyet ayrımı mıydı? Stüdyo, kadın merkezli bir filmi diğerlerine göre daha alçak mı görüyordu?

wonder woman filmi görüntüleri

@imdb

Wonder Woman’ın diğer süper kahraman filmleri gibi piyasaya sürülmemesi ile akılda bu tip soruların oluşması oldukça doğal. Ataerkil bir düzende bu soruları sormamak mümkün değil hatta! Ancak bu filmin pazarlanmaması gibi bir durum söz konusu değil. Wonder Woman yalnızca pazarlanmakla kalmıyor, Hollywood’un en cesur, en özgün ve en modern stratejisi ile pazarlanıyor.

Tek Başına Dimdik Ayakta!

Wonder Woman filmi için hazırlanan, yazının genelinde verdiğimiz posterlere odaklanalım. Sektör normalde, herhangi bir film posterinde pazarlanabilirliği artıracak ünlü bir ismi ya da yüzü postere iliştirmeye odaklanıyor. Gişe başarısı için tipik bir yaklaşım olarak benimsenmiş bir şey bu. Ancak bakıyorsunuz, istisnasız her posterde tek bir karakter var: Diana!

wonder woman görselleri

@imdb

Bu posterler arasında istisna yaratacak bir tanesi yayınlandı. Posterde klişeye uygun bir yüz, bir isim var: Birçok filmde ön planda yer alan Chris Pine. Ancak bu poster ön planda Wonder Woman’ın olduğu gerçeğini değiştirmiyor ve hiçbir şekilde onun konumunu değersizleştirmiyor. Ayrıca Chris Pine fragmanlarda da arka planda yer alıyor ve yan karakter olduğu hissettiriliyor. Çünkü bu Diana’nın hikayesi!

wonder woman oyuncuları

Bu Hiç De Normal Değil!

Gişe rekorları kırma hedefine odaklanan filmler için bu durum hiç de normal değil. Açlık Oyunları ya da Mad Max: Fury Road filmlerine baktığımızda merkezlerinde kadın karakterler yer almasına rağmen ilk film için Katniss (Jennifer Lawrence) karakterine odaklanmak yerine Peeta (Josh Hutcherson), Gale (Liam Hemsworth) ve diğerlerini daha önemli parçalar haline getirmek için çalışmalarda bulunuldu. İkinci filmin öyküsü feminist bir hikaye olarak övgüler almasına rağmen film Tom Hardy üzerinden pazarlandı.

wonder woman

Wonder Woman ise tüm bunlara meydan okuyor. Gerçek şu ki, Warner Bros, bir kadın süper kahraman filmini beyaz perdeye taşıyacak ilk stüdyo olacak. Bu da bir süper kahraman filmi yapmaktan daha fazlasını içeriyor. Bu durum kadın karakterlerin de erkek karakterler kadar belirgin olduğunu gösteriyor ve onu özel yapıyor. Bu gerçekten anlaşılabilirse Gal Gadot ve Wonder Woman’ın gişede başarı elde etmesi için başka bir ünlü yüze gerek olmadığının altını çiziyor.

Gişe Beklentisi

Man of Steel, Batman v Supermen: Dawn of Justice ya da Suicide Squad filmleri gişede beklenen başarıyı gösteremeseler de kar getiren filmler oldular. Bu filmler geleneksel pazarlama stratejilerini kullandılar. Aynı modele uymamasına rağmen Wonder Woman’ın başlangıçta 83 milyona açılması öngörülüyordu. Wonder Woman’ın pazarlama süreci ilerledikçe son fragman da dahil olmak üzere bazı haftasonu açılış göstergeleri 105 – 115 milyon dolara kadar çıktı.

wonder woman vizyon tarihi

Bu rakamlar Wonder Woman filminin başarıyla pazarlandığını göstermiyor. Bunlar ayrıca Gal Gadot‘un filmin tek yüzü olması dolayısıyla izleyicilerin, bir kadın süper kahramana özlem duyduğunu kanıtlıyor.

Yönetmeni ve kahramanı kadın olan çizgi roman uyarlaması filmlerin riskli olmadığını gösteriyor. En önemlisi de kadın karakterlerin pazarlanabilmesi için popüler erkeklere ihtiyaç duymadığını kanıtlıyor!

wonder woman

Henüz filmin vizyona girmesine zaman var ancak böyle giderse Wonder Woman yılın en yüksek hasılat yapan filmlerinden biri olmanın eşiğinde diyebiliriz. En önemlisi de tüm yükü tek başına omuzlayan Gal Gadot, tüm zamanların en ikonik kadın süper kahramanı olacak: Wonder Woman!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar