Etkili Reklam Sloganları İçin 10 Kural

Paylaşmayı unutmayın.

Reklamlar, tüketim kültürünün bireyi, her alanda tüketiciye dönüştürme eğiliminin bir sonucu olarak metalaştırmaktadır. Reklam aracılığıyla tüketiciye dönüşen bireyin belleğinde reklam sloganı ya da reklamda kullanılan dil, kullanım tarzı ile yer eder. Reklam dilindeki yeni kullanımlarla, tüketicinin ilgisi çekilerek, ürünle birlikte slogan da tüketilmeye başlanmıştır.

Slogan, bir markanın iddiasını ve felsefesini ortaya koyan en önemli iletişim aracıdır. Güçlü bir slogan sadece markaya değer katmakla kalmayıp kimi zaman onu ölümsüz bile kılabiliyor.

Reklamlarda gösterilenler her zaman için gerçek dünyanın temsilleri değildir. Reklamlarda kullanılan öğeler, reklam metniyle somutlaştırılır. Reklam iletisi sözel ve görüntüsel öğelerin bileşimi ile ortaya çıkar. Bu metinler simgeler, resimler, markalar ve bütün görsel öğelerle birlikte ses ve müzik öğelerini de içerir. Dolayısıyla, bu öğelerin yanı sıra, reklamlarda kullanılan sloganlar, replikler, sözcükler ya da sözcük öbekleri ön plana çıkmakta ve gerisinde diğer öğeleri daha edilgenleştirmektedir. Örnek olarak, “Tamamen Duygusal,” “Eğitim Şart” replikleri gösterilebilir.

slogan

@Maklay62

Markalar için slogan kısaca; markanın imajını ve kimliğini simgeleyen, akılda kalıcı kelime veya cümledir. Amacı ise marka imajını desteklemek ve güçlendirmektir. Tüketiciyle bağ kurma açısından önemli bir yeri vardır.

Yapılan araştırmalar tüketicinin sloganını beğendiği markayı kendine daha yakın hissettiğini ve %37 oranında daha çok satın alma davranışı gösterdiğini ortaya koyuyor.

İngiltere’de The Art and Science of the Advertising (Slogan- Reklam Slogan Sanatı ve Bilimi) adlı sitenin sahibi ve aynı zamanda pek çok reklam kitabının yazarı Timothy Foster, bir reklam sloganının nasıl olması gerektiğini de formülleştirmiş. Bu formüle göre, bir sloganın başarılı olabilmesi için aşağıdaki 10 kritere uyması gerekiyor.

1.Orjinal olmalı

Orijinal olmayan sloganların, marka imajına bir faydası olmayacaktır. Bu yüzden orijinallik önemli bir maddedir.

Omo’nun “Kirlenmek Güzeldir” den sonra yeni reklamlarında göreceğimiz “Önyargıları Yıkıyoruz” sloganı örnek olarak verilebilir.

2. Basit olmalı

Basit slogan bulabilmek göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Marka sloganının basitliği yanında marka kişiliğini de yansıtması gerekir. Basit sloganlarda ürünün neden tercih edilmesi gerektiği kısaca vurgulanır.

Vestel’in “Gururla Yerli” sloganı da basitliği ve marka imajını yansıtması açısından güzel bir örnektir. Bu sloganı reklamlarıyla da destekleyen Vestel, bu şekilde marka imajını güçlendirmektedir.

Hayat suyun; “Su, Hayat’tır” sloganı da bu konuya örnek olabilir. Basit, sade ve akılda kalıcılığıyla bu slogan da dikkat çekicidir.

3. İnanılır olmalı

Günümüzde müşterilerin beklediği en önemli özelliklerden biri de samimiyettir. Marka, müşterinin gözünde samimiyetini kaybettiğinde tekrar müşteri bağlılığı yakalaması bir hayli zorlaşacaktır. Bu yüzden sloganın inandırıcı olması çok önemlidir.

Arçelik’in; “Arçelik Demek, Yenilik Demek” sloganı, yenilikçi yaklaşımını yansıttığı için inandırıcı ve güzel bir slogandır. Bunu da en güzel şekliyle “Arçelik En Çok Uluslararası Patent Başvurusu Yapan Şirketler Arasında!” başlıklı reklam filmi ile göstermiştir.

4. Hatırlanabilir olmalı

Hatırlanabilir bir slogan için, kullanılan kelimelerin kafiyeli olması ve sloganın 3-4 cümleden daha uzun olmaması gerekir. 4 cümleden sonrası pek akılda kalmıyor. Artema’nın “Aç Kapa Artema” sloganı da hatırlanabilirliğinin yanısıra yıllardır reklamlarında kullandığı bir slogandır.

5. Marka ismini çağrıştırmalı

Slogan marka ismini çağrıştırır veya direk olarak marka ismini de içerirse akılda kalıcılığı ve marka ile bütünleşmesi artıyor. “Form Ye Formda Kal”, “Hayat Deniz’de Güzel”, “En Güzel Boya Filli Boya” gibi sloganların sahibi firmaları kolayca tahmin edebiliriz.

“Vernelleyin Yumuşacık Olsun, Vernelleyin Mis Gibi Koksun” da buna güzel bir örnektir.

6. Ürünün ana özelliğini içermeli

“Tokai, Çakar Çakmaz, Çakan Çakmak” sloganı hem çakmağın ana özelliğini göstermesi açısından hem de akılda kalıcılığı açısından güzel bir örnek.

7. Markayı farklılaştırmalı

Farklılaşma için genellikle ürünün güçlü yönünü ortaya çıkartan, iddialı sloganlar tercih edilir. Örneğin; “Sağlamsa Lassa” ,”Moda Vakko’dur” gibi.

8. Olumlu duygular yaratmalı

Müşteriler ürünü sadece tüketim maddesi olarak görmezler. Markayla duygusal bağlar da kurarlar. Bu yüzden bir slogan ne kadar müşterinin kalbine dokunuyorsa, o kadar iyidir. Slogan markanın insani yönünü ortaya çıkartmalıdır. Coca-Cola’nın “Tadını Çıkar.” sloganı bu duruma örnek olacaktır.

9. Markanın kişiliğini yansıtmalı

Bir marka, kişilik olarak neyi benimsemişse, sloganda da bunu yansıtmalıdır. Örneğin Toyota’nın “Benim Babam Toyota Gibi Adam” sloganı Toyota’nın babaların yakışıklı görüldüğü kadar güzel dizayn edilmiş, korumacı oldukları kadar güvenliğe önem veren marka kişiliğine işaret etmektedir.

10.Rekabetçi olmalı

Markalar öyle bir slogan bulmalıdırlar ki; rakiplere bu slogan üzerinden söyleyecek söz kalmamalıdır. Efes Pilsen yıllardır; “Bira Bu Kapağın Altındadır” diyerek bunu yapıyor. Ayrıca son dönemin en önemli markalarından Apple da “Think Different” diyerek rakiplerine karşı gücünü ortaya koymuştur.

Etkili slogan bulmak ve daha fazlası için Logaster‘ın ücretsiz araçlarını deneyebilirsiniz.

Bonus

Ve geçmişten günümüze yer etmiş en önemli sloganlardan biri de 1989 yılında Fruko’ nun “On Yüz Bin Milyon Baloncuk Yuttum” sloganıdır. Firma 50. yaşı şerefine eski sloganına atıfta bulunarak bir reklam filmi bile yayınladı.

Mutlaka izlemişsinizdir ama bir kere de birlikte izleyelim:

Reklam sloganlarının bu denli önemli olduğu bir ortamda, sloganınızı oluştururken en nitelikli araştırmayı Adgager ile yapabilirsiniz. Bunun en güzel örneği olan, Kütahya Seramik firmasının “Dile Kolay” sloganına ilham olduğu araştırmanın detaylarını “Adgager Araştırması, Kütahya Seramik’e Fark Yarattırdı!” başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar