Ünlü Şirketler İlk Kurulduklarında Nasıldı?
Amazon, Ford, Burger King, Coca Cola… Bu devasa, ünlü şirketler artık hepimiz tarafından biliniyor. Peki başarısı kanıtlanmış ve uluslararası boyutlara ulaşmış bu şirketlerin nasıl kurulduğunu hakkında bir fikriniz var mı? Çok şaşırtıcı bir şekilde şu an duyduğunuz bu büyük şirketlerin aslında çok mütevazi başlangıç hikayeleri var. Şimdi gelin bu hikayelere bir göz atalım.
1.Harley Davidson
1901 yılında Milwaukee, Wisconsin’de henüz 21 yaşında genç bir girişimci olan William S. Harley motorsiklet üretme sevdasına tutulmuştur. Bu tarihte sıradan bisikletlere monte edilebilecek ilk tasarımını tamamlamış olan Harley, şimdi bu tasarımı daha da geliştirmenin yollarını arar. Yaptığı tasarımı çocukluk arkadaşı ve kapı komşusu olan Arthur Davidson’a gösterir ve ikili bu yeni motoru geliştirmek için birlikte çalışmaya karar verirler. Yaptıkları prototipleri de Davidson ailesinin arka bahçesinde bulunan bir kulübede toplarlar.
1906’da Harley ve Davidson, ilk fabrikalarını kurarlar ve o sene 50 motorsiklet yaparlar. İşlerinde o kadar başarılı olurlar ki büyük buhrandan kurtulmayı başaran en büyük 2 motorsiklet üreticilerinden biri olurlar.
2. Boeing
William Edward Boeing, Alman bir baba ve Avusturyalı bir annenin çocuğudur. Kendisinden babasının kerestecilik işini devam ettirmesi beklenir fakat Los Angeles’ta gördüğü bir uçak gösterisinden oldukça etkilenen Bay Boeing Seattle’a taşınarak burada kendine küçük bir tersane satın alır ve yat üretimine başlar. Bu arada da ABD Hava Kuvvetleri’nin önemli mühendislerinden George Conrad Westervelt ile dostluk kurar. Havacılıkla oldukça ilgili olan Boeing, 15 Temmuz 1916 tarihinde Seattle şehrinde Pasifik Havacılık Ürünleri Şirketi’ni kurar. 1917’de şirketin ismi Boeing Airplane Company olarak değiştirilir.
3. Burger King
Keith J. Kramer ve karısının amcası Matthew Burns, McDonald’s kardeşlerin restoranını ziyaret ederler. Buradan oldukça etkilenen Kramer ve Burns, ilk restoranlarını 1953 yılında “Insta-Burger King” adıyla açarlar. İşletmeleri 1954’te iki dükkanıyla finansal sorunlar yaşamaya başladığında David Edgerton ve James McLamore bu restoranları satın alır ve ismini Burger King olarak değiştirir. Burger King günümüzde 100’den fazla ülkede 17.000’den fazla restoranıyla hizmet vermeye devam etmektedir.
4. Pepsi
1893’te Amerikalı eczacı Caleb Bradham, eczanesinde sindirime yardımcı olmak ve mide ağrılarını gidermek amacıyla bir içecek geliştirdi ve buna “Brad’in içeceği” adını verdi. 5 yıl sonra Bradham, yunanca sindirim anlamına gelen “pepsi” kelimesinden esinlenerek ismini “Pepsi-Kola” ya çevirdi ve milyon dolarlık içecek şirketinin temellerini atmış oldu.
5. Ford
Henry Ford evinden erken yaşta ayrıldı ve Edison’nun şirketinde çalışmaya başladı. Arabalar o zamanlar çok pahalıydı ve Ford’un hayali bu arabaları herkesin alabileceği makul bir fiyata çekmekti. Hayalini gerçekleştirmek için, 1899’da Detroit Automobile Company’yi kurdu ve 1901’de Henry Ford Şirketi olarak yeniden düzenledi. Fakat bu ilk denemesi başarısız oldu. Fakat başarısızlığı onu etkilemedi ve bugün Ford Motor şirketi olarak bildiğimiz şirketi kurdu ve ünlü şirketler arasına girdi.
6. Subway
1965 yılında 17 yaşındaki Fred DeLuca bir aile dostu olan Dr. Peter Buck’tan 1000 dolar borç alır. Amacı tıp eğitimini destekleyebilecek bir fast-food girişimi kurmaktır. İlk başta “Pete’s Submarine’s” ismi seçilir fakat sonrasında isim“Pete’s Subway”e dönüştürülür. Birkaç zor dönemden geçtikten sonra 1978 yılında isim kısaltılarak “Subway” halini alır ve 100. restoranını açar. Günümüzde 1000’den fazla şubesiyle hizmet vermeye devam etmektedir.
7. Amazon
Mezuniyetinin ardında Wall Street’de işe başlayan Jeff Bezos, New York’taki finansal hizmetler firması D.E Shaw’dan teklif alır ve başkan yardımcılığına kadar yükselir. O günlerde New York gibi bir metropolde dört dörtlük bir hayata sahip olan Bezos; inandığı bir ideal uğruna sahip olduğu her şeyi bir kenara itip, eşiyle birlikte Seattle’a yerleşme kararı alır. Kafasındaki büyük fikirlerle kendisi de bir kitap kurdu olan ve diğer insanların kitaplara olan ilgisinden ilham alan Bezos; yeni kuracağı sitede kitap satmaya karar verir. Garajında bu işi geliştirirken, sürece yardımcı olacak paketleme ve kargolama yapan birkaç kişiyi de kadrosuna kattıktan sonra şirket 16 Temmuz 1995 tarihi itibariyle iş dünyasına resmen adımını atmış olur. Bezos bu şirkete ilk olarak ‘’Cadabra’’ ismini verir.
Sonrasında Jeff Bezos kötü çağrışımdan dolayı ismini değiştirmeye karar verir. Amazon Nehri gibi alanının en büyüğü olmasını isteyen ve onun heybetine gönderme yapmak amacıyla Amazon isminde karar kılan Bezos, bu şekilde online dünyanın kaderini değiştirecek oluşumunun temellerini atmış olur.
Gördüğünüz üzere isimlerini ezbere bildiğimiz bu ünlü şirketler aslında küçük ve mütevazi başlangıçlara sahip. Bazıları küçük garajlarda işlerine başladı, bazılarıysa arkadaşlarından aldığı küçük paralarla işletmelerini kurmaya çalıştı. İşin sonunda hepsi uluslararası devasa şirketlere dönüştüler. Eğer sizinde bir fikriniz varsa büyük bir başlangıcı beklemeyin, hemen işe koyulun!