Sherlock Gibi Düşünmek – Mekan Metodu
Sherlock Gibi Düşünmek – Mekan Metodu – Hızlı öğrenmek ve ezberlemek herkesin işine yarayan bir özelliktir. Beynimiz bazı bilgileri kolay hatırlayamadığı için görsel hafızamız, bilgileri beynimize kaydetmemizde büyük rol oynar. Kolay ezber yapabilen insanların genellikle görsel hafızası kuvvetlidir. Bu özellik bazılarında doğuştan var olurken, bazılarında ise sonradan kazanılabilir. Sadece görsel hafıza değil duyu organlarımızla ilişkilendirdiğimiz bilgileri daha kolay hatırlarız. Mesela sınava girecek öğrencilerin çalışırken odaya parfüm sıkması, sınav esnasında bilgileri daha kolay hatırlamasına yardımcı olur. Bunun sebebi insanlar somut olayları soyut olaylara göre daha iyi hatırlar.
Kolay ezber yapmak için bilimsel olarak kanıtlanmış ve önemli insanların da kolay hatırlamak için kullandığı birçok metot vardır. Onlardan birisi ise mekan metodudur. Eğer Sherlock dizisini izlediyseniz Sherlock’un zihin sarayını sıkça duymuşsunuzdur. Ünlü dedektif Sherlock Holmes, kendi hafıza sarayına hatırlamak istediği bilgileri kayıt edip, istediği zaman insanlara aktararak vakaları çözmekte. Fakat Sherlock Holmes’un kullandığı bu teknik hayatta yüz yılardır kullanılan gerçek bir tekniktir.
Sherlock Gibi Düşünmek – Mekan Metodu
Mekan Metodu Nedir?
Latince’de “method of loci” olarak bilen mekan metodu, hatırlamak istediğiniz bilgileri istediğiniz zaman hatırlamak için beyninize kaydetmenize yarayan bir tekniktir. Bu teknik ilk olarak bilgileri kaydetmenin zor olduğu ve kütüphanelerin tahrip edildiği dönemlerde bilginler tarafından kullanılmıştır. Binlerce yıl önce kullanılmaya başlanılan bu teknik günümüzde hala uygulanmaya devam ediyor. Mesela dünya hafıza şampiyonu, 2808 iskambil kağıdını bu teknikle ezberlemiştir. Ayrıca bazı oyuncular da bu tekniğe sıkça başvurmaktadır.
Mekan metodu tekniği, sıkça ziyaret ettiğiniz bir mekan ile ezberlemek istediğiniz bilgileri zihinsel olarak ilişkilendirmenizdir. Mesela, her gün gittiğiniz bir yolu parçalara ayırıp, ezberlemek istediğiniz şeyi bu zihin haritasının üzerine yerleştirmeniz, mekan metodudur. Özellikle bu teknik hatırlaması zor olan soyut bilgileri hatırlamakta kullanılır. Sherlock’un bu tekniği kullanmak için bir zihin sarayı var ve onu sıkça kullanıyor. Peki siz de kendi zihin sarayınıza hatırlamak istediğiniz bilgiyi kaydetmek ister misiniz? Bu tekniği kullanmak 3 adımda mümkün!
1) Mekan Seçin
Mekan seçimi bu metodun temelini oluşturmakta. Yani kötü mekan seçmeniz halinde tekniği uygulamanız oldukça zor olacaktır. Öncelikle mekan seçimizi yaparken en önemli nokta o mekanı tüm detaylarıyla tanıyor olmanızdır. Mekanınız hayali veya her gün bulunduğunuz ortamlardan birisi olabilir. Mekanınızdaki her eşyayı tanımanız ve orayı gözünüzü kapattığınızda rahat bir şekilde hayal edebiliyor olmanız gerekir. Bu tekniği her uyguladığınızda aynı mekanı kullanmalısınız. Ayrıca mekanınızda büyük eşyaların bulunması işinizi kolaylaştırır.
2) Mekanınızda Yolculuk Yapın
Seçtiğiniz mekanda bir rota oluşturun ve her gün bu rotayı geliştirin. Mekanınızda yapacağınız yolculuk mutlaka değişmemeli.
3) İlişkilendirin
Seçtiğiniz mekanda, oluşturduğunuz rotada yolculuk yaparken karşılaştığınız nesnelerle ezberlemek istediğiniz bilgiler arasında ilişki kurun. Bunu yaparken kurduğunuz ilişkileri abartmanız sizin işinize yarayacaktır. Ayrıca ezberinizde karışıklık olmaması için rota ile ezberlemek istediğiniz şeyleri sırası ile yerleştirin.
MEKAN METODU İLE BİR ÖRNEK
Mesela bir alışveriş listesini ezberlemek istiyorsunuz. Ve bu alışveriş listesinde 5 ürün var: patates, soda, muz, yumurta ve kahve. Peki bu birbirinden alakasınız 5 ürünü mekan metodu ile nasıl ezberleriz?
Mekan: Odanız
Rota: Odanız içerisinde ki gezintiniz
İlişkilendirme: Çalışma masanızdaki patates şeklinde ki bardaktan bir yudum soda içtiniz. O sırada çekmecenizin içerisindeki çürük yumurta kokusu aldınız ve onu çöpe atmak için kapıya yöneldiniz. Ayağa kalkıp kapıya doğru giderken yerde duran muz kabuğunu görmeden üstüne bastınız. Tam düşerken masanızdaki kahveyi halıya döktünüz.
Ne kadar saçma görünse de bu teknik ile artık bilgileri daha kolay ezberleyebilirsiniz. Ayrıca mekan tekniği zamanla gelişen bir tekniktir.