Pomodoro Tekniği ile Hayat Boyu Verimli Çalışmak

Paylaşmayı unutmayın.

Pomodoro Tekniği ile Hayat Boyu Verimli Çalışmak – Bitirmeniz gereken bir iş olduğunda, ne olduğu fark etmeksizin zaman yönetimi disiplini şarttır. Bu iş ödevlerinizi bitirmek, raporu tamamlamak, vergi evraklarını vaktinde doldurmak ya da tezinizi tamamlamak olabilir. Pomodoro tekniği, son zamanlarda dikkat çeken en iyi zaman yönetimi yöntemlerinden biridir.

Nedir Pomodoro Tekniği?

Bu zaman yönetimi tekniği, tamamlamanız gereken görevleri makul parçalara böler ve sizi düzenli molalarla ödüllendirir. Tekniğin fikir babası Francesco Cirillo’dur. Pomodoro, İtalyanca bir kelime olup aslında domates anlamına gelir. Cirillo, çalışma zamanlarını ve molalarını zamanlarken domatesleri kullandıktan sonra bu tekniğe bu ismi vermiştir.

Francesco Cirillo yöntemi şu şekilde işler: Hepimiz modern dünyada ertelemeye az çok meyilliyiz. Crillo ise ertelemek istediğiniz bir iş olduğunuz kısa bir mola verdikten sonra o işe hemen girişip tamamlamanızı önerir. Birkaç çalışma zamanından sonra daha uzun zamanlı bir mola verebilirsiniz. Her çalışma aralığı pomodoro olarak isimlendirilir. Bir işi tamamlamanız için gerekli olan pomodoro sayısı görevin zorluğuna ve karmaşıklığına bağlıdır. Ancak Pomodoro Tekniği sayesinde işi daha yönetilebilir parçalara ayırma fırsatı bulursunuz.

pomodoro-teknigi-ile-hayat-boyu-verimli-calismak
Photo by Avel Chuklanov on Unsplash

Bu Teknik Neden Etkilidir?

Bu tekniğin etkili olmasının en büyük sebebi yapılacaklar listenizde uzun süredir bekleyen işlerin daha az göz korkutmasını sağlamasıdır. Bir iş için kısa aralıklarla çalışıp düzenli periyotlarla da ödüllendirileceğinizi bildiğinizde ertelemekten kurtulursunuz. Bu teknik etkili bir şekilde kullanıldığında siz farkına dahi varmadan zamanın su gibi akmasını sağlar. Böylece çalışma ritmine kolayca uyum sağlarsınız. Baktığımız zaman, beş çalışma döngüsü tüm günü verimli geçirerek tüm işlerinizi halletmenizi sağlayabilir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Planlı Çalışmak İçin Bilinmesi Gereken Adımlar Neler?

Pomodoro Tekniği ile Hayat Boyu Verimli Çalışmak

Zamanınızı Yönetiminde Pomodoro Tekniği Nasıl Kullanılır?

Günlük hayattaki rolünüzden bağımsız olarak bu tekniği akışınızla entegre hale getirebilirsiniz. Üniversite öğrencisi ya da profesyonel bir iş insanı olmanız fark etmez. Bir sonraki çalışma anınızda bu teknikten yararlanmak için basit bir yöntem izleyebilirsiniz:

  • Bir süredir ertelediğiniz ve kısa süre alacak görevleri tamamlayın. Hangi görevden başladığınız önemli değildir. Pomodoro Tekniği için görece kolay görevlerden başlamanız uygun olacaktır.
  • Zamanlayıcınızı 25 dakikaya kurun. 25 dakika sizin ilk pomodoronuz, yani çalışma aralığınız olacaktır. Bu, çalışmaya özel süre olduğu için çalışmanızı engelleyecek şeylerden uzak durmanız önemlidir. Mesela bu aralık içerisinde elinize telefonunuzu alarak sosyal medyada gezinmemelisiniz.
  • 25 dakikadan sonra mola verin. 5 dakikalık bir mola yeterli olacaktır. Bu teknikte çalışma süresi kadar molalar da olmazsa olmazdır. 25 dakikayı tamamladığınızda 5 dakikalık bir zamanlayıcı daha ayarlayın. Bu arayı tuvalete gitmek, içecek bir şeyler almak ya da telefonunuzu kontrol etmek için değerlendirebilirsiniz. Kendinizi yorgun ve sıkkın hissetmeseniz bile mola vermeye çalışın ve molada işle ilgili bir şey yapmayın.
pomodoro-teknigi-ile-hayat-boyu-verimli-calismak
Photo by Nick Morrison on Unsplash

Adım Adım Zaman Yönetimi

  • Tam bir döngü için toplamda dört adet 25 dakikalık çalışma süresi gereklidir. Dolayısıyla bu işlemleri üç kez daha tekrarlayın. Dördüncü çalışma aralığı istisna olmak üzere her birinden sonra beş dakika mola vermeye çalışın.
  • Dördüncü çalışma aralığından sonra artık uzun bir ara verebilirsiniz. Bu mola en az 20 – 30 dakika sürmelidir. Bu uzun molanızı öğle yemeği yemek, telefon görüşmelerinizi yapmak ya da sosyal medyaya bakmak için değerlendirebilirsiniz.
  • Her dört döngüden sonra bir uzun mola verin. Aralardaki molalarınızın ise beş dakika ile sınırlı kalmasına özen gösterin. İşlerinizi tamamlayana kadar bu döngüleri tekrarlayın.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Daha Verimli Olmak İstiyorsanız Çalışma Alanınızı Gözden Geçirin!

Francesco Cirillo tekniği ilk icat ettiğinde yumurta haşlama zamanlayıcısı kullanmıştır. Siz de bu aletlerden yararlanabilirsiniz. Ancak Pomodoro Tekniği için herhangi bir zamanlayıcıyı kullanmakta özgürsünüz. Telefonunuzdaki zamanlayıcınız oldukça iş görecektir.

Bu tekniği doğru kullandığınız takdirde harika bir zaman yönetimi yöntemine sahip olursunuz. Ayrıca odağınızın güçlenmesi için de etkilidir. Yapılacaklar listenizde uzun süredir bekleyen ve sürekli ertelediğiniz işleri artık bu teknik sayesinde daha kolay bitirebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Plan Yapmak – Gün İçinde Nasıl Verimli Olunur?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar