Müzik ve Sağlık – Müziğin Sağlığa Faydaları

muzik-ve-saglik-muzigin-sagliga-faydalari

Paylaşmayı unutmayın.

Müzik ve Sağlık – Müziğin Sağlığa Faydaları – Müzik, insan türünün temel bir özelliğidir. Neredeyse tüm kültürler, en ilkelden en gelişmişe kadar müzik yaparlar. Tarih boyunca doğruydu ve bir bireyin ömrü boyunca doğrudur. Bizler şarkı söyleyip ıslık çalıyoruz, alkışlayıp sallanıyoruz, dans edip zıplıyoruz. Yeri geliyor aynı tınılarla aynı duyguları hissediyoruz. İnsan beyni ve sinir sistemi, müziği gürültüden ayırt etmek ve ritim ve tekrarlamaya, tonlara ve ezgilere yanıt vermek için kablolanmıştır. Bu biyolojik bir kaza mı yoksa bir amaca mı hizmet ediyor? Şu anki araştırmalara göre tam olarak söylemek mümkün değil. Yine de, çeşitli çalışmalar müziğin insan sağlığını ve performansını artırabileceğini düşündürmektedir.

Müzik ve Sağlık – Müziğin Sağlığa Faydaları

Ağrı Yönetimi

Araştırmalar, müziğin ağrının yönetiminde çok yararlı olabileceğini göstermiştir. Fibromiyalji hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada günde sadece bir saat müzik dinleyenlerin, kontrol grubundaki hastalara kıyasla ağrıda önemli bir azalma yaşadığını bulmuştur.

muzik-ve-saglik-muzigin-sagliga-faydalari
@todayshow

Çalışmada, fibromiyaljili hastalar ya dört hafta boyunca günde bir kez müzik dinleyen bir deney grubuna ya da hiç tedavi almayan bir kontrol grubuna atandı . Dört haftalık sürenin sonunda, her gün müzik dinleyenler acı ve depresyon duygularında önemli düşüşler yaşadı. Bu sonuçlar, müzik terapisinin kronik ağrının tedavisinde önemli bir araç olabileceğini düşündürmektedir.

Uzman Yorumu

Bir araştırmanın 2015 yorum ağrı yönetimi konusunda müziğin etkileri hakkında öncesinde, sırasında müzik dinledi, hatta ameliyattan sonra müzik dinlemek almayanlara göre daha az ağrı ve kaygısı duyduklarını hastaları gördük. Araştırmacılar, herhangi bir zamanda müzik dinlemek etkili olmakla birlikte, ameliyat öncesi müzik dinlemenin daha iyi sonuçlarla sonuçlandığını belirtti.

Daha İyi Uyku

Uykusuzluk, tüm yaş gruplarındaki insanları etkileyen ciddi bir sorundur. Bu sorunu ve diğer yaygın uyku bozukluklarını tedavi etmek için birçok yaklaşım olsa da, araştırmalar klasik müzik dinlemenin güvenli, etkili ve uygun fiyatlı bir çözüm olabileceğini göstermiştir.

muzik-ve-saglik-muzigin-sagliga-faydalari
@ABC

Üniversite öğrencilerine bakan bir çalışmada, katılımcılar klasik müzik, sesli kitap ya da hiçbir şey dinlemedi. Bir grup 45 dakikalık rahatlatıcı klasik müzik dinlerken, diğer bir grup üç hafta boyunca yatmadan önce sesli kitap dinledi. Araştırmacılar, müdahalenin öncesinde ve sonrasında uyku kalitesini değerlendirdi.

Daha Az Yemenize Yardımcı

Müziğin en şaşırtıcı psikolojik faydalarından biri, yararlı bir kilo verme aracı olabileceğidir. Kilo vermeye çalışıyorsanız, yumuşak müzik dinlemek ve ışıkları kısmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir .

Bir araştırmaya göre, yumuşak müziğin çalındığı düşük aydınlatmalı restoranlarda yemek yiyen insanlar, diğer restoranlarda yemek yiyenlerden yüzde 18 daha az yiyecek tüketiyorlardı. Araştırmacılar, müzik ve aydınlatmanın daha rahat bir ortam yaratmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor. Katılımcılar daha rahat ve rahat olduklarından, yiyeceklerini daha yavaş tüketmiş olabilirler ve kendilerini ne zaman tok hissetmeye başladıklarını daha iyi biliyor olabilirler.

Depresyon Belirtileri

Araştırmacılar ayrıca müzik terapisinin depresyon da dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini bulmuşlardır .

@metro

Dünya Psikiyatri Dergisi’nde yapılan bir araştırma , demans, inme ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastalarda depresyon ve anksiyetenin azaltılmasına ek olarak, müzik terapisinin olumsuz bir yan etki göstermediğini, bunun çok güvenli ve düşük olduğunu gösterdi. tedaviye riskli yaklaşım.

Araştırmacı Yorumu

Bir çalışma , müziğin ruh hali üzerinde kesinlikle bir etkisi olsa da, müzik türünün de önemli olduğunu buldu. Araştırmacılar, klasik ve meditasyon müziğinin ruh halini artıran en büyük faydaları sunduğunu, ağır metal ve tekno müziğin etkisiz ve hatta zararlı olduğunu buldu.

Dayanıklılık ve Performans

Müziğin bir diğer önemli psikolojik yararı, performansı artırma yeteneğinde yatmaktadır. İnsanlar yürürken ve koşarken tercih edilen bir adım frekansına sahipken, bilim adamları hızlı tempolu müzik parçası gibi güçlü, ritmik bir vuruşun eklenmesinin insanları hızını yükseltmeye teşvik edebileceğini keşfettiler . Koşucular sadece müzik dinlerken daha hızlı koşamazlar; onlar da buna bağlı kalmak ve daha fazla dayanıklılık göstermek için daha motive hissediyorlar.

@healthfitnessfamily

Araştırmacı Yorumu

Brunel Üniversitesi’nden araştırmacı Kostas Karageorghis’e göre, egzersiz müziği için ideal tempo dakikada 125 ila 140 vuruş arasında bir yerdedir. Araştırmalar, vücut hareketlerinin müziğe senkronize edilmesinin daha iyi performansa ve dayanıklılığa yol açabileceğini bulmuş olsa da, etki düşük ila orta yoğunluklu egzersiz durumunda en belirgin olma eğilimindedir. “Müzik, farmakolojik bir uyarıcı veya yatıştırıcı gibi duygusal ve fizyolojik uyarılmayı değiştirebilir,” diye açıkladı Dr.Karageorghis. Müzik neden antrenman performansını arttırıyor? Egzersiz yaparken müzik dinlemek kişinin efor algısını azaltır. Daha çok çalışıyorsunuz ancak daha azını hissediyorsunuz. Çünkü salonlarda dikkat müziği aktarılır. Sonuç olarak artan solunum, terleme ve kas ağrıları olarak efor belirtileri farkı olasılığı daha azdır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar