Klasik Müzikte Çığır Açan 5 Büyük Besteci

Paylaşmayı unutmayın.

Klasik Müzikte Çığır Açan 5 Büyük Besteci – Hayatımızın vazgeçilmezi olan müzikte bugünün temellerini atan besteciler bulunmakta. Bazı dünya çapında tanınmış bestecilerin sadece tanınan eserlerini biliyoruz. Fakat klasik müzikte büyük yer kaplayan birçok besteci var. Hayatlarını nota ile geçiren bu besteciler, yaptıklarını eserler ile günümüzde büyük ilgi topluyor.

Aradan yıllar geçmesine rağmen eserleri birçok kişi tarafından bilinen bestecilerin ilginç hayat hikayeleri bulunmakta. Bazı besteciler tarihte deha olarak adlandırılmasının yanında, besteledikleri eserler müzik dünyasında ders niteliği taşımakta. Yaşamını müziğe adayan bestecilerin hayatları, bugünün müzisyenlerine adeta ilham kaynağı olmakta. Bizde size yaptığı büyüleyici bestelerle müzik dünyasında çığır açan bestecileri derledik.

Klasik Müzikte Çığır Açan 5 Büyük Besteci

Ludwig Van Beethoven (1770-1827)

Almanya’nın Bonn şehrinde doğan Beethoven, klasik dönemden romantik döneme geçişte büyük katkı sağlamıştır. Çok küçük yaşlardan itibaren müziğe yeteneği babası ve öğretmeni tarafından fark edilmiştir. 21 yaşında Viyana’ya yerleşmiş ve ölene kadar orada besteler yapmaya devam etmiştir. Yirmili yaşlara geldiğinde işitme sorunları yaşamış ve hayatının son dönemlerinde tamamen sağır olmuştur. Sağır olmasına rağmen hayatının son dönemlerinde besteler yapmaya devam etmiş ve dünya çapında deha olarak kabul edilen bestecilerden birisi olmuştur. 9. Senfonisi en çok bilinen eserlerinden birsidir. Ayrıca hayatı boyunda tek yazdığı opera Fidelio’dur.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Mozart, 35 yaşında ölmesine rağmen hayatına 626 eser sığdırmıştır. Dünya tarafından deha olarak adlandırılır. Salzburg’da doğan Mozart, 1791 yılında Viyana’da hastalık nedeniyle ölmüştür. Avrupalı bestekarların en ünlülerindendir. Kısa hayatı boyunca besteler yapmıştır. Mozart’ın eserleri müzik dünyasının en büyük kazançlarından biri olsa da kısa ömrü müzik dünyasının en büyük kaybıdır.

Richard Wagner (1813-1883)

Richard Wagner, sadece besteci değil aynı zamanda tiyatro direktörüdür. Tiyatroya olan ilgisi gibi müziğe ilgisi de çocukluktan gelmektedir. 19. Yüzyılın en çok tartışılan bestecilerinden olup müzik dünyasına yazdığı eserler ile farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Almanya’nın Leipzig şehrinde doğan Richard Wagner, Mozart ve Beethoven gibi Viyana’da hayata gözlerini yummuştur. 69 yaşında ani kalp krizi nedeni ile ölmüştür.

Pyotr İlyiç Çaykovski (1840-1893)

Çaykovski, Rusya’da dünyaya geldi. Romantik dönem Rus klasik müziğinin önemli temsilcilerindendir. Yaptığı bestelerle dünya çapında tanınırlık kazanmasının yanında dünya müziğinde değerli bir isimdir. Çoğu bestecilerin yanında Çaykovski küçüklükte değil yirmi üç yaşında müzikle uğraşmaya başlamıştır. Eşinin varlıklı olması durumundan dünyayı maddi kaygı duymadan gezmiş ve turneler yapmıştır. Yaptığı turnelerde büyük ilgi toplamasıyla birlikte başeseri sayılan, Patetik Senfoni’yi yazdı.

Frédéric François Chopin (1810-1849)

Frederic, müzikle uğraşan bir ailenin içine doğmuştur. İlk piyano derslerini ablasından almasıyla birlikte altı yaşında ilk eserini ve yedi yaşında ise ilk konserini vermiştir. Bu sebepler ötürü ona “dahi çocuk” unvanını verilmiştir. Polonya’da doğan Chopin, birçok ülkede konser yapmasıyla birlikte yaşamının bir döneminde Paris’e taşınma kararı almıştır. Onu iyi bir besteci yapan şey, Chopin’in piyano ile arasındaki duygusal bağı seyircilerine göstermesidir. Piyano ile yaptığı bestelerde duyguyu dinleyicilerine başarılı bir şekilde iletmesi onu büyüleyici bir besteci yapar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar