Evrensel Dil Müzik – Müzik Terapisi ve Sağlık Etkileşimi

https://ukhealthcare.uky.edu/integrative-medicine-health/services/music-therapy

Paylaşmayı unutmayın.

Evrensel Dil Müzik, Müzik Terapisi ve Sağlık EtkileşimiMüzik, ruhun gıdasıdır!” sözü tamamen gerçekleşmiş bir cümledir. Duygu, düşünceleri ve hisleri en iyi anlatan bir sanat türüdür. Geçmişten beri bütün etkinliklerde, özel günlerde birliği ve önemi belirtmek için kullanılan müzik, sağlığın olumlu seyri içinde yapılan araştırmalar neticesinde kullanılmaya başlamıştır. Yeni dünyaya gelen bebekler, Bakım ünitelerinde bireysel gelişimlerine sağlıklı şekilde başlayabilmeleri için stres azaltıcı, büyümeyi hızlandırıcı, beslenme alışkanlıklarını kolaylaştırıcı, kalp atım ritmlerini düzenleyici olarak kullanılmaya başlanmıştır müzik.

Evrensel Dil Müzik ile Beyin İlişkisi

@nkariyer.com

Beyin, vücudun ihtiyaç duyduğu şeyleri yerine getirdiğimiz zaman, bedene ödül olarak bir takım rahatlatıcı uyaranlar göndermektedir. Bu uyaran Dopamin denilmektedir. İhtiyaç duyulan eksikliklerin giderildiği zaman ortaya çıkan bu kimyasal etki insanlara zevk ve rahatlık hissi vermektedir. Dopamin etkisi sonucu beynimiz, bize neyin iyi gelip gelmeyeceğini belirlemekte ve karar alırken hem beynimizi hem de ruhumuzu kullanmamızı sağlamaktadır. Müzik yaydığı titreşimler neticesinde özellikle beynin sağ lobunu etkisi altına almaktadır. Sağ lob ise yaratıcıları ve sezgisel kararlar almayı etkileyen özelliklere sahiptir.

Üç boyutlu düşünmeyi etkileyen müzik, fiziksel durumları algılama, zihinsel olarak düşünebilme ve ayırt edebilme yeteneğini geliştirici etki göstermektedir. Beynin sol lobu, mantıksal kararlara etki ederken sağ lobu ise sezgisel özelliklere etki etmektedir. Müzik bu loblar arasında denge sağlamaktadır.

@giphy.com

Müziğin İyileştirici Gücü

Rahatlatıcı müzik dinleyen kişiler üzerinde yapılan incelemelerde, vücutta bulunan doğal endorfin artışa geçmekte ve vücudun hastalıklara karşı direnme gücünü arttırmaktadır. Stres hormonları bu hormon sayesinde düşüşe geçmekte ve sıkıntılı durumlarla baş etme gücü vermektedir müzik.

Özel olarak hazırlanan bazı müzik türleri, beyin dalgalarını yavaşlatarak rahat ve huzurlu hissetmeyi sağlamaktadır. Gün için de hafif tempoda beyin 16 ile 20 titreşim arasında beta dalgalanmaları oluşturur. Rahat bir pozisyona geçerek gözleri kapattığımızda titreşim gücü 13 seviyenin altına inerek alfa düzeyine geçer. Uyku haline geçilip rüya görmeye başlanıldığı zaman 8 titreşim seviyesi olan teta düzeyine geçer ve insan en huzurlu ruh anına erişir.

@hafifmuzik.org

İnsanın dengesi iç kulak zarına bağlıdır. El kol vücut etkileşimi ve dengeli ruh hali iç kulağın sağlıklı olmasına bağlıdır. Müzik sayesinde insan el ve kol koordinasyonunu sağlar ve kas gerilimini azaltır.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar