8D Müzik Deneyimine Yeterince Hazır Mıyız?

Paylaşmayı unutmayın.

Müzik en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış halidir. Oysa yıllar içinde yolculuğun başladığı halini düşünürsek geldiği nokta hiç bu kadar yalın değil. Enstrümanların, orkestraların zamanla gelişimi ve teknolojinin her türlü sanata  özellikle müziğe katkıları, müziğin insan kulağına ulaştığı halini oldukça çeşitlendirmiştir. Çok değil onlarla bahsedilecek yıllardan bu yana taş plaklar, plaklar hızla yerini kaset ve CD’lere bırakmış; ancak onlar dahi günümüzde demode teknolojiler olarak anılacak duruma düşmüşlerdir.

Müziğin sunumu ve ambalajlanması yanında insana insan özelliğini veren 5 duyusuna hitabı da zaman içerisinde çok değişmiştir. Sinemadan heyecanla takip ettiğimiz 3D, 5D gibi çok boyutluluk teknolojisi müzik dünyasında da hızla yansımasını bulmuştur. Geçmişin havalı, çok renkli klipleri artık yetmez olmuş, dinleyiciler kulaklıklarında müzikte 8D teknolojisi ile tanışmışlardır.

8D Nedir?

8D (8 Dimensions) yani 8 boyutlu müzik aslında sadece ismine katılan havadan ibaret. 3D yani 3 boyutlu müziğin çeşitli efektlerle zenginleştirilmiş versiyonu da denebilir sadece. 3D, 5D derken sırada 8D! Müzik çalarken tıpkı bir sinema salonunda çok boyutlu bir film izlerken yaşadığımız his benzeri müziği sağ, sol, ön ve arkada dolaşırmış gibi hissediyor ve sanki beynimizin içinde çalıyormuş gibi tanımlıyoruz. Böyle bir müzik akımı başlayınca doğal olarak bu tip parçaları dinleyenleriyle buluşturan kanallar da hızla hayatımıza girmiş durumda. Farkı daha çok kulaklıkla yaptığımız dinlemelerde algıladığımız müzik tipi için bir örnek de sizin için paylaştık. Kim bilir belki siz de bundan böyle bağımlısı olursunuz.

Müziği beynimize bağlasak da mı saklasak?

Müzik dinlerken; siz de başka dünyalara açılmış gibi hissediyor musunuz? Özellikle kalabalık bir yolda yürürken ya da toplu taşımada bazen kendinizi şarkının ritmine kaptırmış olarak bulabilirsiniz. Çünkü müzik endüstrisi başka bir boyuta ulaştı. Beynimizin içinde çalan tüm o şarkılar bazen dışarıyı hiçbir şekilde duymamamıza bile yol açabiliyor. Ani bir korna sesiyle irkilmek ve dünyaya dönmek gibi… 8D ise sesin farklı boyutlarını beynimizin içinde bir sağdan bir soldan dolaştırırken, ona bağlanmamak elde değil.

Gelin önce 8D teknolojisi ile yeniden oluşturulmuş şarkılardan bir örnek dinleyelim sonra bir daha düşünelim.
(Aman kulaklık takmayı unutmayalım!)

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar